Ігор Сухіх: Радикальна партія – партія прямої дії!

21/10/2014

10728660_10202916974790043_1418768495_nБагато хто голосуватиме за Ляшка. Інші звинувачують його у популізмі. Найменш виховані – у тому, що їх особисто не стосується. Що представляє і чим займається Радикальна партія України за межами столиці нам розповів керівник партійним осередком в Обухівському районі, Київської області (94-й виборчий округ) Ігор Сухіх.

Доброго дня, шановний. Це наше друге інтерв’ю, тому пропоную зразу перейти до справи. Який чисельний і соціальний склад партії в Обухові і районі?

Привіт! У нас, на Обухівщині існує 2 партійні осередки – Обухівська міська організація та Обухівська районна. Ці осередки існують паралельно та підпорядковуються Київській територіальній організації.

Обухівська районна організація Радикальної партії Олега Ляшка на сьогоднішній день нараховує близько півсотні членів партії. При цьому ми робимо ставку не на кількісний склад, як деякі партії, а на якісний – істину ніхто не відміняв – «краще менше, але краще».

Кожен кандидат на членство в партії проходить особисту співбесіду, а також досліджується його політичне минуле – чи була ця людина в інших партіях раніше, яких саме, чим там займалась, чому вийшла з неї.

Переважна кількість наших членів – активна молодь у віці від 18 до 30 років,  але що таке молодь без досвіду? Це розбиті лоби від граблів, на які вже раніше наступали більш досвідчені політики та активісти. Тому ми ні в якому разі не нехтуємо представниками старшого покоління та з радістю залучаємо їх до роботи. В них завжди є чому навчитись. Я постійно озвучував і ніколи не відмовлявся від своєї позиції – активна молодь та досвід – це гримуча суміш політики майбутнього.

 Ти знайомий з попередньою передвиборчою соціологією. Скільки і хто голосуватиме за партію в 94-у окрузі?

На президентських виборах Лідер Радикальної партії Олег Ляшко зайняв у нас на окрузі 3 місце, набравши при цьому майже 8 відсотків голосів. З моменту минулих виборів до сьогодні, багато хто вкотре переконався, що обіцянки найрейтинговіших кандидатів частіше за все – пусті слова, а ті, кого більше за всіх поливають брудом – працюють незважаючи ні на що. Згадайте вислів з «Портрету Доріана Грея» Оскара Уальда: «Я чув стільки наклепу на Вашу адресу, що у мене немає сумнівів: Ви - прекрасна людина!»

Саме тому цього разу, скоріше за все, РПЛ набере набагато більше голосів – як мінімум займе 2 місце, а в цифрах – думаю це буде близько 18%. Електорат? Молодь, яка вміє тверезо аналізувати інформацію, а не довіряє новинам з телеекранів та старше покоління, яке вже нікому з минулої влади не вірить, а віддає перевагу команді Радикальної партії.

 Екс-мера Києва Омельченка зняли з перегонів. Кого ви підтримаєте натомість?

Офіційно Радикальна партія на нашому окрузі поки що нікого не підтримує. А особисто я ще не визначився. За тиждень до виборів ще багато чого може статись – позлітають «технічні» кандидати, а там буде видно.

 Прогнози - справа невдячна, втім, хто з кандидатів-мажоритарників має найбільше шансів?

У нас дуже проблемний округ, де ніколи не було серйозних місцевих представників, натомість постійно з’являються «парашутисти» провладної партії, технічні кандидати та авантюристи. Думаю, серед «важковаговиків» можна виділити вже дуже відомого всім «фронтовика» Віктора Романюка, провладного Гліба Лірника та Віктора Веремейчика.

 Чим займається Радикальна партія в Обухові і районі поза виборами?

По суті – будь-яка політична партія – це проект під вибори.  Як себе представники тої чи іншої партії себе проявлять перед громадою – так вони і оберуться до різних гілок влади. Будь-який місцевий партійний осередок – це перш за все – можливість спілкування з лідером партії, чи її представниками у владі. Ми отримуємо звернення громадян в будь-якому вигляді – письмовому, телефонному, усному. Інколи нам обласна організація «спускає» задачі. От наприклад сьогодні до нас звернулись жителі Старих Безрадичів з проханням допомогти вирішити питання безпрєдєлу місцевих «царьків» - встановлення шлагбаумів та не допуском сусідів до своїх ділянок.  Зараз зібрана інформація в телефонному режимі, поспілкувались з жителями, в/о сільського голови, також плануємо виїхати та задокументувати на фото. Враховуючи, що Радикальна партія – партія прямої дії – шлагбаумів там або не буде, або «царькам» прийдеться навчитись співіснувати з сусідами.

Всі опікуються допомогою військовим і це правильно. Як у вас з цим?

В таких речах я намагаюсь позиціонувати себе не як партійна людина, а як громадський активіст.

Можливо те, що я розповім  виглядатиме не дуже красиво – не люблю хвалитися – але перший збір нашим мобілізованим землякам був організований саме з моєї подачі. Це було 2 квітня цього року – на мене вийшов один із мобілізованих вояків з проханням хоч якось допомогти з провізією, і вже через 2 дні ми спільними зусиллями з активістами Майдану Обухівщини забили мою стареньку Мазду чим тільки можна, і повезли гуманітарку на полігон в Житомирську область.

Зараз цим постійно займається Оксана Павлів (як активіст вже цілої волонтерської організації), вона дуже допомогла робити перший збір. В неї все дуже добре виходить і якби не Оксанчина відданість цій справі – нічого толкового з цього не вийшло б.  Щодо мене – я підтримую наших військових копійчиною – іноді в намет щось передаю по можливості, або на візочок біля Великої Кишені.

Також, на блокпосту в Пісках служить мій друг, корінний донеччанин, якому «руський мір» вже в  печінках і він пішов добровольцем в батальйон Дніпро-1. Одного разу він подзвонив нашій з ним спільній подрузі Олександрі і почалось… Збір коштів, медикаментів, передачок… Знайшлись добрі люди, подарували шлем, радіосканер.. Першу гуманітарну посилку, по старій добрій традиції, я відвіз особисто і в саме пекло. Це був як раз початок так званого перемир’я. Я чув і бачив як виглядає «мир». Від автоматних черг до залпів «Градом» по аеропорту. Тоді я відвіз повну машину харчів, засобів гігієни, медикаментів та солодощів. Друга хвиля гуманітарної допомоги поїхала з Києва на Дніпропетровськ вантажівкою, а там пересадкою на Донецьк доставили куди потрібно. Це були зимові спальники, термобілизна, шкарпетки, харчі, дуже дороге взуття, яке закупив спонсор, та багато чого іншого. На даний момент нами  розпочато третю хвилю збору допомоги, до якої долучився дуже відомий музичний гурт – як раз зараз у них тур по Україні, в рамках якого частину зароблених коштів хлопці передають нам для допомоги хлопцям в Пісках. Варто зазначити, що там не тільки Дніпро-1, оборону блокпосту тримають і нацгвардійці і добровольці з Правого сектору та інших батальйонів. І кожного потрібно одягти та нагодувати. Тому ми не зупиняємось, а намагаємось допомогти в міру своїх сил, до чого закликаємо і всіх інших!

Люстрація в Обухові – є чи буде?

Поки що люстрації я не побачив. Думаю, вона має бути не на місцевому рівні - вибірково, а на державному.  Гнати в шию всіх холуїв режиму минулої влади і не підпускати на відстань пострілу до державного або місцевого управління.

 Чий скальп більше інших заслужив на народний томагавк?

Багато хто репетує на погану владу, але не задаються питанням – хто ж цю владу обрав? Хто привів бандитів до влади? Всі знали що з себе представляють комуністи, регіонали, Янукович та його банда, але голосували за них, продавались за пайки перед виборами, а потім жалілися на скрутне життя. Так само і ті, хто ці пайки роздавали – наші з вами сусіди, земляки. Думаю, саме ці люди в першу чергу відповідальні за той безлад, до якого довів бандитський режим минулої влади.

Які першочергові проблеми ти бачиш в місті і районі?

Незаконні забудови, гральні автомати.. Іноді складається враження, що у нас немає влади.

Є підприємець, у якого немає дозволів на будівництво, але це йому не заважає зводити багатоповерховий будинок впритул до сусідів, порушуючи всі будівельні та моральні норми. Міліція завадити цьому не намагається, прокуратура розглядає питання безкінечно, міська влада безсила. Те саме і з гральними автоматами – як працювали – так і працюють. Мало того – відкриваються нові зали. І якщо з автоматами проблема національного рівня – власники знайшли спосіб юридично обходити закони, то з забудовниками ситуація зовсім не зрозуміла.

Ганяти торговців з парапєту можемо, а забудовника ні.

Плани, явки, паролі… Очевидно, що парламентські вибори це своєрідне тісто для місцеві на весну. Розкажи про ставки на них. 1, 2 – на яке місце розраховуєш?

Звичайно, рейтингова партія – це добрячий фундамент на місцеві вибори, але не потрібно забувати і про прізвища людей, які цю партію представляють на місцевому рівні. Ніхто на місцевих виборах не проголосує за РПЛ, яку представлятимуть невідомі громаді особистості – виборці вже наїлись логотипами – вони вимагають місцевих функціонерів. На сьогоднішній день ні про які списки чи місця в місцевих радах у нас навіть мова не йде – по-перше в країні війна і невідомо що буде завтра, через тиждень чи навесні, а по-друге спочатку потрібно виграти парламентські вибори, а потім вже думати про місцеві. Ну і про ставки - той відсоток, який ми наберемо через тиждень – від нього і будемо відштовхуватися.

Уяви, що партія виграла місцеві. Вистачить кадрового потенціалу чи доведеться блокуватися?

Я не поділяю думку, що якщо якась партія виграла будь-які вибори – повинна одноосібно керувати, і навпаки, якщо програли і не є більшістю – уходити в глибоку опозицію. Завжди має бути місце діалогу та консенсусу. Більшість місцевих політичних діячів та громадських активістів видно як на долоні, тому якщо і буде потреба та можливість об’єднатися для досягнення спільної мети – я тільки за.

Бажаю удачі на цих і наступних вибрах:)