"Касир регіоналів" має бізнес в "ДНР" і живе під Обуховом

03/06/2016

110У правоохоронців після Майдану не виникло питань до так званого «касира» регіоналів Євгена Гєллєра, голови бюджетного комітету Верховної Ради за часів Януковича. Чи виникне тепер – після публікації так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, де прізвище Гєллєр Є.Б. майоріє частіше за інші?

Про це пише  Михайло Ткач в колонці на Радіо Свобода.

Згідно з матеріалами його розслідування одночасно з державною та партійною посадами Євген Гєллєр – ще й успішний власник бізнесу, який почався з обробки металобрухту, а переріс у багатопрофільну компанію з центром у Донецьку. З приходом Януковича до влади бізнес Гєллєра – компанія «ТПК Укрсплав» почала активно вигравати державні контракти. І за два роки отримала з бюджету країни 60 мільйонів гривень.

 - Донецька компанія продовжила перемагати на тендерах і за нової влади, і навіть після початку війни на Донбасі, - відзначає журналіст.

Маючи юридичну адресу на окупованій території, фірма Гєллєра «ТПК Укрсплав» взяла держзамовлень на постачання газу в Маріуполі вже на 8 мільйонів гривень, у тому числі й у 2016 році.

Депутат Гєллєр так пояснює донецьку реєстрацію компанії: «Я власник акції, але я нею не займаюсь давно. До того ж вона розташовується на території, яка тимчасово непідконтрольна Україні, але тим не менш ми сплачуємо податки в Україні. Але в чому проблема, в тому що ми не можемо поміняти юридичну адресу, тому що компанія займається, в тому числі, кольоровими металами, а це ліцензія. І ліцензію дають на адресу, де знаходяться виробничі потужності. Тому тут є певні незручності, але тим не менш ми абсолютно українська компанія».

При цьому головний податківець країни Роман Насіров переконує, що компанія, зареєстрована на окупованій території, не може бути українською: «На сьогоднішній день це не може бути українській суб’єкт, який зареєстрований на окупованій території. Ми не можемо навіть собі уявити, щоб якась українська компанія зараз зареєструвалася на окупованій території».

Уже на початку 2016 року «ТПК Укрсплав», юридична адреса якої в Донецьку, виграла тендер на більш як 3 мільйони гривень.

 - Маючи бізнес на окупованій території, депутат Євген Гєллєр живе під Києвом у елітному поселенні Козин, - висновує журналіст.