В Обухові обговорили проблеми "братів наших менших"

04/04/2017

DSCN95971 квітня об 11 годині в актовій залі Обухівського РБК відбувся досить важливий захід – круглий стіл під назвою «Зооволонтер – це поклик душі».

І хоча в цей день вся спільнота, як в Україні, так і за кордоном, відзначала День сміху, зооволонтерам було не до веселощів. Питання, які розглядалися під час круглого столу були більш схожими на «крик душі» до всіх небайдужих мешканців міста і не тільки до них.

Даний захід в такому форматі проходив вперше в Обухові. Його організатором є ГО «Зоозахисники «АРГО», на чолі з Діаною Нікольською. Організація була створена наприкінці минулого року. Її створення є першим важливим кроком до більш цивілізованого вирішення проблем безпритульних тварин в нашому місті. А проведення круглого столу – це був другий важливий крок для більш продуктивної та оперативної діяльності зооволонтерів у вирішенні нагальних проблем.

На зустрічі круглого столу були присутні представники Обухівської міської ради на чолі з першим заступником міського голови Верещаком Анатолієм Миколайовичем, заступник голови Обухівської районної ради Агнеса Олкова-Михницька, прокурор Обухівського відділення Києво-Святошинської прокуратури Житник Дмитро Сергійович, депутат Обухівської міської ради Воробець Валерій Іванович.

Також були присутні представники громадської організації «Материнське серце» та ГО «Інститут розвитку громад» в особі Ігоря Сухіх, зооволонтери Наталія Червінська, Ілона Брусенцова, Наталія Ястреб, Світлана Тунік, Островська Людмила, Поповіченко Олексій, власниця Деремезнянського притулку для тварин Вікторія Ніжник, громадський інспектор виконавчого комітету Обухівської міської ради Лісовська Олена Юріївна та інші небайдужі мешканці міста.

Щодо співпраці зоозахисників з органами місцевого самоврядування, то вже більше року діє міська цільова Програма поводження з тваринами та врегулювання чисельності безпритульних тварин, прийнята на черговій сесії Обухівської міської ради, яка передбачає виділення коштів на вищевказані напрямки цільової програми.

Більшою мірою свою діяльність зооволонтери провадять за допомогою благодійних внесків небайдужих жителів міста та власних коштів.

DSCN9591

Серед нагальних потреб, які були озвучені на круглому столі, можна назвати будівництво майданчика для вигулу домашніх улюбленців та створення міського реабілітаційного центру для безпритульних тварин, де б можна було їх лікувати, вакцинувати та надавати інші медичні послуги і тимчасово перетримувати до повного одужання. А завершальним етапом їхнього перебування в реабілітаційному центрі була б можливість передання тваринок в добрі руки нових господарів. Адже світ не без добрих людей.

Проблем і завдань для зооволонтерів залишається чимало, адже це вони безпосередньо, щодня і щоночі, самовіддано займаються тваринками-«безхатченками», дуже часто рятуючи їх від самих господарів.

І хоча по місту хвилею прокотилося масове отруєння безпритульних собак і котів, хочеться сподіватися, що питання врегулювання чисельності тварин буде гуманним, а кількість добрих та дбайливих людей буде збільшуватися. А ще хочеться вірити, що в свідомості наших людей ставлення до братів наших менших буде таким, як в цивілізованих країнах Європи: гуманним та відповідальним.

спецкор