ЮНЕСКО оголосило про початок номінування трипільської культури

13/10/2017

1-17На засіданні національної комісії ЮНЕСКО оголосили про початок номінування археологічної культури Трипілля-Кукутень до списку всесвітньої спадщини людства. Процедура триватиме 3–4 роки, передає Газета по-українськи.

Як відомо, до цього міжнародна організація з охорони історичних пам'яток ЮНЕСКО вже внесла в перелік історичний центр Львова, карпатські дерев'яні церкви, столичний Софійський собор, Києво-Печерську лавру, будівлю Чернівецького університету.

— У листопаді минулого року до списку нематеріальної спадщини включили козацькі пісні Дніпропетровщини. Пам'ятки археології цілої культури ще не мали такої честі, — розповідає Михайло Сохацький, 58 років. Він — директор музею Трипільської культури, що розташований у печері "Вертеба" в Борщівському районі Тернопільщини.

Залишки трипільських поселень знаходять у регіонах України під час сільськогосподарських та промислово-видобувальних робіт. Нині значна частина цих археологічних пам'яток руйнується. Внесення їх до реєстру міжнародної організації забезпечить ретельнішу охорону.