Київські чиновники рятують Обухівщину від екологічної катастрофи? Вкотре?

16/03/2016

f_17482183481362236808

Якби мені давали бодай гривню за кожну почуту чиновницьку обіцянку щодо полігону №5 під Обуховом, мінімум, в метро до кінця життя катався би на шару. В іменному вагоні. Сам.

***

На полігоні твердих побутових відходів № 5 відновлено та модернізовано систему очищення токсичного фільтрату, потрапляння якого в навколишнє середовище призводить до екологічних забруднень. Місто виділило понад 3 млн грн на відновлення обладнання, яке дозволить зменшити кількість токсичної рідини на полігоні.

Про це під час запуску системи повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

 - У 2011 році система обладнання вийшла з ладу і минулого року міська влада виділила 3,2 млн грн на його ремонт. ПрАТ «Київспецтранс» провів тендер та визначив переможця. За півроку здійснено заміну застарілої елементної бази, оновлено програмне забезпечення, виконано капремонт насосів, дозаторів, аутопсію (перевірку) мембранних елементів, – зазначив Петро Пантелеєв.

За його словами, система «ROCHEM» дозволяє переробити на 80% токсичний фільтрат – рідину, яка утворюється під масою відходів, коли туди потрапляє волога.

 - Фільтрат – це рідка фаза, що утворюється під час захоронення відходів з вологістю та внаслідок атмосферних опадів. Потрапляння фільтрату в навколишнє природне призводить до його забруднення. Після ремонту система здатна переробляти 200 метрів кубічних фільтрату на добу. В результаті – 80% фільтрату перетворюється на очищену технічну воду, яка є безпечною для навколишнього середовища. Ще 20% – концентрований залишок, який розміщується в озерах-накопичувачах для подальшої переробки, – заявив Петро Пантелеєв.

За час експлуатації полігону в його тілі та озерах-накопичувачах за оцінками спеціалістів накопичилося близько 600-700 тис. метрів кубічних фільтрату. Виконання вказаних робіт дозволить у подальшому переробити накопичений фільтрат.

Крім відновлення обладнання, за останній рік на полігоні відремонтовано два насоси для перекачки фільтрату та готується до введення в експлуатацію третій – резервний насос. Також розпочато укріплення дамби полігону, заміну інженерних мереж на полігоні. Загальна вартість робіт – 60 млн грн, на цьогорічний обсяг робіт виділено 13 млн грн.

Однак, Петро Пантелеєв підкреслив, що питання полігону залишається не вирішеним і місто націлене на впровадження стратегії на зменшення обсягів захоронення відходів та збільшення частки сміття, що йде на переробку.