Обухівські католики розповіли про канонізацію закатованого УПА священника

15/04/2016

195211 травня у Луцькій катедрі свв. Ап. Петра і Павла офіційно розпочнеться беатифікаційний процес о. Людвіка Вродарчика ОМІ, місіонера Волині.

Про це повідомила прес-служба Місіонерів Облатів Непорочної Марії в Обухові з посиланням на Католицький оглядач.

Отець Людвік Вродарчик народився 25 серпня 1907 р., у Радзіонкові (Верхня Сілезія), у релігійній, багатодітній родині.

 - У складні часи Другої світової війни, на тлі ворожнечі і ненависті окопівський настоятель робив все, щоб запобігти пролиття крові. Разом з активною душпастирською діяльністю, він також намагався залагодити напружені польсько-українські стосунки. Від моменту прибуття до Окопів він використовував свої медичні вміння, чим широко прославився в околиці, при цьому надаючи допомогу усім стражденним, незалежно від національної приналежності, - розповіли у згромадженні.

За однією з версій "6 грудня 1943 року переслідувачі побили отця Людвіката та забрали з собою. Після знущань і катування, 8 грудня священика вбили". За розширеною - його вбили українські жінки. Польські дослідники Б. Урбан і В. Янік переконані, що інструментом вбивства стала пилка. Також був присутній "терновий вінок".

 - Йо­го за­бра­ли в Ка­р­пи­лі­в­ку, де сто­яв штаб УПА, – зв’я­за­но­го по­тя­г­ли са­ня­ми. В уро­чи­щі Па­л­ки йо­го, роз­дя­г­не­но­го до­го­ла, ко­ло­ли ба­г­не­та­ми, при­па­лю­ва­ли но­ги роз­пе­че­ним за­лі­зо­м. Ба­ча­чи, що на­бли­зи­ла­ся смерть, свя­ще­ник по­про­сив до­зво­лу по­мо­ли­ти­ся – йо­му до­зво­ли­ли. По мо­ли­т­ві він ска­зав: “Я го­то­вий”. Йо­го пи­ля­ли пи­л­кою, а по­тім, на­пів­роз­пи­ля­но­го і ще жи­во­го, при­в’я­за­ли до де­ре­ва й роз­стрі­ля­ли, - відзначають в Католицькому медіа-центрі.

Втім, за свідченнями іншого польського дослідника А.В. Сови "свідків загибелі не було, як і не знайшли його трупа".

У 2007 році Місіонери Облати Марії Непорочної відвідали Окопи, місце де служив о.Людвік, і де з нагоди сотої річниці від його народження було встановлено пам’ятний хрест.

 - Про усі випадки отримання благодатей за його посередництвом просимо повідомляти за адресою: Місіонери Облати Непорочної Марії, Вул. Каштанова, 22 А, 08 704 м. Обухів, www.omi.org.ua,del@omi.org.ua, Тел. (04572) 71 948, - попросили автори.