Обухівський "Аль Капоне": від рекетира-здирника до депутата

02/12/2015

1996. Площа перед школою №5 чорна від картузиків North. Органічні, на тлі світлої (в ідеалі білої) сорочки, кросівок "Адідас" і кульочка з одним зошитом вони вказують на прихилькість до певного lifestyle. Зараз їх вважають гопниками, рагулями і бидлом, тоді  - вершиною молодіжної піраміди, особливо в передмісті.

  - Я знаю коли Видубичі без оголошення у вагоні метро, - розповідав знайомийз Києва. - Щоразу, коли на станції заходять стрижені пацанчики на кепарях, "дубльонках" і "найках". 

З часом ситуація розсмокталися і передмістя "окультурилися". Що саме стало причиною зміни молодіжних трендів зразу і не скажеш. Зараз класичний "пацанчик" рідкість. Звичайно, спорткостюм ніде не дівся, але то радше жлоб-style, не ідеологічна, як у 90-х, позиція.

90-і - часи розквіту так званої "бандитської" романтики. В Обухові його вищим проявом була належність до "бригад". Власне кажучи, чутки про належність того чи іншого школяра до "бригади" автоматично підвищувала його статус до напівмістичного. Зрозуміло, що подібні підліткові інтереси грали визначну роль в процесі соціалізації підростаючого покоління. Очевидно, більшість з так званих "бригадних" була просто на побігеньках. Дехто став наркоманом, інші  - сіли за банальний гоп-стоп або пограбування кіосків. Частину інтегрувала Обухівська промислова зона з її трудової етикою і рівномірним вживаням алкоголю після зміни. Хтось став дрібним бізнесменом і довго не міг розвітатися з любов'ю до кепок і барсеток.

Вихід серіалу "Бригада" припав на кінець дрібнокримінальної епохи в Обухові. Ніхто не називав себе "кисельовцем", ймовірно - ніхто ним вже і не був. Не останню роль в цьому зіграла легалізація своїх бізнесів Володимиром Кисілем - легендарним київським Аль Капоне. уродженцем села Григорівка Обухівського району. Востаннє я чув термін "бригада" і "кисельовці" в 2004. 

kisel

Ким була ця людина?

Згідно з Вікіпедією Володи́мир Ка́рпович Кисі́ль народився 1 лютого 1946  в селі Григорівка, Обухівського району.

Офіційно - "український спортсмен та громадський діяч. Майстер спорту з класичної боротьби, Заслужений тренер України, президент Всеукраїнської федерації греко-римской боротьби, співпрезидент Асоціації спортивної боротьби України, член Національного олімпійського комітету України".

Разом з тим "правоохоронними органами вважався кримінальним авторитетом (клички «Дід», «Кисіль», «Карпович»)".

Зокрема, 20 листопада 1981 року Дарницький районний суд Києва засудив Киселя за грабіж на 4 роки позбавлення волі.

 - На зоні трудився на посаді завгоспа. Після повернення на свободу зайнявся шахрайством картярством. На початку 1990-х створив і очолив одне з найвпливовіших злочинних угрупуваннь Києва. Спеціалізація: грабежі, розбійні напади, здирства, контрабанда, незаконні операції з валютою. Надалі — активна легалізація бізнесу, - йдеться в біографії земляка.

Через підконтрольні комерційні структури Кисіль вклав значні суми в «Нафтогаз України». Восени 1997 року Управління по боротьбі з оргзлочинністю УМВС Києва затримало Киселя, помістивши його в ізолятор тимчасового затримання. Ігор Бакай виділив мільйон доларів на визволення подільника. Посередницькі функції при звільненні Киселю виконував Олександр Пресман.

Інтереси «Діда» зачіпали і вельми серйозні сфери української економіки в практично всіх регіонах України. Серед них — метал, гірничо-збагачувальні комбінати, міжнародні автомобільні перевезення, контрабанда автомобілів, сфера послуг, розважальний і гральний бізнес і багато що іншого.

Значна частина нинішніх процвітаючих українських бізнесменів, багато хто з яких сьогодні є, чи були, народними депутатами України, у минулому були під «дахом» Киселя. Багато нинішніх українських політиків і бізнесмени буквально стояли в черзі, щоб засвідчити своє шанування «Киселю» і занести «частку». Секрет живучості «Діда» і його бізнесу полягав в тому, що він, на відміну від своїх колишніх «колег» він не обдирав підопічних бізнесменів як «липку», а давав їм розвиватися.

З кубла «Киселя» в самостійні лідери ОЗГ виросли такі фігури як:

Ткаченко Ігор Анатолійович, 1964 року народження — кличка «Череп»; Кононенко Юрій Миколайович — кличка «Конон»; Балабкін Сергій Борисович, 1963 року народження — кличка «Балабан»; Гешелін Олександр Наумович, 1967 року народження — клички «Геша», «Кіндрат», «Вусатий» (помер від цирозу печінки); Сельтов Микола Миколайович, 1966 року народження — кличка «Чорний» (пропав без вісті); Стащенко Сергій Опанасович, 1963 року народження — кличка «Стас»; Олєйніков Сергій Михайлович, 1961 року народження — кличка «Олень».

4 листопада 2003 року на київській вулиці Рейтарській пролунав вибух у авто, де знаходився В. Кисіль. Тоді водій помер на місці, один охоронець втратив ногу, усі інші пасажири залишилися неушкодженими, серед них і В. Кисіль.

Володимир Карпович обирався депутатом Голосіївської райради, був президентом Федерації греко-римської боротьби України та інше.

Загинув у ніч на 30 травня 2009 у ДТП під містом Козятином Вінницької області. Похований в Києві на території Свято-Покровського монастиря (Голосіївська пустинь).

Довідково: Банда «Киселя» (Украина) - поименный список

1 (2)