03/04/2016

freemasons1-650x433Відразу зауважу  - я палкий прихильник конспірології, всіх цих «таємних братств», світових змов, планетарних урядів тощо. Не тому, що вірю в них. Просто нам, сумним хасидам епохи постмодерного нігілізму нудно у вихолощеному від проявів сакрального, світі. У світі, де за віру видають п’яне базікання канонічних жиртрестів з РПЦ, а духовний подвиг новітніх салафітів обрамлений у вінок з відродженої работоргівлі і відрізаних голів.

Згідно з сучасними дослідженнями масонами ніби-то була практично вся революційна еліта початку 20 століття, від ідеологічно лівих Петлюри і Грушевського до проросійського консерватора Скоропадського. Про них зараз пише франківський фантаст Володимир Єшкілєв – в одному з його творів масонський храм знаходиться в лісі біля Києва. В моїй уяві чи не в південному напрямку – біля Обухова. Вони присутні у доброму фентезійному серіалі «Сонна лощина». В обох випадках масони  - високоосвічені, демократичні персонажі,  здатні до органічного поєднання наукових ідей  Просвітництва і витончених езотеричних доктрин. Ніякого фанатизму, жодної нетерпимості. Чітка апеляція до ідей прогресу, на противагу зауваженим вище симпатикам відродження «Нового Середньовіччя»: упоротих «рускомірців» і «халіфатчиків», передусім.

Вперше я зауважив вербальний зв’язок між Обуховом і масонами під час обсервації історичних українських лож. Одну з них, одну з найвідоміших – «Три колони», свого часу заснував у Києві лікар  Обухівської лікарні Еллізен Іоганн-Георг Давид. На сьогоднішній день вона входить під №1 до відродженої Великої ложі України.

Вперше я занотував можливий зв’язок Обухова і ложі кілька років тому. З тих пір пару разів цікавився питанням  в обухівських краєзнавців і столичних гідів, спеціалістів з «масонського Києва». Нещодавно повернувся до нього з психологічною установкою на його остаточне вирішення. Спосіб обрав ще простіший: знайшов в інтернеті адресу ложі «Три колони» і написав листа. Відповідь протверезила, трохи розсмішила. Згідно з нею, походження засновника ложі - таємниця. Пару сот років по тому. Після того, як англійські масони викладають свої світлини до соціальних мереж. Наші продовжують гратися у «таємниче братство». Не мучитиму себе прінтскрінами переписки, це трохи неетично. Сам зміст був таким:

Питання:

Доброго дня. У відкритих джерелах сказано, що основоположник ложі "Три колони" лікар Обухівської лікарні Еллізен Іоганн-Георг Давид. Я займаюся місцевим краєзнавством етк. Скажіть, плз, йдеться про Обухів біля Києва чи лікарню в тодішньому Санкт-Петербурзі? І, якщо перше, де можна взнати про це більше

Відповідь:

Доброго дня!  Дякуємо Вам за цікавість! Але, на жаль, відповідно до традицій, ми не надаємо консультацій або будь-якої іншої інформації про масонство взагалі та про нашу Достойну Ложу зокрема. Можливо, Ви зможете знайти необхідні Вам відомості у масонській літературі та на окремих тематичних форумах в мережі інтернет. 

Контрольний

Ви мене заінтригували. Дозволю собі запитати: якщо "згідно традицій" ви не надаєте інформацію про Ложу і тд, для чого Ваша пошта висить у відкритому доступі на профільний сайтах? Тим більше, шо інформація про, навіть не людину, а місце його дислокації більше 200 років тому навряд чи тягне на категорію "таємної". Особливо після публікації у ВІкіпедії. Наскільки я зрозумів, Ви просто не знаєте відповіді, що, в свою чергу свідчить про, як мінімум, перерваність цієї самої "традиції"?:)))

Замість висновків.

  1. Ніхто з опитаних мною фахівців не відповів на питання. Не знали її і представники ложі. В їх випадку це сумно, оскільки зводить образ української масонерії до дитячої гри в «шпіонів».

  1. Відповідь лежала на поверхні. Не водної гладі, швидше дна світової мережі. Лише моя власна прокрастинація стала на перепоні глибшого нирка ще кілька років тому. Інтернет чітко і ясно відповідає на питання локалізації німецького лікаря-масона. Це Санкт-Петербурзька, тоді відома як «Обухівська», лікарня. Цього разу слава оминула рідне місто прямо на повороті, в кількох метрах від фінішу.

В Києві збереглися будинки з залишками масонської символіки. Йдеться про Ярославів вал, пам’ятник Володимиру на однойменній гірці, можливо, деякі будинки на Подолі. Найстаріші будинки на Обухівщині знаходяться в Германівці. Серед їх власників, будівничих, працівників були люди різної освіти і походження. Частина з них – дворянство тодішньої Російської імперії могло мати застосунок до київських лож. Подейкують, масоном був всесвітньовідомий російський філософ Микола Бердяєв. Офіційне місце його народження – Київ, уточнене  - Обухів.

Хто знає, яка ліпнина оздоблювала збудовані його батьком обухівські церкви? Які ритуали бачили дворянські палаци Бердяєвих і Горчакових в Обухові, Гудимівські садиби в теперішньому Першому Травні тощо?

Що стосується Миколи Бердяєва і його масонства мені ця гіпотеза здається помилковою. Занадто консервативною, «почвеннической» була розроблена ним філософська система. Що стосується інших дворянських родів – все можливо. Думаю, ретельне просіювання генеалогії місцевого (і приїзджого) дворянства дасть результати. Просто зараз крізь крупні вічка історії дрібну рибу не видно.