Скільки коштують і чим ризиковані новобудови в Обухові?

03/02/2017

fbc6551c278f6763770a258d115e4736За останні кілька років забудовники активно забудовують передмістя Києва. Вони впевнені, що столична агломерація рано чи пізно поглине найближчі міста-сателіти. Охочих купити житло в передмісті - багато. Цьому сприяє і віддаленість від галасливого і загазованого мегаполісу, і більш низькі ціни на об'єкти, пише Оксана Гришина в статті "Жилье под Киевом: чего стоит опасаться".

За словами експертів, попит на житло в передмісті, безумовно, підстьобує той факт, що ціни на нього як і раніше на 20-30% нижче, ніж на квартири економ-класу безпосередньо в столиці. За даними ЛУН.ua, мінімальна ціна в новобудовах столиці в грудні 2016 року становила 14,5 тис. грн, а в передмісті середні ціни зафіксували на рівні 11,5 грн за кв. м. Причому чим далі від столиці, тим доступніше квартири в споруджуваних будинках.

Але якщо питання навчання і розваг можна вирішити маятникової міграцією, завозячи вранці по дорозі на роботу дітей в ліцеї, а на вихідних в торгові центри, то інженерна інфраструктура вимагає системного підходу. Дороги і систему каналізації необхідно прокладати до комплексів, тому що вони там просто відсутні.

a7653ac76401585f2b6a5288a5b648f7

 - Мені здається, величезну проблему для новобудов в передмісті складає транспортна доступність столиці: адже саме в ній сконцентровані практично всі робочі місця. Тому людям, які купують житло в передмісті, потрібно бути морально готовими до простоювання в "тягнучках" на в'їзді і виїзді з міста. А з огляду на той факт, що для киян транспортне питання і так стоїть дуже гостро, то виїжджаючим в передмістя варто вже зараз поставити запитання девелоперу: "А яким чином буде мінімізована транспортне навантаження на дороги, яке виникне з заселенням кожного нового будинок?" - радить керівник департаменту консалтингу житлової нерухомості "Українська торговельна гільдія" (UTG) Олеся Скринник.

З інженерними комунікаціями ситуація ще складніша.

 - Вони в передмісті дефіцит, а бюджетів для їх будівництва у малих міст часто немає, так, відвертого кажучи, до приходу "великих новобудов" вони і не потрібні були. В результаті ми маємо п'ятиповерхові багатоквартирні будинки з септиками замість каналізації. Можна собі уявити, як  жити мешканцям в нових будинках. Так, поки будуть жити не всі - буде цілком комфортно, але що робити потім? - каже Скринник.

Експерт також звернула увагу, що якщо в Києві за рахунок активного споживання новобудови часто відчувають брак потужностей електромереж, які виділяються на будинок, то в передмісті характерними стануть проблеми саме з каналізацією і утилізацією сміття.