В Обухові відбувся семінар про дитячі суїциди

20/02/2017

maxresdefaultОстаннім часом в Інтернеті з’явилася пряма загроза для підростаючого покоління, яке, як відомо, найбільш вразливе та недосвідчене. І назва цьому явищу – небезпечні ігри-завдання, які призводять до скоєння дитиною суїциду. Така небезпека нині розгулює по світовому павутинню і вже стала досить поширеною проблемою  в Україні.

18 лютого в Обухівському РЦКіД пройшов профілактичний семінар, основною темою якого було запобігання суїцидних настроїв у дітей, які користуються соціальними мережами.

Організатором даного заходу виступив Обухівський відділ поліції ГУНП в Київській області, керівником якого є Ярославський Денис Ігорович. Даний захід відбувся за підтримки Обухівської міської ради  в особі міського голови Левченка Олександра Миколайовича.

На захід завітали шановні гості: прокурор Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Житник Дмитро Сергійович, працівники Департаменту Кіберполіції Національної поліції України, старший інспектор з особливих доручень, старший лейтенант Урусов Заур Ігорович та старший інспектор, лейтенант поліції Шадчинєв Антон Олександрович, представник Міністерства юстиції України, директор Київського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Кушнір Богдан Сергійович.

Також були присутні представники ГО «Інститут розвитку громад» Ігор Сухіх та Федорченко Міла, представник ГО зоозахисників «АРГО» м. Обухів Червінська Наталія, благодійники з ГО «З любов’ю до тварин»  в особі Нижник Вікторії.

На даний захід були запрошені провідні та відомі в Україні психологи та експерти.

Першим до слова було запрошено начальника Обухівського відділу поліції Дениса Ярославського. За його словами проблема смертельно небезпечних ігор в соцмережах прийшла до нас з інших розвинених країн і вже набула широкого поширення, тому з цим потрібно негайно боротися. Він подякував усім, хто долучився до даного заходу.

Про суть проблеми розповіли представники Департаменту Кіберполіції Урусов Заур та Шадчинєв Антон. Вони наголосили, що небезпечні ігри-завдання в соціальних мережах почали з’являтися півроку тому. Їхні назви можуть бути різними,  наприклад , «Сині кити», «Хочувигру», «Тихий дом», «Розбуди мене в 4.20» тощо. Працівники розповіли основні ознаки за якими можна зрозуміти, що з дитиною відбувається щось погане:

дитина заспана та нервова;

лягає рано, але прокидається в 4 чи 5 годин ранку для виконання завдань;

малює, а потім видряпує на тілі зображення китів, метеликів та єдинорогів, літери та цифри;

дитина сидить в дівайсах майже увесь вільний час.

Представник Міністерства юстиції України Кушнір Богдан звернувся до присутніх підлітків з проханням бути уважними один до одного та звертатися в разі необхідності  за допомогою до рідних, друзів та спеціальних органів.

Наступною до слова була запрошена провідний психолог Ларіна Тетяна Олексіївна. Вона розповіла про такий метод впливу на психіку, як навіювання, та як від цього страждають діти, особливо молодшого шкільного віку. Фахівець дала декілька професійних порад, як запобігти цьому.

Цікавим гостем на даному заході був відомий телеведучий багатьох проектів на каналі СТБ, адвокат Михайло Присяжнюк. Професіонал своєї справи дуже дохідливо та влучно розповів підростаючому поколінню, якою загрозливою є дана проблема, і як правильно потрібно користуватися Інтернетом та як важливо спілкуватися з батьками.

З основними причинами даного явища та про його вплив на мозок, ознайомила присутніх інтегральний психолог, відома за межами України, Кухтіна Наталія Іванівна.

Вороненко Аліна Петрівна, піар-менеджер міжнародної правозахисної ГО «Ла-Страда Україна» порадила юному поколінню як правильно захистити себе від негативного впливу Інтернету та з ким зв’язатися, щоб розповісти про свої проблеми. Ось телефони «гарячих» ліній:

дитяча «гаряча» лінія – 0 800 500 225 (Пн.-Пт.- з 12.00-20.00, Сб.-Нд.- з 12.00-16.00);

«гаряча лінія» з протидії насильству – 0 800 500 335 (цілодобово).

Всі дзвінки анонімні та безкоштовні, наголосила вона.

 Аліна Петрівна акцентувала увагу  на тому, що на противагу небезпечним іграм типу «Сині кити», вже з’явилися ігри «Антикити» чи «Дельфіни», в яких свідомі підлітки викривають негативний вплив та подальшу небезпеку таких завдань-ігор.

Заключне слово взяв Обухівський міський голова Левченко Олександр Миколайович, який доброзичливо поцікавився чи сподобався дітям даний захід. Він з оптимізмом підсумував, що вірить у хороше майбутнє підростаючого покоління та бачить їх достойними продовжувачами розбудови рідного міста Обухова!

На мою скромну думку, такі семінари дуже потрібні. В цьому напевно ніхто сумніватися не буде. Вони навіть просто необхідні, тому що в нашій гонитві за «великими» буденними справами ми, дорослі, забуваємо, що наші діти потребують уваги, взаєморозуміння, діалогу, любові і просто батьківської ласки.

Як правильно сказав телеведучий Михайло Присяжнюк: «Який би я не був втомлений після 16-годинної зйомки, я пересилюю себе і сідаю біля своїх двох дітей поговорити, послухати їх, або просто побути поряд».

спецкор