Сидячи дома і скаржачись на ОбухівТранс – справу не вирішити

13/07/2016

13346511_251854045205610_1997960357148751094_nБудьмо відвертими – ми не любимо «Обухівтранс». Можливо, через його монополізм на ринку пасажирських перевезень. Ймовірно, через не завжди етичну поведінку водіїв.

Незручні маршрутки, неоднозначнийй сервіс, і тому подібні «не» роблять НЕ завжди комфотним використання його послуг. Очевидно, що характер його функціонування і супутні зауваження дозволяють наділити проблему статусом «хронічної».

Разом з тим, ніхто і ніколи не звертав на це увагу на рівні органів місцевого самоврядування. Раз чи два загорялися шкандалі довкола самовільного зростання ціни на проїзд. І гасли, наче кинутий у воду смолоскип, позаяк ні Данко, ні Прометея серед обухівських депутатів не знайшлося.

Не за тим вони йшли до міської (районної) ради, аби ламати кайф (тут бізнес) одному зі своїх колег. Між нами, це симптоматична штука – я не лізу в твої справи, ти в мої. Я просуваю свої інтереси, ти свої. На те ми і депутати, чи не так?

Ми можемо заставити палатками Парапет; можемо під виглядом зупинок будувати кіоски; імітувати створення ОСББ або перекривати доступ до пляжу в угоду все того ж бізнесу. Ми не бачимо і не розуміємо що таке «громадський простір», для нас земляки це потенційний електорат або купівельноспроможне стадо, ми говоримо одне – робимо інше, ми депутати, ми не їздимо громадським транспортом.

Якби там не було ситуація має місце бути. Що не так у місцевого перевізника і як з тим боротися розповів обухівський активіст, голова Громадсько-військового альянсу  Обухівщини і учасник АТО, Ігор Оваденко.

***

Розкажи, будь-ласка, чому в Обухові один перевізник, чому немає конкуренції, хто і як монополізував ринок перевезень?

Я не є великим фахівцем в галузі пасажирських перевезень, але, враховуючи те, що я народився і виріс в Обухові і пам’ятаю, як ще в дитинстві їздив з батьками з Обухова до Києва на автобусі «Ікарус» за 70 радянських копійок мені здається, що все це склалося історично.

Зокрема, після того як перестало існувати Обухівське АТП виникло питання, хто ж займе місце цього підприємства і забезпечить надання послуги з пасажирських перевезень.

Ті Обухівчани, які зналися на цьому виді бізнесу та мали відповідні можливості, створили підприємство, яке й зайнялось наданням послуг з пасажирських перевезень.

Звісно, люди, які інвестували кошти в розвиток даного виду бізнесу особливо не зацікавлені в розвитку конкуренції на ринку пасажирських перевезень, бо це, відповідно, втрати власного прибутку, тому вони будуть робити все можливе для того щоб не допустити конкуренції на ринку пасажирських перевезень.

Це звісно моя суб’єктивна думка, як пересічного Обухівчанина.

Не секрет, що в учасників АТО є певні проблеми з пересуванням на маршрутках обухівського перевізника. Мали місце скандали, не один і не два. В чому, власне, корінь проблеми і які шляхи її розв’язання ти бачиш?

Так, на превеликий жаль, це правда. Справа в тім, що Законом передбачено, що учасники бойових дій мають право на безкоштовний проїзд, а перевізник має право на відповідну компенсацію за таке безкоштовне перевезення. Безкоштовне перевезення пільгових категорій населення здійснюється на підставі державного замовлення.

Тобто, ми маємо право на безкоштовний проїзд, яке і відстоюємо, а перевізники мають право на відповідну державну компенсацію і теж повинні відстоювати свої права.

Коли я дізнався про те, що Асоціація перевізників Київщини вирішила влаштувати акцію протесту і відстояти свої права, які на їх думку порушила Київська обласна державна адміністрація створивши державне підприємство, яке б мало надавати послуги з пасажирських перевезень на території Київщини, я вирішив скориставшись нагодою, зібрати учасників АТО, всіх своїх побратимів і відверто поспілкуватись з перевізниками, коли вони нарешті припинять порушувати наше право на безкоштовний проїзд!

Ми з побратимами вийшли на акцію протесту, яка відбулась 22 червня 2016 року під будівлею Київської обласної державної адміністрації в місті Києві щоб відстояти наші законні права на безкоштовний проїзд без будь-яких обмежень в кількості місць для сидіння!

В решті-решт нам вдалося досягти домовленості, що перевізники Київщини і зокрема ТОВ «Обухівтранс» в особі директора Олександра Лук’яненка скасують будь-які обмеження на безкоштовне перевезення учасників АТО та сімей наших загиблих побратимів!

Зі свого боку ми пообіцяли директору ТОВ «Обухівтранс» Олександру Лук’яненко сприяти у отриманні від держави та органів місцевого самоврядування хоч якоїсь компенсації за наше безкоштовне перевезення без обмежень в кількості місць для сидіння.

Станом на сьогоднішній день учасники АТО за підтримки голови Обухівської районної державної адміністрації Олександра Туренка та Обухівського міського голови Олександра Левченка, через внесення відповідних змін до міської та районної програм «Турбота» на 2016 рік вже домоглися виділення в цьому році ТОВ «Обухівтранс» коштів за безкоштовне перевезення учасників АТО та сімей наших загиблих побратимів з Обухівського міського бюджету - 190 тис.грн., а з бюджету Обухівського району – майже 200 тис.грн.

Таким чином, поки що проблема з безкоштовним перевезенням учасників АТО та сімей наших загиблих побратимів на території Обухівщини вирішена!

Сподіваюсь, що учасникам АТО більше ніколи не доведеться ворогувати з перевізниками Київщини, зокрема і з ТОВ «Обухівтранс».

Тому, користуючись нагодою хочу подякувати директору ТОВ «Обухівтранс» Олександру Лук’яненку за те, що він та працівники його підприємства нарешті нас почули та реально вшанували учасників бойових дій та сім’ї наших загиблих побратимів.

Також, хочу подякувати голові Київської обласної державної адміністрації Максиму Мельничуку та його заступнику Андрію Янченку, голові Обухівської районної державної адміністрації Олександру Туренку за підтримку учасників антитерористичної операції у вирішені цієї наболілої проблеми, з якою нам довелося зіткнутися після повернення з війни!

Свого часу я писав запити до Обухівтрансу під одним знаком питання: чому з Автостанції до Школи 311 не зупиняється, а з Школи до Києва подекуди більше 10 раз? Чому мешканці старої частини міста мають доплачувати, адже колись було інакше?

Так, є така проблема. На мою думку, її має вирішувати Обухівська міська рада, міські депутати, зокрема ті, що представляють інтереси жителів старої частини міста Обухів. Якщо міська влада, депутати міської ради не вирішують ці питання, громада має в них запитати, коли та у який спосіб буде врегульовано це питання. Я не бачу тут великої проблеми, яку б неможливо було б вирішити.

Попереднє питання мало на меті прояснити статус маршруту «Обухів-Київ»: міжміський? Приміський? Складається враження, що всі ці умовні нововведення на кшталт «де хочу там і зупиняюся», «кого хочу того і везу» мають на меті лише одне – фінансову вигоду. Про комфорт обухівчан не йдеться.

Мені здається, що одним із варіантів вирішення цього питання було б розподілення ТОВ «Обухівтранс» транспортних засобів пропорційно по місту, враховуючи і віддалені мікрорайони такі як «Яблуневий», звісно необхідно врахувати, що такі мікрорайони як «Школа» та «Піщана» більш густо населені, якщо я не помиляюсь, тому кількість маршрутних таксі має бути трохи більша, аніж наприклад на АС «Обухів». В кожному випадку ці питання можна вирішити спільно з перевізником, щоб всі залишились задоволені, і підприємство і люди.

Час від часу можна спостерігати, як доблесна обухівська поліція прискіпується до власників «попуток». В той же час, місць, де порушується правила паркування в Обухові тьма-тьмуща. В тому числы прямо перед вікнами самої поліції. Наскільки обгрунтованою є зауважена «співпраця» між машрутчиками і правоохоронцями, адже літом швидка і добре вентильована ранкова «попутка» це все-таки сервіс?

Скажімо так, якщо ТОВ «Обухівтрас» претендує на те, що вони дійсно можуть якісно надавати послуги з пасажирських перевезень на території нашого району, то вони в першу чергу мають бути зацікавлені у вирішені проблеми надання якісного сервісу для мешканців міста. Якщо вони об’єктивно не справляються, тоді потрібно поділитись пасажирами з іншими перевізниками. Це також не є великою проблемою. Її могла б допомогти вирішити Асоціація перевізників Київщини, членом якої, якщо я не помиляюсь також є ТОВ «Обухівтранс».

Я не раз, не два і не три чув про необгрунтованість цін на проїзд. Кажуть, що нормальні цифри значно менші. І навіть вони дають шанси на безбідне існування власникам різнокаліберного перевізницького транспорту. Чи є якась альтернативна інформація про справжню ціну на проїзд як до Києва, так і по місту?

На жаль, я не володію такою інформацією. За звичай, ціна залежить, зокрема, і від відстані від однією автостанції до іншої. Знаю лише, що ціну можна було б зменшити за рахунок збільшення кількості місць, тобто, закупити комфортабельні автобуси, тоді б думаю вартість проїзду була б меншою.

Скажімо, хто поспішає – їде до Києва на «Спрінтері» за 15 гривень, а хто ні – їде до АС «Обухів», купує квиток на автобус і чекає його відправлення.

Ще як варіант, можливо можна було б провести перемовини з власниками автозаправних станцій, в кого земля в оренді, щоб зменшити відсоток орендної плати, а вони в свою чергу зменшили б вартість пального для перевізника.

Продовжуючи тему. Кажуть, Обухівтранс повинен оперувати певною кількістю власного транспорту. Ті ж самі чутки стверджують, що обухівський перевізник не має потрібної кількості, власне, возить людей на орендованій техніці. Іншими словами – обходить юридичний аспект відсутності власного автопарку. Що про це відомо?

На жаль, мені з цього приводу нічого не відомо.

Один час в обухівських маршрутчків була діагностована типово лушпайницька хвороба: не мати решти, особиво зранку, при цього вирячувати очі і волати наче спекулянт на базарі «де я на вас її (решти, прим.ред.) наберу? Офіційний сайт Обухівтрансу повідомляє, що це «враки», водії завжди готові до розміну крупних купюр. Щоправда, це не заважало висаджувати платоспроможних громадян. Здається, зараз пішло на спад, ні?

Раджу таким пасажирам, які стикаються з такими прикрими випадками офіційно звертатись зі скаргами на дії водіїв хоча б до Київської обласної державної адміністрації, чи до Обухівської міської ради, чи до ТОВ «Обухівтранс», чи можливо навіть до Президента України, а він звісно направить таку скаргу для розгляду за належністю. Ніхто за вас це не зробить. Бажано, звісно, фіксувати такі факти на відео, фотографувати водія, номера транспортного засобу або мати свідків, які в подальшому зможуть засвідчити такі факти. Чим більше письмових скарг, тим швидше вирішиться питання.

Поїздка – це сукупність факторів: черга; водій, що обілечує на місці, не від’їздить в дощ і сніг; різні маршрутки – різні сидіння; «дубак» зимою, пекло – влітку тощо. Є ще один, заїзджений – музика. Скільки раз говорили, що, не хочете слухати українську, ок, маєте право. Але і нас не травіть низькопробною попсою. Як бути з цим? Все-таки півгодини шансону в Київ – півгодини назад не найприємніше із задоволень? Деяких виконавців з сусідньої держави гидко чути, інших – нестерпно слухати.

Я б взагалі заборонив будь-яку музику під час руху, окрім можливо спокійної класичної, бо радіо, російська попса чи шансон відволікає водія від дороги.

Підведемо підсумки. Є Обухів і перевізник. Він у нас один. Зате: 1. Не любить пільговиків 2. Не любить крупні купюри 3. Не підвозить по місту 4. Не любить тих, хто їде далі, ніж Школа по дорозі з Києва; 5. Зупиняється через кожні 100 метрів до Києва (одного разу я нарахував 12 зупинок. Тобто, від Центру до Школи підвезти він не може, а від Козина до Фестивальної – запросто); 6. Любить хамити, дебільну музику і власний комфорт («пічка» зимою, віконце настіж – літом) тощо.

Що, на твою думку, може змінити цей хронічний, вже десятиліття стан речей? Може, поява ще 2-3 перевізників, відсутність монополії і вимушена боротьба за клієнта, як це і має бути? І чи є шанси на їх, конкурентів, появу?

На мою думку все це може змінити лише активна громадянська позиція мешканців міста! Сидячи дома і скаржачись на перевізника – справу не вирішити, потрібно діяти. Україна починається з кожного з нас! Якщо люди не готові відстоювати свої права, а лише скаржаться на те, який в нас поганий Президент і влада, загалом – нічого не зміниться! Створюйте громадські організації, щось на кшталт нашої, яка об’єднає мешканців старої частини міста навколо вирішення наболілих проблем, можете долучатися до нашої і приймати участь в нашій діяльності, вибір за вами.

Також, необхідно всіляко впливати на депутатів, які представляють ваші інтереси в міській раді. Якщо вас не чують - зберіться і прийдіть на сесію міської ради, змусьте депутатів вирішити всі ці наболілі питання. За вас ніхто цього не зробить!

І на останок, коли наступного разу будете йти на вибори, десять раз подумайте за кого віддати ваш голос!

Слава Україні!