Еко-активісти розповіли, як очистять Обухів від сміття

31/03/2017

IMG_20170330_175401Наприкінці квітня в Обухові та інших містах області відбудеться мастштабна екологічна акція з прибирання сміття. Її організатори - ГО Let's do it,Ukraine, зокрема, її обласні відділення. Чим займається ГО, в чому його концепція і що планує в Обухові Хронікам розповіла координаторка Київського обласного відділення Белла Шевченко.

***

Розкажи, плз, що таке «Let's do it», в чому концепція цього бутерброда і з чим його їдять?

Це проект офіційно зареєстрованої  громадської організації  "Let`s do it, Ukraine", яка  є частиною всесвітнього руху «Let’s Do It! World». Він, в свою чергу, об’єднує понад 14 мільйонів людей в 113 країнах, які щорічно в обраний день виходять на прибирання у своїй країні.

Стратегічною метою проекту є формування у населення України культури дбайливого ставлення до довкілля, правильного поводження з відходами, об’єднання громади, влади, бізнесу та ЗМІ для розбору стихійних сміттєзвалищ, а також переведення України до 2020 року на роздільний збір і переробку відходів.

В акції беруть участь громадяни, громадські організації, комерційні компанії та державні підприємства установи, співробітники яких приєднуються на рівні корпоративної соціальної відповідальності.

Ти очолила Київський осередок організації. Яким робом це зачепить Обухів, власне, коли і як це буде в Обухові?

Як координатор області я не можу виділяти якесь одне місто чи район або обрати собі "улюбленця". Я поважаю і дорожу усіма містами, селами і районами і мій найперший інтерес в тому, щоб у всіх все вийшло. Але за місто Обухів я можу впевнено лобіювати, коли виникають певні ситуації, які потребують залучення свідомих громадян чи лояльного керівництва міста. Так само і з  Українкою, яке також цьогоріч готує масову динамічну акцію.

В силу деяких обставин, акція зачепила Обухів:) а саме тим, що центральна обласна локація і наймаштабніше прибирання області, ЧИСТОFEST відбудуться у нашому місті.

Одноразове прибирання, ба навіть систематичне  - панацея чи крик душі? Наскілько воно помічне за епідемії стихійного засмічення Обухова?

Взагалі то філософія нашої організації всіляко відштовхується від стереотипу, що склався з приводу одноразових акцій та прибирань. Ми діємо протягом року, окрім прибирання це тренінги і навчання по еко-поведінці, це акції зі збору батарейок, пластикових кришок, шин. Це реставрації дитячих майданчиків, це еко-табори, де самі таборяни розчищають заповідні зони, це навчання школярів з сортування сміття, це пропаганда економії води, електроенергії та природних ресурсів, це ідея відмови від пластику та перехід у більш відповідальну, нову і не звичну для нашої пострадянської поведінки епоху, де люди і є хазяїнами тієї території, на якій проживають.

В Обухові дуже, реально дуже багато свідомих людей і вони на власному прикладі можуть переконати багатьох діяти інакше і окрім акцій з прибирання, не смітити. І це абсолютно реальні речі. Я в це вірю.

Де буде головна локація Обухова чи поки що це таємниця?

Головна локація Обухова, в свою чергу і головна локація Київської області поки ще утаємничена, лиш скажу, що нам хочеться розчистити одну з історичних частин міста і подарувати всім незабутній еко-фестиваль.

Оціни сміттєву проблему в рідному місті: де її коріння і хто його голова? Чому наша еко-свідомість рухається у зворотному до еволюції напрямку?

Проблема засміченості у місті полягає в основному у тому, що дуже мала кількість людей вміє слухати, висловлювати свою думку і шукати компромісу. Сміттєпереробний ресурс, який є в місті на сьогоднішній день може стати першим кроком до дієвого діалогу між жителями міста, підприємцями та міський керівництвом. Єдину проблему бачу у тому, що люди не вміють домовлятися і кожен сам за себе. Ми б дуже хотіли спробувати налагодити діалог і співпрацю між трьома китами успішності міста: громада/підприємства/влада. Якщо усвідомимо, що ми всі пливемо в одному човні, то і гребти будемо за курсом і прикладом успішних міст області.

13179166_599226776920188_4559198615681899080_n