Обухівські комунальники не знають, коли в місті з'явиться гаряча вода

26/04/2017

-upload_files-news-2793_1Керівники «ПАТ Енергія» та «Обухіврайтепломережа» не можуть сказати, коли в місті відновиться повноцінне постачання гарячої води.

Про це повідомив депутат Обухівської міської ради Богдан Яцун за підсумками обговорення на профільній депутатській комісії проблеми відсутності гарячої води в Обухові в неопалювальний період.

 - Отже в кращому разі буде позмінний режим 10 днів на 1 міс., як нам пропонують зараз, - відзначив він.

Причини, за йго словами наступні:

- Держкомпанія «Нафтогаз» не продає обухівським теплогенеруючим компаніям газу через значну заборгованість. Підтприємства не можуть покрити борги через те, що держава досі не перерахувала їм кошти за субсидії та пільги, а це бл. 11 млн.грн. Крім того, ще 16 млн боргу виникло через різницю між тарифами та собівартістю послуг, коли ціна газу зростала, а чинні тарифи підприємств не відповідали цій ціні. Крім того, зросла заборгованість населення за оплату послуг, і за минулий опалювальний сезон сягає 7 млн. Всі цифри стосуються тільки ПАТ «Енерго», в іншого підприємства – картина не краще.

- Також у зв’язку з черговим підвищення ціни електроенергії, тариф на гарячу воду в Обухові, а це в ПАТ «Енергія» - 89 грн за 1 м.кв. – вже не покриває собівартість послуг, отже його треба підвищувати. Але платоспроможність людей – також вже дуже низька.

- Додаткові збитки, через те, що орієнтовно 30% об’єму гарячої води обухівчани КРАДУТЬ, через встановлення магнітів на лічильниках води, які збивають точний облік.

- Зараз ПАТ "Енергія" подає підігріває воду за рахунок тепла, що використовується у виробничому циклі Київський Картонно-паперовий комбінат, але ККПК також впроваджує енергозберігаючі моделі, тому об'єму цього тепла вже не достатньо, щоб забезпечити потреби міста.

Що робити мешканцям (версія депутата, прим. ред):

1) стосовно якості послуг ПАТ "Енергії": у разі якщо температура гарячої води нижче 50 градусів, ви можете вимагати перерахунок оплати - 10% тарифу, а нижче 45 градусів - 30% тарифу. Для цього викликаєте представника ПАТ "Енергія" і складаєте Акт-претензію.

2) встановлювати поквартирні бойлери, але є ризик, що електропроводка може не витримати. До речі, на днях, схожа аварія сталася в Українці і півміста більше доби було без електрики. Тому паралельно треба проводити модернізацію електропроводки – побудинково і квартально. Вважаю - це завдання міської влади за участю співфінансування мешканців будинків.

Що має робити міська влада (версія депутата, прим. ред):

1) шукати інші варіанти генерації енергії для міста, зокрема будувати локальні котельні на окремих мікрорайонах, які працюватимуть на альтернативних видах палива, з дотриманням екологічних стандартів. Зокрема йдеться про нову приватну котельню для мікрорайону Лікарня, яка проте, планується на мазуті і скопі, що несе екологічні ризики для людей.

2) впроваджувати енергозберігаючі технології, які зменшать енергоспоживання в житловому фонді та енерговтрати в мережах: встановлювати побудинкові ІТП, ремонт мереж на ділянках, де проходять набільші втрати. Однак, на мою думку, в бюджеті розвитку на 2017 рік видатки на ці цілі – недостатні.