У Київській обласній державній адміністрації представили план боротьби з корупцією в дозвільних органах

16/04/2015

112677_1_650x410Київська обласна державна адміністрація провела відкриту дискусійну панель «СТОП Корупції в Київській області – від слів до дій», під час якої було презентовано детальний план зниження рівня зловживань в дозвільних та погоджувальних інстанціях області: Держземагентстві, Держреєстрі, Держархбудінспекції та районних управліннях архітектури і містобудування. У заході взяли участь голова КОДА Володимир Шандра, перший заступник голови КОДА Лев Парцхаладзе та голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк.

За словами Лева Парцхаладзе, за рік у Київській області Держземагентством, Держреєстром, Державною архітектурно-будівельною інспекцією та управліннями архітектури і містобудування видається близько 300 тисяч документів дозвільного характеру. Щорічний тіньовий обіг коштів у цих інстанціях становить 200 млн гривень.

«За даними Transparency International Україна, наша країна посідає 142 місце зі 176-ти за рівнем корупції. Безперечно, перемогти корупцію одразу в усій країні неможливо. Потрібно починати «знизу», з окремих випадків», – переконаний Лев Парцхаладзе.

Згідно з презентованим планом, головні напрями роботи – боротьба з фірмами-посередниками, які задіяні у корупційних схемах керівників дозвільних органів, усунення корупційних шпарин у законодавстві, інформування громадян про їхні права, підвищення рівня відкритості та доступності інформації, підвищення заробітних плат чиновників дозвільних органів.

Голова Київської облдержадміністарції Володимир Шандра зазначив, що у КОДА питання боротьби з корупцією перебуває на особливому контролі, а головні інструменти цієї боротьби – відкритість, прозорість, громадський контроль.

«Наше завдання – зробити ці зміни системними, зробити отримання дозвільних документів прозорим, щоб люди повірили у те, що можна добитися справедливості. Ми запрошуємо до співпраці громадськість, адже без активної позиції кожного громадянина систему корупції зламати не вдасться», – зазначив Володимир Шандра.

Наводячи приклади конкретних кроків у боротьбі з корупцією, Максим Мартинюк, голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, розповів, що у найближчий час буде замінено на конкурсній основі керівників усіх територіальних органів Держгеокадастру.

«Кадрові зміни – лише один із елементів боротьби з корупцією. Ця боротьба буде спрямована на створення таких процедур, сервісів із надання адміністративних послуг громадянам, які б унеможливили виникнення корупційних дій», – зазначив Максим Мартинюк.

Він також нагадав, що на базі Київської області Державна архітектурно-будівельна інспекція реалізовує проект зі створення консультаційних центрів, які допоможуть у боротьбі з посередницькими фірмами, що перебувають у корупційних зв’язках з дозвільними інстанціями.

Дискусійна панель відбулася за підтримки територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» в Київській області, Громадської ради КОДА, Американського центру громадського права (ACLC), Антикорупційного Комітету Майдану та SPN Communications.