Прокуратурі не вдалося відсудити землю на Обухівщині

15/07/2016

Прокуратурі не вдалося відсудити у державну власність 14,2 га землі у смт. Козин Київської області. Про це свідчить ухвала Апеляційного суду Київської області від 29 червня, передають Наші гроші.

Прокурор повідомив, що у 2007 році двома особами укладено низку договорів дарування і купівлі-продажу земельних ділянок у смт.Козин. У подальшому земля відчужувалася іншим власникам.

Однак у ході досудового розслідування кримінального провадження №12013000000000148 від 23.01.2013 р. встановлено порушення земельного законодавства у договорах купівлі-продажу 2007 р. Земля не вибувала з держвласності у законний спосіб, бо органи виконавчої влади чи місцевого саморвядування рішень щодо розпорядження ділянками не приймали.

Тому, як вважає прокурор, держакти на земельні ділянки мають бути визнані недійсними, а земля – витребувана на користь держави у користування ДП «Київське лісове господарства».

Власники ділянок проти позову заперечували і просили суд застосувати строки позовної давності.

Суд встановив, що прокуратура знала про продаж землі з грудня 2007 р.

У березні 2008 р. зампрокурора Київської області Ричка О.І. порушив кримінальну справу за фактом підроблення державних актів на земельні ділянки в межах Козинської селищної ради. Підставою для відкриття справи стали звернення двох народних депутатів.

Однак у липні 2008 р. слідчий прокуратури Київської області закрив кримінальну справу за відсутністю складу злочину. У 2010 році справу поновили та ще двічі закривали у 2011-2012 рр.

З постанов слідчих відомо, що у 2008 і 2010 рр. отримувалися документи і допитувалися керівники ДП «Київське лісове господарство». Тому лісгосп знав про факти, викладені у позовній заяві.

Тому суд вирішив, що прокурор і державний лісгосп як позивачі не довели, що з поважних причин пропустили строк позовної давності.

У жовтні 2015 р. у позові відмовив Обухівський райсуд Київської області. На рішення була подана апеляція, але суд її відхилив.

З судового реєстру відомо, що у провадження №12013000000000148 стосується заволодіння землею державної власності загальною площею 111,57 га.

У вищезгаданій справі йшлося про 14,2 га землі, власниками яких є п’ять осіб. З них 3 га має Юрій Доглішев, 0,6 га – Олексій Бірюков. Ще одна ділянка 3,6 га, за даними реєстру майнових прав, у 2013 р. була арештована рішення Фастівського міськрайонного суду як майно деякого Вадима Дмитрієва. Разом з тим, Дмитрієв не є відповідачем у цій справі як власник ділянки.

Інформацію щодо решти ділянок у реєстрі майнових прав і кадастровій карті знайти не вдалося. Однак відомо, що відповідачами у справі були Наталія Нізведська, Петро Шовкопляс та Едуард Долгополов.

Едуард Долгополов є співзасновником ТОВ «Центр правової підтримки підприємництва «Бізнес і право». Двома іншими засновниками компанії є Тамара Груша і Юрій Гайсинський – екс-прокурор Київської області до 2007 року.

Також Долгополов значиться керівником Благодійного фонду підтримки правоохоронних органів столиці та столичної області України. За даними держреєстру, фонд припинив діяльність у травні цього року.