Активісти викрили злодійкуватих чиновників в Українці

21/07/2017

За фактом здійснення трьох закупівель на суми 392, 654 і 1054 тис грн без внесення в систему ProZorro, проти посадових осіб міста Українка відкрито кримінальне провадження.

Таке повідомлення надійшло з ГУ Національної поліції України у Київській області у відповідь на звернення юристів проекту “Тисни!”, передає bihus.info.

Про порушення юристам повідомили активісти ГО “Трипільський край”. Як виявилось, Виконком Української міськради не тільки порушив Закон “Про публічні закупівлі” і уклав договори без проведення тендерів, але й ризикував здоров’ям дітей, для яких закуповувались продукти.

 - Справа в тому, що в договорах на постачання м’ясних і молочних продуктів для дитсадків не було вказано жодних вимог щодо виробника, тари, умов транспортування та якісних характеристик товару. Також не було встановлено умов зберігання та кінцевого строку споживання, що є порушенням наказу Охорони здоров’я України від 17.04.2006, - йдеться у повідомленні.

Крім того, продукти були придбані за завищеними цінами. Наприклад, яловичу печінку Українська міськрада закупила по 65 грн/кг, тоді як Головне управління СБУ в цей час придбало печінку по 38 грн/кг.

За фактами, зібраними юристами “Тисни!” спільно з активістами ГО “Трипільський край” Нацполіція відкрила кримінальне провадження за ст.191 КПК України - “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”. Наразі ведеться розслідування. Винним в розтраті бюджетних коштів загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією.