Ситуація в Трипіллі демонструє неоднозначність політики історичної пам’яті в Україні

16/12/2016

remarok-net19052

Ми продовжуємо відслідковувати ситуацію зі зміною радянської символіки на українську на обеліску "Пам’ятник комсомольцям – учасникам Трипільського походу" в селі Трипілля Обуховського району. Як відомо, нещодавно в рамках декомунізації  зірку на ньому було замінено на тризуб. 

Що відбулося і яке має відношення до власне декомунізації Хронікам розповів історик Максим Мазипчук.

За його словами "в контексті декомунізації знаття радянської символіки підкріплене відповідними законодавчими актами".

 - Можна припустити, що від повної демонтації пам’ятник врятував його розмір та те, що це поховання, - відзначив він.

Внаслідок чого, переконаний експерт,  "вирішили символічно встановити тризуб, який не має відношення до похованих більшовиків".

 - На мою думку, ситуація в Трипіллі чудово демонструє неоднозначний характер політики історичної пам’яті в Україні. Попри декомунізаційні закони є значна кількість радянських місць пам’яті, які займають важливе місце в історичній свідомості населення ( в основному пов’язані з Другою Світовою війною) і які «потрібно» привести у «відповідність» до сучасної історичної політики, - зауважив він.

Експерт підкреслив, що в рамках цієї політики ведеться активне маркування публічного простору, яке певною мірою замінює проведення соціальних та економічних реформ.

 - Тому, на жаль, ми можемо спостерігати не осмислення радянського періоду в історії, а просто замовчування. Практично відбувається адаптація елемента пам’яті радянської системи до відповідної історичної політики, яка зараз реалізується. Дане рішення, на мою думку, є поєднанням реакції місцевої влади на декомунізацію та намаганням не роздратувати місцеву громаду, - додав він.