Місто-побратим Обухова: а що ти знаєш про Радебойль?

23/04/2016

Radebeul from Martin Foerster on Vimeo.

Їх 33 тисячі – нас теж. Вони з’явилися в 14 столітті – ми теж. Їх предки шукали прихистку річкової долини, поміж грудей оточуючих пагорбів  -  наші теж. Вони зберегли свій замок – ми розібрали до фундаменту. Їх візитна картка – виноградники, наша – туалетний папір. Спільне теж є, як же без нього. Серед іншого, ми всі любимо пов’язану з українською тотемною твариною їжу. В роки Другої Світової їх діди вважали свинями наших і навпаки.

Довкола Радебойля з-біса багацько все ще диких тварюк. Одна з них – північній різновид Сатира звичайного, Genius loki тамтешніх виноградників. Його кузен, рідкісний для Обухівщини Боровичок вже скільки років сидить на валізах у передчутті забудови місцевих лісів і її наслідків – вимушеної міграції.

Нещодавно в мережі з’явився черговий містичний серіал. Три ознаки відрізняють “Вайнберг» від баченого досі: ранкові виноградники, туман на виноградниках, кров як пуповина, котрою кріпиться сюжет, між ними. В місті, як і в Радебойлі проходять у всіх відношеннях язичницькі фестивалі вина. Це їх візитна картка, Таро Сонця, про особливості котрого розповідає поодинока стаття на dw.com. Вашій увазі пропонується  її, обрізаний наче виноградний кущ, переклад. Хто зна, можливо це вплине на перспективи виноградарства Обухівщини, спричинить появу капища Діоніса на Педині, або, принаймні, зіб'є посмак місцевої оковитої.

***

0,,17966448_303,00

Північне Середземномор'я

Перші згадки про розвиток виноробства в розташованому на північному сході Німеччини регіоні Льосніц (Lößnitz) датуються 1271 роком. До 17 століття благодатний край уже по-справжньому процвітав. Завдяки м'якому клімату на крутих берегах Ельби росте смачний виноград, а в місцевих винокурнях виготовляють високоякісні вина.

0,,17966630_303,00

Ступінчасті виноградники

Завдяки типовим для тутешніх місць стінам, викладеним з граніту, навіть на майже прямовисних схилах обробляють виноград. Камені накопичують необхідне ягодам сонячне тепло, а багатий мінералами грунт є запорукою відмінного смаку майбутніх пряних вин.

0,,17966599_303,00

Історичні гуральні

Уже в 18 столітті Радебойль (Radebeul), розташований недалеко від Дрездена, вважався прекрасним місцем для проживання. Будинки виноробів того часу сьогодні є архітектурними пам'ятками. Як, наприклад, ось цей будинок, придбаний в 1792 році придворним друкарем Карлом Крістіаном Майнхольдом (Carl Christian Meinhold). Нині будівля належить до гуральні Фрідріха Ауста (Friedrich Aust).

0,,17966628_303,00

Схили під охороною

Після того, як за часів ГДР багато виноградників занепали, заросли і здичавіли, в 1990 році інтерес до виноробства на північному сході Німеччини почав відроджуватися. Обрамлені кам'яною кладкою тераси Радебойля розчистили, а типові для цієї місцевості виноградники держава взяла під охорону як пам'ятники старовини.

0,,17966370_303,00

Місцева ідилія

Прямо посеред виноградних схилів знаходиться міська винниця Хофльосніц (Hoflößnitz). З 1992 року тут виготовляють виключно екологічно чисті вина. У минулому сюди нерідко приїжджали відпочити від придворної суєти представники династії Веттинів, включаючи самого Августа Сильного. У сусідній будівлі сьогодні знаходиться саксонський Музей виноробства.

0,,17966368_303,00

Саксонські делікатеси

У сонячні осінні дні, сидячи на терасі виноробні Хофльосніц, особливо приємно помилуватися чудовою панорамою долини Ельби. До келиху ароматного вина тут прийнято подавати "асорті винороба": традиційні ковбаси і шинки домашнього приготування. До них - чорний хліб.

0,,17966604_303,00

Замок Ваккербарт

Одна з найвідоміших винокурень Радебойля знаходиться в замку Ваккербарт (Schloss Wackerbarth). Крім екскурсій і дегустації вин увазі численних відвідувачів тут пропонуються концерти класичної музики та інші культурні заходи. У замку, побудованому в 1730 році графом Ваккербартом, тепер розташоване державне виноробне господарство.

0,,17966372_303,00

Пожинаючи плоди

До кінця вересня збір винограду (в основному тут вирощують білі сорти) закінчений. І лише де-не-де, як тут, у виноробні "Золота віз", лоза радує око стиглими синьо-фіолетовими ягодами. Рік напруженої праці завершено, рясний урожай зібраний - саме час це відсвяткувати!

0,,17966603_303,00

Вина саксонські

А тих, кого не заманити солодкуватим,  на смак трохи загравшим молодим вином, чекає великий вибір інших напоїв місцевого розливу. В основному це білі вина. Окремо серед них варто відзначити золотий рислінг - його виготовляють тільки в Саксонії.

0,,17966444_303,00

Грандіозний фінал

Триденне гуляння зазвичай супроводжують виступи учасників вуличних театрів з усього світу. Кульмінація нинішнього сезону і одночасно світова прем'єра - вистава "Опівнічний баланс" театру Derevo з Санкт-Петербурга.

Wappen_Radebeul.svgпримітка: 

Радебойль (нім. Radebeul)  — місто у Німеччині у Дрезденській долині на річці Ельбі за 2 км від Дрездена. Інколи його називають «Саксонською Ніцою» через мальовничі краєвиди та помірний клімат. У Радебойлі знаходиться замок Вакербарт, численні виноградники. Радебойль розташовується на Саксонському винному шляху. Місто-побратим Обухова.

читайте також наш краєзнавчий додаток:

94