В Обухівській поліклініці закінчилися бланки і совість. І ось чому

29/04/2016

1

Обухівська поліклініка не видає довідок. Немає довідки – немає лікарняних коштів. Іншими словами хворіти ви можете. Більше того – маєте право. Але, за власний рахунок. Причина банальна – немає довідок (!). Папірця, який дозволить вибити з системи соціального страхування нуждену оплату. Який не зробить вас мільйонером, але, будьмо відвертими – не дасть голодувати.

Про ситуацію розповів Денис Ленченко, знаний на Обухівщині активіст-краєзнавець.

 - Всі, хто офіційно влаштований, чудово знають, що для отримання лікарняних з лікарні потрібно взяти довідку, яка виписується на спеціальному, захищеному бланку строгої звітності, - розповідає він.

За словами Дениса вже  більше місяця наша лікарня (поліклініка м. Обухів, прим. ред.) ці довідки не видає.

 -  Закінчилися бланки, - скрушно розводять рукавами люди в білих халатах.

Видаються лише довідки, які, стверджує Ленченко, є лише «підтвердженням поважної причини вашої відсутності на робочому місці для роботодавця».

 - Тобто, для отримання лікарняних коштів, вам необхідно пізніше цю довідку обміняти. Для розуміння – пізніше, це після появи бланків. І це при тому, що, за неофіційною інформацією лише в Обухові черга біля 500 чоловік. Лікарі кивають на область, мовляв, не виділили достатньої кількості бланків; область киває на МОЗ, ніби-то, недостатньо замовив, - пояснює Денис.

Далі цікавіше.

За його словами було написано запити на чотири офіційні мейли (один з них офіційний по електронним запитам в МОЗ).

Перебіг ситуації наступний:

  1. З пошти moz@moz.gov.ua порадили звертатися до  kocemdmk@meta.ua.

  1. kocemdmk@meta.ua – тиша (тиждень).

  • minister@moz.gov.ua – тиша (тиждень).

  • ez@moz.gov.ua – відповіли, що невірно оформлена заявка. Переоформили – без результату.

 - Зателефонували до ГУОЗ Київської ОДА, там дали номер телефону. Взяла  якась тьотя, послала  в грубій формі, каже - вам дали довідку, що вам ще треба? Телефонуйте на «урядову гарячу лінію». В МОЗ дали телефон Київської ОДА. Там порадили  інший телефон, по якому кажуть - телефонуйте в МОЗ. Скрізь хамлять, - скаржиться Денис.

Лейтмотив бюрократа один, його поведінкові реакції теж. Хтось будує «соціалізм з людським обличям», ми – «жлобський бюрократизм»:

Вам довідку дали?

Так, але по ній «соцстрах» не виплатить!

Йдіть на прийом до нашого керівництва!

Занавіс.

Ба ні. Ще було звернення до депутата від 94 округу (Васильків-Обухів) Віктора Романюка. Пообіцяв посприяти. Чекаємо. А поки держава економить. Нагло і цинічно залазить до кишень не найбагатших верств населення. Welfare state? Ні, не чув.