Маленькі міста, невеликі будинки, безпрограшні афери?

23/09/2014

kvartira_1070_13429_2

 В Україні мало правозахисних організацій, які опікуються правами ошуканих громадян. Йдеться про тих, хто інвестував в нерухомість, помилився  і в силу  різних причин не потрапив на очі крупних фахових структур. Таких, як Конфедерація будівельників України, яка, як відомо,  спеціалізується, здебільшого на крупних об’єктах – торгових центрах, багатоквартирних будинках і тому подібному. Що в такому разі робити тим, хто вирішив жити в невеликому будинку типу «таунхаза»? Останнім часом вони ростуть як «гриби», з огляду на свою вартість і доступність для небагатих прошарків населення.

 Кількість афер в цій площині не менша ніж деінде. Скільки людей купилося на «дешевший сир» і до цих пір чекають на введення  об’єкта в експлуатацію? Для прикладу наведемо уривки з листа, котрий потрапив до нашої редакції від мешканців м. Обухова Київської області, де вже кілька років триває будівництво 8-и квартирного «таунхауза» по вул.Зел. Гай 1.

 В ньому йдеться про свідоме затягування забудовником будівництва даного об’єкту, котрий, згідно з першими попередніми договорами підлягав здачі в експлуатацію як мінімум, 31 грудня 2012 року.

 «Проте і тут забудовник постарався – всі інвестори підписали Договори на різний термін здачі. Всі вони вже давно прострочені» - відзначають автори листа.

 Таким чином, за їх словами,  терміни його здачі прострочені вже більше як на рік.

 «За цей час жодних видимих фактів зміни ситуації на будівництві не спостерігалися.

Станом на сьогодні ми маємо наступні претензії до забудовника (Василенко І.П., податковий номер 2366016694):

1)    Незадовільний внутрішній стан об’єкту, зокрема, підлоги і стін, які, на нашу думку, збудовані з порушенням технічних норм. Під останніми ми розуміємо якість матеріалів та способи фіксації внутрішніх частин квартири;

2)    Незадовільний стан зовнішньої частини будівлі – двору. Він до цих пір не вимощений твердим покриттям, асфальтом чи плитами;

3)    До будинку не підключені комунікації: газ і вода. Електрика з’явилася зовсім недавно. Забудовник  пояснює це «проблемами» з відповідними службами міста. Варто відзначити, що подібне пояснення в різних формах фігурує з 2012 року, щоразу змінюючи імена «винуватців».

Ми свідомі того, що затримка у здачі об’єкту можливо пов’язана зі зволіканням з боку відповідних господарських служб міста Обухова.

Разом з тим, не залежно від того, хто винуватий в ситуації, на нашу думку йдеться про порушення наших громадянських прав, в першу чергу «права на житло».

З огляду на вищевказане  просимо Вас розібратися з цією ситуацією і посприяти в її якомога швидшому вирішенні».

Консультації в міській мерії та архітектурі нічого не дали. Керівний склад розвів руками, а потім, як кажуть, «вмив їх». В приватній розмові мер і архітектор повідомили, що не можуть дати ради з тими, хто будує «таунхаузи». Головна проблема – підключення до комунікацій. З часу підписання перших договорів і внесення половини суми вона не змінилося. Комунікації просто відсутні, як і перспектива їх будівництва.

 За словами мера, відповідальність за це цілком на забудовнику, який ніби-то звів об’єкт без попередніх погоджень на землі, яку не вивели зі статусу “ділянки сільськогосподарського призначення».

 Винуватець скандалу переконує інвесторів у «зажерливості» мера і його оточення і відсутності грошей на хабарі.

 Архітектор ще радикальніший.

 «Тільки ідіоти могли підписати такий договір» - повідомив він у приватній розмові з розчарованими інвесторами.

 Він розповів, що головна проблема подібних будинків – відсутність водогону, тоді як пропозиції «закільцювати» існуючі «таунхаузи» в міську мережу більшість забудовників просто проігнорувала.

 На виході ситуації міська влада наполягає на тому, що зробила все від неї залежне. Забудовник годує «завтраками» або просто не бере трубку.

 «Судитися з ним немає резону» - розповідають інвестори, адже за його словами, «денег у меня нет, поэтому я их не отдам». Це, не зважаючи на те, що поруч будує і вже продає! квартири в  триповерховому будинку поруч. У вказаному інвесторами теж. З приміткою – 100% готовність!

 Редакція «Страйку»  спробувала проаналізувати ситуацію на основі посібника КБУ «Що необхідно знати про процедури в будівництві». 

resized_700x500_tabl

 В результаті з’ясувалося, що схема, за якою Василенко І.П. «будує» таунхаус не співпадає з класичною навіть частково.

Згідно з нею, алгоритм будівництва виглядає наступним чином:

Отримання вихідних даних  - проектування – отримання права на виконання будівельних робіт  - будівництво – сплата коштів пайової участі – прийняття закінченого будівництвом об’єкта в експлуатацію – підключення до інженерних мереж – присвоєння поштової адреси – реєстрація права власності.

В даному випадку все відбувалося зовсім навпаки:

будівництво  - сплата коштів пайової участі  - отримання вихідних даних  - проектування - отримання права на виконання будівельних робіт  -  прийняття закінченого будівництвом об’єкта в експлуатацію –– присвоєння поштової адреси – реєстрація права власності - підключення до інженерних мереж.

Таким чином, об’єкт прийнято в експлуатацію (судячи з усього, без експертизи, враховуючи стан підлоги і стін в окремих помешканнях). Йому присвоєно поштову адресу. Отримано права власності, а значить заключення головного договору і остаточного продажу.

Все це відбувається на тлі повної бездіяльності контролюючих структур, починаючи від виготовлення проектної документації, закінчуючи контролем будівництва. По суті, можна говорити про виготовлення ДОКУМЕНТАЦІЇ на недобудований ОБ’ЄКТ, на котрому, як наполягають інвестори, нічого, крім тріскання стін і підлоги не відбулося.

Резонне питання - хто відповідає за НЕПОГОДЖЕНЕ з органами самоуправління та місцевими мешканцями будівництво (зараз їх два – в другому, триповерховому будинку квартири «продаються» за тим самим принципом).

Мер – каже що не він. Міська архітектура – теж. Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю, яка зареєстрували декларацію про готовність об’єкта для експлуатації? Мало шансів.

Влада є, результатів немає.

Додайте до цього курс долара, який суттєво зріс з часу підписання попередніх договорів і який, за свідченням інвесторів, ніхто не збирається переглядати.

Що робити ошуканим інвесторам, як прискорити вирішення ситуації?

«Щасливі власники квартир», як називають їх в Обухові збираються писати офіційні звернення до мерії, виконкому міськради, обласної прокуратури, депутатського корпусу з вимогою вирішити питання.

З кого за це «знімуть скальп» - не суттєво. Інвестори впевнені, що місцева влада причетна до оборудки або, як мінімум, покриває її. Газовики і водоканал теж.

За останньою інформацією, в цьому році об’єкт не здадуть. Втім, це не заважає моральним принципам І.П. Василенка пропонувати інвесторам заключити основний договір і виплатити другу частину суми. Без комунікацій. На чесне слово.

А мы пойдем другим путем!

На нашу думку існує альтернативний спосіб вирішення проблеми. Це звернення до Асоціації допомоги ошуканим інвесторам, (старий сайт, новий сайт,  яка, як відомо спеціалізується на подібних речах і має значний досвід впливу на шахраїв.

Для цього на сайті існує низка спеціалізованих розділів:

-        Як ми можемо допомогти 

-        Консультації 

-        Анкета інвестора  тощо.

 Представники асоціації свідомі своїх функцій, проте головне, на їх думку, це бажання самого інвестора

«В якій би ситуації Ви не знаходились – маєте усвідомити що без Вашої безпосередньої участі проблема не вирішиться. У Асоціації є необхідний досвід та знання щоб спрямувати Вас в потрібному напрямку та допомогти Вам пройти шлях до успіху, проте, на жаль, не вистачить ресурсів щоб зробити це за Вас. Саме тому, перше що Ви маєте зробити – це добре подумати над тим чи готові Ви докладати зусиль для її вирішення. Якщо проблема, на Вашу думку, варта того щоб витрачати на її вирішення якийсь час – це вже Ваш перший крок до успіху у її вирішенні.

Вирішення будь-якої проблеми починається з її аналізу, саме тому, перше що Вам необхідно буде зробити – проаналізувати ситуацію, прийняти рішення про шлях її вирішення та знайти ресурси на подолання цього шляху»  - відзначають вони.

Це позиція, яка не вимагає доповнень. Знайти в собі сили і зайнятися вирішенням власних проблем можуть не всі. Не всі розуміють, що держава  - не помічник, в кращому випадку арбітр, в гіршому – сторонній глядач. Надія на неї ілюзорна. Допомога спеціалізованих організацій, цієї надзвичайно важливої частини громадянського суспільства – можливо.

Хто не пробує – в того не виходить.

Іншими словами – ваше житло в ваших руках.

Борітеся і поборите.

джерело: Конфедерація будівельників України.