Процес закупівель через Prozorro на Обухівщині потроху набирає обертів

30/10/2016

Про це повідомили активісти ініціативи Прозора Обухівщина.

 - За жовтень 2016 у нас по регіону 27 процедур закупівель, з 6-ма організаторами, - відзначили вони.

Серед них: Виконком Української міськради, Обухівська центральна райлікарня (ЦРЛ), Управління освіти виконкому Обухівської міськради, КЗ Обухівської райради «Обухівська районна стоматологічна поліклініка», Пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС, Учбово-оздоровчий комплекс «Червона рута» (філії «УкрГазВидобування», с.Козин).

 - Як видно із вищезазначеного переліку – частина організаторів тільки номінально (за місцем реєстрації або розташування філії) попадають в статистику по м.Обухів, - зауважили активісти.

Отож, із органів влади, або місцевих підприємств-організаторів – маємо:

Виконком Української міськради, Управління освіти виконкому Обухівської міськради, Обухівська районна стоматологічна поліклініка, Обухівська ЦРЛ.

По цим 4 організаторам – 22 процедури з 16 учасниками, на суму 5.60млн.грн.

По організаторам: 1. Виконком Української міськради конкурентних торгів до цього через Prozorro не проводив (крім успішної закупівлі паперу у травні 2016р.), просто вноситься інформація по неконкурентним закупівлям, які відбулися старим добрим, класичним паперовим способом. Так от, у жовтні виконком розмістив ще одну конкурентну закупівлю - Послуги з обслуговування, чистки водозбірників ливневої каналізації, з очікуваною вартістю 28тис.грн. Строк очікування подання тендерних пропозицій – до 01.11.2016.

Інші закупівлі виконкому – це квіткова продукція (4300грн., ФОП Йовенко), меблі(34500грн., ФОП Самойлович), ноутбук(6500грн., ФОП Хижняк), ремонт пішохідних доріжок та дороги (184516.25+194975.05+199723.34, ПП «Сінта-Сервіс»), капремонт вхідної групи ДНЗ Хоровод (145470грн., ТОВ Влан Сервіс), капремонт вхідних груп ЗОШ №1 (122559.60грн., ТОВ Цемлайн Плюс), грунт рослинний (77200грн., ТОВ Підрядне рем-буд.упр. №3 Київзеленбуд), комплекс топографо-геодезичних робіт (169 782.23 грн., ФОП Грачов)

2. Управління освіти виконкому Обухівської міськради розміщувало перші свої 4 тендери на Послуги з організації гарячого харчування учнів у листопаді-грудні 2016р. у таких закладах та очікуваною вартістю: НВК "гімназія - ЗНЗ 1 ст., ЗОШ № 2 І-ІІІ ст., ЗОШ № 4 І-ІІІ ст. – 11340грн.; НВК "СЗОШ - ЗОШ І-ІІІ ст. №5 – 181480грн.; НВК "ЗОШ І-ІІІ ст. №3 – 180760грн.; НВК "СЗОШ -ЗНЗ І-ІІІ ст. №1 – 68014грн. Закупівля, на жаль, не відбулась, причина – на тендер подав заявку тільки 1 учасник, тому системою визнано закупівлю такою, що не відбулась. Зараз ці закупівлі (з дещо зміненими умовами та збільшеною очікуваною вартістю) розміщені повторно, очікування пропозицій – по 11.11.2016.

3. Обухівська районна стоматологічна поліклініка розміщувала тендер з двома лотами - заміна вікон та дверей та поточний ремонт та очікуваною вартістю 285700грн. Але аналогічно, тільки 1 учасник подав пропозицію, тому теж тендер визнано недійсним.

4. От Обухівська ЦРЛ молодці, постійно розміщують тендери на Prozorro, купують різне – і продукти, і мед.обладнання і медикаменти. От і зараз, від ЦРЛ розміщено 6 закупівель у статусі «Очікування пропозицій»: послуги з опалення, постачання гар.води; ехоенцефалограф; монітор пацієнта; алкотестер; запаював для гемаконів; аспірацій ний насос.

 - Отже, процес закупівель через Prozorro на Обухівщині потроху набирає обертів. Деякі організації, які раніше підключились до системи, і не тільки як спостерігачі, а як реальні замовники – мали можливість накопичити перший досвід, і зараз, коли всі післяпорогові закупівлі обов’язкові через Prozorro, а поріг по допороговим невпинно знижується – вже мають деякий досвід для безболісного здійснення закупівель, - вважають активісти.

 - Серед інших, чи не найбільша проблема – недостатня кількість учасників. Тобто, бізнес, особливо у нашому регіоні, ще з острахом дивиться в сторону продажу товарів, робіт та послуг державі. Тому ще доведеться докласти великих зусиль для залучення якнайбільшої кількості представників бізнесу до ринку держзакупівель. І в цьому має бути перш за все зацікавлена, крім громади, ще і влада Обухівщини. Тому що чим більше учасників – тим більша конкуренція, нижча ціна закупівлі, і як підсумок – максимальна економія для бюджету громади, - додали вони.