Грандіозний дитячий табір на Обухівщині завершив свою роботу. Як це було

23/08/2016

14087302_1087543524648701_1508558975_o

У четвер, 11 серпня відбулося урочисте закриття міського дитячого табору в Лендах. Окрім дітей, яким дуже не хотілося покидати обжитий за 5 днів мальовничий куточок природи, на заході також були присутні батьки, вожаті, майстриня художньої кераміки Катерина Меркушева, директор табору Дмитро Шевченко, заступник Обухівського міського голови Анатолій Верещак та депутат районної ради Ігор Сухіх.

14114686_1087540077982379_2069822553_o

На початку свята слово взяв заступник міського голови Анатолій Миколайович: «Шановні батьки, діти, гості, насамперед хочеться подякувати вам за небайдужість до новоствореної традиції, за те, що знайшли можливість, час і бажання бути в такому прекрасному місці – селі Ленди, яке з радістю прийняло гостей. Сподіваюся, вам, діти, усе сподобалося і ваші очікування здійснилися. Також хочу висловити велику вдячність Ларисі Ільєнко, президенту Благодійного фонду «Київська Русь», яка спільно з Обухіською міською радою потурбувалася про те, щоб ви, дорогі діти, змогли поспілкуватися з природою, відпочити і набратися сил перед новим навчальним роком, щоб ваш відпочинок тут був комфортним, смачним, наповненим враженнями. Також хочу подякувати організаторам, медикам, кухарям, педагогам та усім, хто доклав рук до такої хорошої справи. Дорогі діти, я впевнений, що ті нові знання і досвід, здобуті тут, ви візьмете з собою у повсякденне життя і це вам обов’язково знадобиться. Сподіваюся, що ви набралися здоров’я та енергії. Отож бажаю, щоб ви з такою ж енергією прийшли до школи і гарно навчалися. А ми зі свого боку будемо докладати усіх зусиль, щоб наступного року повторити такий чудовий досвід дитячого літнього відпочинку».

14055696_1087543521315368_855166068_nПісля слів Анатолія Миколайовича розпочалася програма вечора. З усього було видно, що до цього дня діти готувалися заздалегідь, адже учасникам Конкурсу богині Лади та божества Рода необхідно було продемонструвати свої таланти. А змагалися між собою два племені – «Бугаї» та «8-ма стихія». Тут були і запальні танці, і театральні постановки, і пародії на сучасних зірок естради, і дефіле вечірніх образів, і навіть демонстрація дій при зупинці дихання. Звісно, не обійшлося і без перевірки інтелекту, навичок та винахідливості учасників. Таланти учасників оцінювало журі, щоб наприкінці обрати Містера та Міс табору. Ними стали Артем Марченко та Марта Нестеренко. Учасники отримали заслужені подарунки від організаторів. А наприкінці свята на усіх чекали смачна піца, фрукти та дискотека. До речі, дитячий табір також презентував подарунок міській раді – картину із зображенням природи.

Увесь цей час колориту святу надавала виставка робіт із глини місцевої майстрині художньої кераміки Катерини Меркушевої, в яких була присутня трипільська символіка.

А тепер трохи інформації про сам табір. Усього було 3 заїзди, кожен з яких тривав 5 днів. Фінансування здійснювалося за рахунок міського бюджету і БФ «Київська Русь» Лариси Ільєнко, яка забезпечила дітей повноцінним п’ятиразовим харчуванням, а також транспортом для поїздок на екскурсії. Харчування було збалансованим та різноманітним, спеціально розробленим дієтологом. Діти споживали і фрукти, і ласощі, і кисломолочні продукти, і м’ясо та рибу і, звісно, корисні супи та каші. Смачна їжа готувалася в Обухівському ресторані «Вилка», яку до табору привозив Михайло Петрович, або просто дідусь Михайло, який за період відпочинку став спільним дідусем для всіх.

14111877_1087543541315366_1362759776_n

Протягом 5 днів діти тричі їздили на екскурсії: 1) Янівська висота; 2) Трипілля – Витачів (за словами дітей, це була їхня улюблена екскурсія); 3) Музей А. Малишка та Обухівський краєзнавчий музей. Діти дуже полюбили водія, якого називали просто «дядя Вітя», а він розповідав їм цікаві історії та дарував гарний настрій. До речі, спонсори дякують ТОВ «Обухівтранс» та його керівнику О. Лук’яненку за безкоштовно надане паркомісце для автобуса та за механіка, який допомагав водієві вчасно та якісно усувати недоліки та поломки, які виникали на транспортному засобі.

Також на дві останні зміни до табору навідувався півфіналіст шоу «Майстер-шеф» Ярослав Бреус, який залюбки пригощав дітей смачною піцою.

14060470_1087543531315367_838156331_o

Окрім того, кожного заїзду табір відвідували волонтери Оксана Павлів та Руслан Трегуб. Діти захоплено слухали їхні розповіді, ставили безліч запитань, разом із героями в тилу розмальовували прапор на передову та куштували пайки бійців.

14054615_1087543534648700_1388425004_n

Також до табору приїздила пані Олена Лісовська – представник волонтерської організації «Добрі Обухівські єноти». Разом з Оленою Миколаївною діти плели маскувальні сітки, які обов’язково передадуть бійцям на передову.

14060423_1087543537982033_1433299969_o

А ще для дітей проводили майстер-клас «Лялька-оберіг із кукурудзи» і танцювальний майстер-клас від відомих у місті танцівників «Андеграунд Денс Фемілі Скул». У таборі постійно працювали культорганізації, тому програма завжди була цікавою та насиченою.

Частими гостями в таборі були Обухівський міський голова Олександр Левченко, заступники міського голови Анатолій Верещак та Антоніна Шевченко, меценат Лариса Ільєнко, депутати міської ради Олена Паєнко та Лідія Анцупова, депутат районної ради Ігор Сухіх та багато інших. До речі, Лідія Анцупова та Олена Паєнко були навіть членами журі і наприкінці одного з заїздів оцінювали виступи таборян. Олена Паєнко, привітавши дітлахів, зауважила: «Я думаю, вам тут подобається, і сподіваюся, що наступного літа табір також буде працювати». Лідія Анцупова пригадала, як вона любила в дитинстві та юності відпочивати в таборах: «Ми ходили в походи в період навчання. Це було дуже класно, – пригадує жінка, – я, як зараз, пам'ятаю отой, можна сказати, пригодницький, безтурботний відпочинок. Думаю дітям тут добре і вони запам'ятають це літо і цей табір назавжди».

Усі заїзди були тематичними. Останній, наприклад, мав вигляд поселення трипільців. Дітей повністю занурили в історію: вони жили не в загонах, а в племенах, мали не лідера, а вождя, виконували ритуальні танці і т. ін. Таке перевтілення сподобалося усім, без винятку. Окрім того, постійно відбувалися різні конкурси: Міс та Містер табору, танцювальні батли (поєдинки), а також дискотеки. У таборі були всі умови для комфортного проживання на природі: душ, туалет, обладнана сцена для демонстрації талантів, а також палатки для проживання.

Загалом враження у дітей залишилися хороші. «Це дуже оригінальний і веселий табір, – поділився Артем Марченко. – Враження залишилися незабутні і я буду радити цей табір усім своїм друзям. Мої очікування повністю здійснилися. Спочатку я гадав, що буде важко, бо умови життя відрізняються від звичних, усе нове. Але я зовсім не розчарувався, навіть змінив свою думку про такий стиль життя. Я навчився розводити різні види багаття, плести сітки, познайомився з новими людьми. Обов’язково придбаю собі палатку і буду так відпочивати з друзями».

Щозміни діти отримували подарунки від організаторів та спонсора: сувенірну продукцію від Обухівської міської ради та солодкі подарунки від БФ «Київська Русь» Лариси Ільєнко.

14124013_1087540084649045_748399640_o

Директором табору був Дмитро Шевченко – головний спеціаліст відділу молоді, фізкультури та спорту, який жив у таборі протягом усіх трьох заїздів і повністю віддавався роботі.

Такий табір – це перший досвід дитячого відпочинку на природі в нашому місті. Приємно та радісно усвідомлювати, що депутатський корпус та міський голова Олександр Левченко дбають про щасливе дитинство і є люди, які готові надати фінансову допомогу для того, щоб діти отримали хоча б кілька днів щасливого безтурботного життя. Табір сподобався усім, без винятку, а тому є надія, що це лише гарний старт для подібного заходу наступного літа.

14138567_1087540104649043_2128379201_nЩе декілька слів про меценатів. Добре все ж, що вони є. Адже своєю небайдужістю допомагають в тих сферах, де коштів не вистачає. Ми вже друкували інформацію про гуманітарну допомогу для малозабезпечених обухівчан у вигляді ліків, яку надавав Благодійний фонд «Київська Русь» Лариси Ільєнко. Але така акція була не єдиною. Нещодавно в управління соціального захисту населення меценати передали тонну рису, збагаченого соєю. Допомогу передавав депутат районної ради Сухіх І.А., а приймала – начальник управління Циганок Н.А. «Ми дуже вдячні за увагу до нашого управління і людей, якими ми опікуємось, – зауважила Ніна Антонівна. – Звісно, щорічно нам надходить триразова допомога від Обухівської міської ради у вигляді продуктових наборів, проте будь-яка додаткова допомога – це також приємно. Рисові пайки будуть надаватися одиноко проживаючим громадянам, які перебувають на обліку у відділенні соціальної допомоги вдома та дітям-інвалідам».

14111587_1087540097982377_12334960_n

Найближчим часом планується передача 3 тонн рису в службу у справах дітей та сім’ї виконавчого комітету Обухівської міської ради для потреб харчування сімей соціально незахищених категорій, а саме: багатодітних малозабезпечених сімей, опікунських сімей, сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, для сімей, які є вимушено переміщеними із зони проведення АТО, а також тих, які перебувають на обліках у службі у справах  дітей та сім’ї виконавчого комітету Обухівської міської ради та Обухівському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Дякуємо за небайдужість та підтримку. Сподіваємося, що допомога від Лариси Олександрівни і надалі буде спрямована до нашого міста та обухівчан.

За інформацією "Обухівських вістей"