З бомбосховищами в Обухові cлабо, сумно і сутужно

08/02/2015

9b810fd7ee5b422f339a9a34604a49c2Лінія фронту як димка на горизонті. Не хочеться каркати, але ймовірність грандіозного "шухера" (читай 3-ї Світової) є. Це не песимізм, не догадки і не інсайди. Це та кончена реальність, жити в якій нам доведеться. Відтак, готовність передусім.

Активісти групи Обухів - наше місто досить розлого розповіли про бомбосховища в Обухові. Точніше - про їх відсутність.

***

Багатьох цікавить чи є у нас в місті бомбосховища і чи можливо буде в них сховатися у разі виникнення надзвичайної ситуації. В Києві давно вже опублікували список, а потім і карту укриттів, розклеїли інструкції на під’їздах, перевели систему цивільного захисту міста в режим підвищеної готовності. А що в Обухові?

- розповіли активісти.

За їх інформацією ще в травні минулого року один з активістів надсилав інформаційний запит до мерії з питанням про інформування і захист населення у випадку військової агресії. Відповідь отримав штибу "усе під контролем, але подробиці не підлягають розголошенню".

Це якось не дуже заспокоювало. Після чергового розголошення "таємниць" у Києві стало зрозуміло, що треба якось інакше ставити запитання і взагалі перечитати Кодекс цивільного захисту 

- відзначили вони.

Згідно кодексу укриттю в сховищах підлягають лише певні категорії працівників певних установ (або хворі і персонал, якщо це лікарня). Для окремих категорій і випадків є протирадіаційні укриття. Тобто ці споруди не для загального користування і інформація про них дійсно не є публічною. Але для цивільного захисту використовуються також споруди подвійного призначення та найпростіші укриття (підвальні та інші заглиблені приміщення). І про них місцева влада мала б розповісти завчасно, аби уникнути паніки і необдуманих вчинків. Тим більше кодексом передбачається навчання населення щодо поведінки і дій у разі виникнення надзвичайної ситуації.

У міськраду відправлено новий запит і отримано відповідь: "на даний час завершується обстеження підвальних приміщень житлового фонду і підготовка їх для укриття населення в особливий період. Інформація буде висвітлена в ЗМІ, на сайті (офіційному), телебаченні і на будинках. При ТОВ «МЖЦ» створений консультаційний пункт, де планується проведення навчань із населенням. Рішенням координаційного штабу сприяння обороні та правопорядку на території Обухівської міської ради розроблений графік проведення навчання для представників підприємств та ПП по наданню невідкладної медичної допомоги постраждалим. Заняття проводять інструктори, які закінчили курси по наданню медичної допомоги".

Хотілося б вірити, що готуватись до навчання населення і перевіряти укриття почали за довго до інформаційного запиту і вже є якісь напрацювання. А поки чекаємо - підсумували активісти.