Рішення обухівського суду назвали революційним

24/11/2016

maxresdefault17 листопада 2016 року Обухівський районний суд Київської області ухвалив рішення у справі про пожежу на нафтобазі БРСМ в інтересах постраждалих людей.

Про це повідомили на rr-f.ch.

Як відомо, у червні минулого року на нафтобазі під Васильковом сталася масштабна аварія і пожежа, яка забрала життя шести осіб; п'ятнадцять громадян залишилися інвалідами. Внаслідок пожежі територія навколо об'єкта заражена бензопіреном і іншими токсичними речовинами.

Незважаючи на запевнення чиновників про усунення наслідків пожежі і дезактивацію території, через рік все залишилося без змін. З метою захисту прав громадян, юридична компанія «Імператив плюс» за підтримки міжнародного фонду «Скорочення ризиків» подала колективні позови від потерпілих жителів на відшкодування моральної шкоди. На думку глави Фонду «Скорочення ризиків» Володимира Костеріна конституційне право на безпечне для здоров'я і життя середу потрібно відстоювати, оскільки від екологічної ситуації залежить якість і тривалість життя громадян в Україні.

Директор компанії «Імператив плюс» Олександр Лупейка вважає рішення Обухівського районного суду революційним. В результаті прийняття такого рішення, кожен громадянин України отримав реальні шанси відстояти свої права в суді і отримати компенсацію.

 - Вперше за всю історію України, і вперше на території країн колишнього Союзу, суддя задовольнив позов, що стосується порушення екологічних прав наших громадян і виніс рішення компенсувати постраждалим суму, еквівалентну 30 мінімальним заробітним платам. Головне в цьому рішенні не сама сума компенсації, а факт того, що Феміда прислухалася до міжнародних норм екологічного права. Рішення приймалося молодим суддею, що свідчить про здорових тенденції в судовій системі України - заявив правозахисник Лупейка.