Під Обухів щодня звозять близько тисячі тонн сміття

29/06/2016

На полігон твердих побутових відходів № 5 у селі Підгірці біля Обухова щодня звозять близько тисячі тонн сміття На полігон твердих побутових відходів № 5 у селі Підгірці біля Обухова щодня звозять близько тисячі тонн сміття

Українці щорічно викидають 10 мільйонів тонн сміття. Тільки 600 тисяч іде на вторинну переробку чи спалюється. Решту вивозять і захоронюють на звалищах, яких, за даними Мінрегіонбуду нараховується понад 6 тисяч. Вони займають площу в 9 тисяч гектарів. Ще тисяча гектарів — несанкціоновані звалища, які виникають стихійно. Про це йдеться в розвідці аналітиків ОПОРи  "ЩО РОБИТИ ЗІ СМІТТЯМ? RE:ФОРМА".

За їх інформацією в Україні податок на захоронення однієї тонни побутових відходів найнижчий у Європі. Це робить складування сміття вигіднішим за його утилізацію.

Підгірці. Полігон твердих побутових відходів

Саме сюди звозиться більшість київського сміття. Близько тисячі тонн щодня. Щоп’ять хвилин на полігон приїжджає сміттєвоз і викидає свій нехитрий вантаж. Привезене розрівнюють екскаватором. І все. Так в Україні виглядає процес захоронення сміття.

На полігон твердих побутових відходів № 5 у селі Підгірці, що на Київщині, щодня звозять близько тисячі тонн сміття.

За 30 років роботи звалища його тут назбиралося більше шести мільйонів тонн. Гори старих відходів вже встигли порости чагарником. Над свіжими — кружляють чайки. Їм є чим поживитись. Запах – теж відповідний, але до нього звикаєш, кажуть місцеві працівники.

Єдине, що на полігоні можуть вдіяти з відходами зараз – захоронювати так, щоб вони завдавали якомога менше шкоди довкіллю. Всі вантажівки, які сюди заїжджають, зважують і перевіряють на вміст радіації. Кожен метр сміття пересипають шлаковою сумішшю, щоб зменшити інтенсивність хімічних реакцій.

Фільтрат, який все ж виділяється, теж відкачують і очищують на спеціальному обладнанні. Так само відпомповують газ, який утворюється від гниття відходів. Саме через загоряння такого газу кілька тижнів тому спалахнула пожежа на Грибовицькому полігоні на Львівщині.

Управляє полігоном і вивозить більшість столичного сміття комунальне підприємство «Київспецтранс». Його очільник Андрій Грущинський доволі скептично ставиться до ідеї, що врятувати ситуацію зможе сортування сміття.

 - Зараз в Україні немає переробки. Може відбиратися окремо пластик, скло. В містах бомжі вибирають з контейнерів те, що ще можна продати, здають в пункти переробки. Але це не впливає на вирішення проблеми з відходами. Ви бачили, як розвантажуються сміттєвози. Це відходи, приречені на те, щоб залишитися тут на сотні років, — розповідає він.

Грущинський пояснює, що в країнах, де існують галузі переробки сміття, їх оплачує суспільство:

 - Тільки тоді ця галузь стає прибутковою. Так буде і в Україні – сміттєпереробні заводи з’являться тільки тоді, коли населення буде оплачувати послуги із вивезення, сортування і переробки відходів.

Обухів. Сміття як ресурс

Те, як може працювати повний цикл збору і переробки, вже сьогодні демонструють на підприємстві «Обухівміськвторресурси».

Підприємство розставляє контейнери в Києві та області, зібране сміття привозить на свої склади. Тут все вручну сортується.

 - Ручна робота — ексклюзив, — жартує генеральний директор підприємства Армен Полатьян.

Сміття називають не інакше як ресурсом. Частину цього ресурсу на підприємстві переробляють своїми потужностями, решту – віддають переробникам.

 - Вдома кожен може мати два пакети. В один пакет поклади органіку, в інший – ні. Це набагато буде правильніше. Ми ж навіть не просимо сортувати, спеціалісти самі все відсортують, — каже Полатьян.

На виході отримують майже безвідходне виробництво. Макулатуру перероблюють на картонні коробки, метал – на цвяхи, дерево – на паливні брикети.  Щомісяця для шести тисяч тонн сміття тут знаходять нове життя.