Коли, куди і чому зник єврейський квартал Обухова?

12/11/2015

1

Обухівська базарна площа початку 20-го століття у виконанні Юрія Домотенка

***

Наприкінці 19- початку 20-го століття в старій частині Обухова, сьогодні відомій як ""Центр" існував цілий єврейський квартал. Про це пише Юрій Домотенко в своїй праці "Обухів" (2007):

... Стаціонарна торгівля обухівських ярмарків і базарів знаходилася в основному в руках торговців єврейського походження: на початку 20 століття містечкова базарна площа перетворилася на цілий єврейський житлово-торговий квартал з торговими рядами ятками, лотками, рундуками, крамницями, магазинами - 72 торгових заклади! Обухівські євреї торгували і в навколишніх ярмаркових містечках - Германівці, Трипіллі, Черняхові. В Обухові проживали купці-євреї другої і першої гільдій, тримаючи багаті лавки і крамниці.

Перед Першою Світовою війною і революційними розрухами Обухів мав розголос велелюдного ярмаркового містечка з розвиненим базарним господарством. Був він у 1913 році центром Обухівської волості з населенням 8272 жителі. В містечку, в якому проживало більше тисячі мешканців еврейського походження, діяли дві синагоги і єврейська міщанська управа знаходилася і ощадкаса.

7

Зокрема, за його інформацією обухівським євреям належали аптеки, винокурні, булочні, залізо-скобяні лавки, 23 бакалії і 14 мануфактур.

За словами ще одного краєзнавця, Миколи Кириловича Панченка "там, де зараз кінотеатр ("Янтар", в Центрі, прим.ред) стояла єврейська синагога - молитовний дім: біля неї торгували курми, гусьми,качками, індиками, сапетами, корзинами, верейками...". Друга, була на Кип'ячій (над озером біля Автостанції, прим.ред.).

Перша хвиля єврейських погромів В Обухові відбулася 22 жовтня 1905 року. Цікаво, що розпочали її одні селяни однієї частини Обухова, а зупинили з іншої - просто накостиляли юдофобам. Втім, варвари встигли розгромити 12 лавок із 54 і 6 єврейських будинків.

Після другого погрому, 1919 року більшість євреїв виїхали до Києва.

- ... Опустів на базарній площі торговий квартал, базари втратили містечковий колорит і гендлярську снагу, а сам Обухів став виглядати звичайнісінським селом.., - підсумовує Домотенко.