Підвищення цін на проїзд: "Обухівпастранс" ігнорує рішення міської влади?

25/02/2015

unnamed

Місцевий транспортний монополіст міста Обухова не погодив з міською владою  підвищення цін на проїзд. Не вперше і не востаннє. Про ситуацію довколо самоуправства (безчинства?) розповів керівник районного відділення Радикальної партії України Ігор Сухіх.

***

Мешканці Обухова були здивовані сьогоднішніми цінами на проїзд, як по місту, так і до Києва. Їхні реакції засвідчили, що для більшості це стало «сюрпризом». Обухівпастранс пояснив це коротко – все здорожчало, відтак, наші послуги теж. Наскільки обгрунтоване підняття цін?

Ну, з такою аргументацією, як у нашого перевізника можна обґрунтовувати що завгодно. Як у анекдоті: «пане суддя, я дійсно скоїв це пограбування, але я хотів їсти!». Щодо проїзду по місту – існує рішення виконавчого комітету Обухівської міської ради від 5 червня 2014 року №576, в якому чітко зазначені ціни на перевезення пасажирів:

- маршрут №1 (ТЗСМ-Лікарня)-2,50грн.

- маршрут №2 (Петровський –Лікарня)-2,00 грн.

- маршрут №4 (Піщана-Петровський)-3,00грн.

- маршрут №5 (Піщана-Автостанція)-2,50 грн.

- маршрут №6 (Піщана-Лікарня)-2,00 грн.

- маршрут №7  (Піщана-Лукавиця)-2,50 грн.

- маршрут №8  (Піщана –Блакитівка)-2,50грн.

- маршрут №9  (Піщана-8-Листопада)-2,50грн.

- маршрут №10  (Польок-Піщана)-2,50грн.

- маршрут №11  (Піщана-Яровівська)-2,50грн.

- маршрут №12  (Піщана-Профінтерна)-2,50грн.

- маршрут №14  (Піщана-Жеваги)-2,50грн.

-транзитні маршрути  -3,00 грн.

Цього рішення ніхто не відміняв, тому підвищення цін на перевезення пасажирів по місту абсолютно не обґрунтоване.

Щодо міжміських перевезень – це компетенція керівництва області і наскільки я чув – в Київській ОДА вже є домовленості про зміну вартості проїзду.

Доречі, коли минулого разу Обухівпастранс піднімав вартість проїзду по місту – була з ними домовленість щодо усунення недоліків та покращення рівня обслуговування населення, а саме, керівник взяв на себе зобов’язання протягом місяця:

1) покращити рівень комфорту в автобусах на маршрутах - автобуси, до яких в городян є обгрунтовані претензії будуть усунуті з маршрутів,  2) час проїзду 5 маршруту буде продовжено до 23.00, 3) буде оприлюднено схему і часовий графік автобусів по кожному маршруту, зокрема, на сайті ТОВ, а також на зупинках, при цьому інтервал між автобусами не має перевищувати 15 хв., 4) буде вивчене питання про збільшення кількості пільгових місць до 2-х, 5) в салонах усіх автобусів буде розміщено номер телефону, за яким можна подати зауваження до роботи громадського транспорту, а також звернутися по загублені речі.

При всьому, вартість проїзду розраховувалась складними формулами, різними умовами та факторами, які досліджував наш колега по виконкому Юрій Петрович Котелевський. Наприклад, в ціну квитка входило оновлення автопарку кожні 5 років. Подивіться, які корита курсують міськими маршрутами. Не думаю, що вони такі нові.

То ж, висновки напрошуються самі по собі.

Хто чи що може вплинути на позиції нашого «монополіста»? Складається враження, що втомлене ситуацією в країні населення Обухова просто проковтне чиїсь бізнес-проблеми, точніше – покриє їх власним коштом?

Компанія, яка постійно виграє тендери на перевезення має або найкращі умови для виграшу, або просто не має конкурентів. В нас є надія, що на наступний тендер подадуть заявки як мінімум декілька реальних перевізників, що дасть можливість обирати найкращого з них, а не єдиного.

Трохи пророцтва. Яка вірогідність, що 3,50 по місті і 16 на міжміські це не «розминка» перед, припустимо, 5 і 20 через місяць-два?

В ситуації, яка зараз нависла над нами – вірогідність дуже  висока.  Менше року тому ми чули про те, що деякі речі не можуть коштувати дорожче за 10 гривень. Зараз ми бачимо, що вони можуть  коштувати навіть і 40. Парадокс – нафта у вартості падає, а ціни на  ГЗМ ростуть. Якщо так продовжуватиметься і далі – 5 по місту і 20 до Києва – не межа, але чи буде попит на такі послуги?

В Обухові досить «хронічних хвороб». Забудови, транспорт, корупція і тд. Гіпотетично той, хто зможе повноцінно вирішити хоча б одну з них має всі шанси стати наступним мером. Мені здається, чи зараз я ділюся мріями, оскільки проблема не в персоналіях, а системі?

Це хвороби не тільки Обухова. Майже в усіх містах-супутниках Києва існують подібні проблеми. Це – система, яку потрібно змінювати. Причому змінювати радикально – ламаючи її, а потім заново будуючи. 

Звичайно, персоналії також мають велике значення, адже,  якщо, наприклад,  у дільничного інспектора не буде бажання навести лад у себе на території – його ніколи не буде. Рівно як і сільський голова, який жаліється на скрутне фінансування замість того, щоб знайти можливості залатати дорогу або зробити освітлення на вулиці. Ти ж голова! Не вмієш, не хочеш працювати  -  пиши заяву і йди з посади!  

То ж, дочекаємось місцевих виборів, можливо, разом із змінами персоналій у місцевій влади, зміниться і система.

Як ти і партія реагуватимете на «транспортні колізії» міста?

Особисто я вже давно відреагував  -  послугами нашого перевізниками принципово не користуюсь. Потрібно їхати в Київ – їду або своїм транспортом, або підсаджуюсь до знайомих. По місту – можна і прогулятись, якщо швидко пересуватись не потрібно. Як тимчасову альтернативу перевізникам бачу попутний транспорт, на який сьогодні неабиякий попит, але останнім часом місцева ДАІ дуже часто чергує в районі зупинок та ганяє водіїв, до яких все частіше підсаджуються вчорашні клієнти Обухівпастрансу.

Совпадєніє? Нє думаю. (с)