Піар на костях: мер розповість про перспективи міста на краю могили

01/10/2015

goth03Мер Обухова О. Левченко та висуванець від його нової партії "Наш край" М. Підтілок агітуватимуть містян біля входу до місцевого кладовища. Про це йдеться у розвішаному районом повідомленні. 

Перше, що спадає на думку - чому не біля пам'ятника "машині" біля колишнього, знищеного його попередником (на користь "Обухівпастрансу") "Автопарку"? Тому, що це вотчина його колишнього бізнес-партнера, а зараз конкурента на виборах пана Лавренюка? Думати про це нецікаво. 

Цікаве інше. Це стара частина Обухова. Втім, не вся історична.

Її початки біля Попової гори (верх спуску до "Автостанції"). Кінець - біля дач Сонячного і робочого кварталу на Будьонного (так званий "ТУСМ"). Тут живуть ті, кого місцеві напіврасистські казки називали "лушпайниками" - корінні обухівці. Частина вулиць носить назву "Голопузовка", що свідчить про, принаймні, колишній, майновий ценз її мешканців. Свого часу старше покоління тримало напівпідпільні бутлегерські точки, а молодше соціалізувалося (алкоголь, нікотин, секс, мордобой) в "Бермудському трикутнику" (кілька ганделиків) біля все того ж "Автопарку".

Кінець Будьонного, кілька будинків біля колись одного з 8 вузлових  підприємств зв'язку СРСР - потужного і комфортного. На районі є магазинчик, підвальний спортзал і стадіон. Підприємство належить до Укртелекома, він Ахметову, той... Одним словом, колись успішний район з хорошою водою в кранах і водоймою за гаражами перетворюється на депресивний. Перші мешканці з'явилися тут в 70-х минулого століття. Їх діти билися з "голопузовцями" ("яровцями"). Зараз росте 3 покоління.

Найтаємничіший із вказаних в оголошенні - Сонячний. По суті, це західна частина розритої під городи долини між двома ставками: "ТУСМовським" і "Біохімовським". Забудована ошатними дачами вона сусідить з "тусмовськими" городами і "Пеньками" (верхом вул. Франка). На ній є газ. Ставок-озеро як і "тусмовський" вкрай обмілів і заболотився. З нього витікає джерело, яке впадає в Кобрину, та в Стугну, вона в Дніпро... Років за 5 на місці обох водойм місцеві небожителі складуватимуть сміття. Колись з верб над одним з них стрибали головою в кількаметрову глибину.

Йдеться про три різні географічні кластери, три групи людей з різними статками, інтересами, потребами, в першу чергу - облаштування їх простору. Мешканці приватних будинків, квартир і дач не мають між собою нічого спільного. Можливо, ліхтарі, більше догадатися не сила.

За кого їм голосувати, що обіцятимуть представники різних партій, більшість яких поняття не мають про так званий "паспорт" виборчого округу, а той, хто має, малює його за день до початку агітації з коліна?

Вивчення потреб мешканців виборчого округу скурпульозний і тривалий процес. Свого часу його представляли вихідці з ТУСМа, їм на зміну прийшли кандидати з приватного сектору, які, крім всього іншого, мають масовішу підтримку. Ні ті, ні інші, навіть не пробували випросити щось для сусідів. Єдині, візуально спостережені зміни останніх 10 років: відмирання "злачних закладів", поява кількох магазинчиків, фасовка "Майського чаю", нещодавно заасфальтована стара брукована дорога з Автостанції і уйма нових, малознайомих людей на районі. Жодна з ниї не має відношення до імплементації політичних обіцянок місцевих депутатів.

Що обіцятиме їм мер і його однопартієць? Те саме, що на минулих виборах.

Що зробить мер і його однопартієць в разі перемоги? Та, що після минулих виборів.

Нічого.

Те саме зробить будь-який представник будь-якої партії, оскільки:

1. Ніхто не знає географії Обухова і тим більше, кордонів її округів. Візьми голів місцевих осередків партій, викинь в різних кінцях Обухова і признач зустріч в Центрі міста - заблудяться. Особливо "піщанизовані" не знайдуть Центр.

2. Ніхто не має програми розвитку міста через призму інтересів її складових - вулиць в багатоповерховій частині, їх  "кутків" - в приватній. Інфраструктура останніх ніколи не цікавила мерію, не в останню чергу з огляду на малочисельність місцевого електорату. Можливо тому канаву між Школою і Піщаною чистять, а "на ТУСМІ" - ні. Спортивні майданчики на "Лікарні" ставлять, а "на ТУСМІ" - ні. Тому що ЇХ цікавлять виборці, а мали би громадяни. Тому, що програма розвитку міста (як те, шо не виконується) все ж краще від обіцянок-слоганів (як те, що НЕ збирається виконуватися).

Проблема лише в тому, що програми ні в кого нема, а обіцянок стане на всіх з лихвою. Завтрашня зустріч - черговий тому приклад.

IMG_20151001_181944