Обухів провів в останню путь свого Героя

01/03/2015

89097

"Немає більшої любові, як та хто душу свою віддасть за друзів своїх!"

28 лютого в останній день зими Обухів прощався зі своїм земляком Бакка Олексієм Вікторовичем, проводжаючи його в останню путь. Панахида проходила об 11.00 на площі біля РЦДіК. 

Наший хронікер поділився своїми враженнями від події.

Як відомо, 29 серпня 2014 року, в зоні антитерористичної операції, поблизу міста Іловайськ, Амвросіївського району Донецької області, під час виходу колони з міста, так званим “зеленим коридором”, загинув військовослужбовець Національної гвардії України батальйону спеціального призначення «Донбас» Бакка Олексій Вікторович, 1974 р.н.

З кінця серпня 2014 року, Бакка О.В. не виходив на зв’язок, тому до цього часу вважався зниклим безвісти. Нещодавно, за результатами експертиз ДНК, проведених 19 лютого 2015 року, вдалось остаточно ідентифікувати Героя.

Попрощатися з героєм прийшли кілька сотень обухівчан. Люди клали квіти на закриту труну, біля якої стояла почесна варта військових Нацгвардії. Скорбота і сум завмерли в повітрі, і лише голуби кружляли вгорі, ніби символізуючи бажання миру і злагоди в Україні.

Панахида розпочалася піснею-гімном батальйону "Донбас". Присутні не стримували сліз скорботи та щирих слів співчуття і великої поваги. 

89095

Першим до слова запросили мера міста Обухова Олександра Левченка. В своїй промові він розповів про те, що Олексій Вікторович Бакка народився в Краснодарському краї. Після переїзду разом з батьками до України, Олексій проживав в Обухові. Навчався в ЗОШ № 3. Потім закінчив технікум і працював в різних галузях народного господарства. Останнім часом Олексій працював приватним підприємцем. Вдовою залишилася його дружина Ольга Олексадрівна та без батька лишилося троє дітей. Мер міста наголосив, що Олексій був активним учасником подій Майдану. Він один із перших записався добровольцем до лав Національної Гвардії. "Ми дякуємо таким героям за те, що вони зберегли нашу державу, змусили нас дивитися іншими очима на світ. Герої не вмирають! Вічна слава всім героям!" - закінчив свій виступ міський голова.

Наступним виступив районний військовий комісар Дмитро Клабуков.

"Сьогодні ми проводжаємо в останню путь нашого бойового побратима, солдата Нацгвардії Бакка Олексія Вікторовича. Олексій був справжнім чоловіком, порядною людиною, патріотом з великої букви. Завжди стояв на боці справедливості і не чекаючи повістки, залишивши свою підприємницьку діяльність, добровільно записався в батальйон "Донбас", в якому і приймав участь в АТО. Захищав нашу Батьківщину від російських агресорів і найманців. За час проходження служби Олексій здобув багато друзів, користувався повагою та авторитетом серед своїх бойових товаришів. Але, під час лукавого перемир"я, так званого "зеленого коридору", який нібито давав шанс на життя і яким так підло скористалися ополченці, обірвалося життя Олексія. Але, він назавжди залишиться в нашій пам"яті, в наших серцях як справжній герой і справжній захисник"   - підкреслив він.

Волонтер батальйону "Донбас" Аліна Власова подякувала батькам Олексія за їхнього сина і дітям героя, за те, що вони віддали батька захищати свою державу.

"Я, як волонтер не хочу, щоб наші герої приходили в цинкових трунах, і як мати я схиляю голову перед воїном-героєм! Захищати свою Батьківщину - це святий обов"язок всіх!" - закінчила свою промову волонтер.

Побратим Олексія старший лейтенант Володимир Бабенко, знаний за позивним "Фагот" поділився з присутніми своїми спогадами про загиблого.

"Скажу як є, ми не завжди знаємо в батальйоні справжні імена один одного, у нас у всіх позивні. В Олексія був позивний "Детройт". Чому "Детройт"? Ми думали з хлопцями і згадали, що в нього була курточка з надписом "Детройт". А може він хотів колись зі своєю сім"єю побувати в Детройті? Ось мер міста і військовий комісар тут говорили про народне господарство і антитерористичну операцію. Давайте називати речі своїми іменами! Немає в нас ніякого народного господарства. Його розікрали олігархи, як і все інше. Вони і війну цю затіяли. Немає ніякого АТО, це справжня війна!!! І коли закінчиться ця війна, а закінчиться вона нашою перемогою, ми прийдемо і запитаємо про все. І тоді господарство дійсно стане народним! І буде працювати! Земляків хочу попросити не залишати сім"ю Олексія наодинці з бідою. Діти повинні гордитися своїм батьком! А третій школі можна по праву дати ім"я Олексія Бакки. І вулицю назвати його іменем."

Спогадами про гідну чоловічу  дружбу поділився бойовий побратим Олексія за позивним "Штурман".

"Мені пощастило служити добровольцем разом з Олексієм і виконувати разом з ним бойові завдання. Я завжди був упевнений, що моя спина прикрита "Детройтом". Я знав його достойною, чесною, цікавою людиною, яка захищала свій край. Я сам з Донецька. І я бачив, як цей воїн з невеликого міста на Київщині боронить свою Батьківщину!" - підсумував побратим Олексія.

На панахиді були присутні священники, які теж розповіли про Олексія Бакка як про гідного громадянина своєї держави, гідного мирянина і віруючого. Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Української Православної Церкви Українського Патріархату владика Федір поділився особистими враженнями від знайомства з Олексієм.

"Я керую полтавською єпархією і приїхав сьогодні сюди з Полтави, щоб попрощатися з Олексієм. Я хочу засвідчити, що всі слова, які були сказані на адресу Олексія, це не просто слова,чи дань традиції говорити про померлих добре. Ці всі слова являються абсолютною правдою. Я сьогодні приїхав сюди не як священник, а як проста людина, щоб провести друга. З Олексієм я познайомився в містечку Курахове  Мар'їнського району Донецької області через волонтерську організацію "Полтавський батальйон небайдужих", яка гуртується біля нашого кафедрального собору в Полтаві. З ним я найчастіше спілкувався по телефону, але одна єдина зустріч мене вразила. Я побачив, яка це чесна і порядна людина, правдолюбна і прямолінійна, тверда в своїх переконаннях. Обухову є ким пишатися!"- закінчив свою промову владика.

89099

До слова був запрошений керівник громадського формування "Самооборона Обухівщини" Анатолій Бондаренко, який теж висловив слова щирої скорботи і співчуття рідним та близьким загиблого.

"Олексій в перших рядах йшов на Майдан, в перших рядах йшов в "Самооборону", і в перших рядах став добровольцем батальйону "Донбас". Його життя і сподівання дуже тісно перекликаються зі словами пісні-гімну батальйону "Донбас". Ця пісня про Олексія. Вічна слава Героям! Слава Україні! " - підтримав бойовий дух  керманич місцевої "Самооборони".

Пастор Церкви "Християнське життя" Владислав Сачко, читаючи Святе Писання, згадав про героїв Небесної Сотні, усіх загиблих в цій війні. По закінченню прощання з героєм Обухівщини прозвучала спільна молитва до Бога "Отче наш".

Скорботну ходу з труною Олексія Вікторовича Бакка проводжали земляки, стоячи на колінах. Потім процесія рушила у напрямку головної траси під гучними гаслами: "Герої не вмирають! Вмирають вороги! Слава Україні! Героям слава!".

bakka

Героя-воїна поховають на центральному міському кладовищі мікрорайону "Лукавиця".

Вічна пам"ять і слава тобі, наш Герою!!!

Присвята Героям

Герої у книгу небесну вписали свої імена,

Це вже не примара, це справжня гаряча війна.

Де вибухів шмаття злітає, як зграя круків.

Де слово останнє сказав би, та ні, не зумів.

І крові пожежі горять і палає земля,

Від "брата", що ворогом зветься страждає країна моя.

Трьохколірний чобіт жорстоко затоптує квіти в ріллю, 

Печалі глибокі на серці, мов трунком гірким розіллю.

І сотні очей запитально вдивляються в темну пітьму,

Допоки ворожа навала, мов граючись, тягне війну.

Ми тут, ми живі, ми воскресли, прокинулись наче зі сну.

Ми сильні і мужні, дивіться, чекаєм на нашу весну!