Депутата від Обухова підозрюють у лобізмі

15/11/2017

feed-in-tarrif1

У Верховній Раді сформувалася потужна група "зелених" лобістів. Йдеться як про прихильників альтернативної енергетики, так і про власників бізнесу, які вклали чималі кошти у галузь.

Підґрунтям для розвитку ринку альтернативної енергетики та формування групи лобістів, як відомо, був і залишається так званий зелений тариф.

Громадський рух "Чесно" підрахував, що цей тариф отримують 12 фірм п'ятьох народних депутатів чи членів їх родин, десять фірм вісьмох екс-помічників шістьох народних депутатів, чотири фірми трьох помічників екс-народних депутатів, з яких два — чинні міністри і голова Луганської ОВЦА.

Зокрема, у лютому 2017 року в парламенті було створене міжфракційне об'єднання "Зелена енергія змін". Його співголовою став прихильник відновлювальної енергетики Олексій Рябчин — дев'ятий номер у списку "Батьківщини".

МФО об'єднало низку лоббістів та прихильників сектора. В об'єднання увійшли 22 депутати.

Це Борислав Береза, Ольга Бєлькова, Вікторія Войціцька, Ірина Геращенко, Ганна Гопко, Юрій Дерев'янко, Остап Єднак, Максим Єфімов, Вадим Івченко, Наталія Кацер-Бучковська, Олександр Лівік, Ігор Луценко, Ярослав Маркевич, Іван Мірошниченко, Павло Пинзеник, Лев Підлесецький, Вікторія Пташник, Віктор Романюк, Олексій Рябчин, Сергій Тарута, Юрій Чижмарь та Альона Шкрум.

За урядовим планом, до 2020 року частка відновлювальної енергетики в Україні повинна становити 11%, до 2035 року — 25%. 1 січня 2017 року ця частка становила лише 1,2%.

До 2030 року для стимулювання будівництва профільних потужностей діятиме так званий зелений тариф.

За відповідним тарифом оптовий ринок закуповує у бізнесу та побутових споживачів електроенергію, вироблену на альтернативних джерелах. Така енергія коштує в рази більше, ніж вироблена на атомних або теплових електростанціях.

Про це йдеться в дослідженні представниці громадського руху "Чесно" Оксани Ставнійчук "Зелене лобі: які політики заробляють на "зеленому" тарифі".

Зокрема, згідно з матеріалами розслідування помічник народнофронтівця Віктора Романюка (94 виборчий округ, Обухів - Васильків, прим. ред.) з Київщини Тарас Чигринюк працює у депутата на громадських засадах. Його батько Микола Чигринюк володіє "зеленим підприємством" "Агропром-Енерго" МГЕС.

5bd1b30-zelene-lobi3