В Обухівському районі захопили церкву Московського патріархату?

27/08/2015

1

В УПЦ МП третина священників і половина керівнцтва тамтешніх синодів наїлася "канонічного" православ'я. З огляду на політичну доцільність і перманентні перемовини КП з Константинополем низова, "антимосковська" активність наддніпрянських громад здатна пришвидшити рух вітчизняного християнського човна до материнського турецького берега, подалі від московської "мачухи".

"Геть від Москви", - закликав комуніст Хвильовий.

"З москалями спільного не маю", - вторив йому націоналіст Бандера.

"Хочемо свою церкву своєю мовою", - висновують сільські бабки під Обуховом.

Хоругва їм в руки, а здатним мести ідеологічну заразу зі свого двору - мітлу.

***

Свято-Володимирський храм Української Православної Церкви (УПЦ) в селі Малі Дмитровичі Обухівського району Київської області 23 серпня захопили невідомі при підтримці священиків УПЦ Київського Патріархату.

Про це союзу православних журналістів повідомив настоятель храму ієромонах Воніфатій (Литвиненко), передає РБК з посиланням на прес-служба союзу.

Як наголошується, також у захопленні брали участь представники обухівської "самооборони", представники "Правого сектора", а також члени батальйону "Айдар".

382915

 - Вони влаштували голосування і, нібито, зібрали 142 підписи. Однак під ста підписами немає ні паспортних даних, ні інформації про прописку. Тобто, реальних жителів, які підписалися - 42. У селі всього зареєстровано 110 жителів, причому тільки 60 з них є виборцями (офіційно входять до складу сільської громади). Вчора вони вигнали мене з храму, поміняли замки, закрили храм, - розповідає отець Воніфатій.

За даними прес-служби, парафіяни УПЦ з Дмитровичів відзначають, що загострення конфлікту почалося за кілька тижнів до захоплення. Активісти КП вимагали припинити згадувати в молитвах главу РПЦ патріарха Кирила. Відзначається, що священик пішов назустріч вимогам, хоча це і є порушенням церковних канонів. Однак храм все одно захопили. Причому, за словами місцевих жителів, у захопленні брали участь люди, які не є християнами.

[gallery size="large" ids="6285,6287,6288"]

За словами керівника Обухівського Правого Сектору Олександра Лінського ситуація вирішилась наступним чином.

 - Відстоювати церкву прийшла велика кількість людей, які прогнали московського попа, що намагався щось втюхати людям про канонічність Московського патріархату. Також не з'явились ряжені козачки та тітушки. Не дивлячись на це Правий Сектор та Афганська сотня організували нічні чергування з метою запобігти можливим провокаціям. Місцеві жителі ради сприйняли новину про чергування і обіцяли регулярно нас підгодовувати. Якщо цю церкву вдастся відстояти, то це буде прецендентом для Обухівського району і доброю нагодою розпочати процес повного очищення нашого краю від московсько-путінського патріархату, - візначив він.

Поки храм опечатаний, а представники двох церков намагаються домовитися один з одним. Всі сподіваються, що ситуація вирішиться мирним шляхом. В іншому випадку суперечності доведеться вирішувати через суд.