Кононенко запропонував трохи «розкуркулити» столицю на користь Обухова

22/11/2017

2Великі міста потрібно трохи «розкуркулити» на користь регіонів.

В цьому переконаний нардеп Ігор Кононенко, котрий нещодавно відвідав Обухів.

 - Київ має поділитися бюджетом з сусідніми районами області за принципом справедливості, -  сказав він під час візиту до Обухова.

На приїзд Кононенка у райцентр громада покладала чималі сподівання і вони виправдалися. На зустріч з місцевою владою та представниками громадськості Ігор Віталійович прибув хвилина у хвилину. І одразу задав невимушений тон спілкування: говорив просто, слухав уважно. З перших слів люди відчули наскільки глибоко він знає проблеми регіону.

23846465_1490062397782115_940152093_n

Дороги, і щоб якісно!

- Одне з ключових питань – п’ять кілометрів доріг загальнонаціонального значення, які проходять через місто Обухів. За результатами мого спілкування з керівництвом Укравтодору вони включені в план ремонту на наступний рік. Я обіцяю, що ця дорога буде якісно, капітально відремонтована, - сказав депутат.

1

У свою чергу мер Обухова Олександр Левченко розповів, що шукає проектну організацію для того, щоб у січні-лютому розробити та затвердити проект.

  - Покладаємо на вас велику надію, - наголосив мер, -  тому що це є візитівка нашого міста. Ми мріємо про цю дорогу багато років, адже вона ремонтувалася 22 чи 23 роки тому.

Також мер від імені містян подякував Ігорю Кононенку за допомогу у ремонті дороги до столиці: «Сьогодні місто вже інвестиційно привабливіше, і від нас до Києва їхати 15-20 хвилин. І це ваш великий вклад у розвиток нашого міста».

Ігор Кононенко також продемонстрував фахову обізнаність щодо контролю за якістю доріг:

 - Раніше дороги були одним з джерел заробітку на кшталт «закопати в землю». Але зараз вже є технології – спеціальне буріння – міряють товщу асфальту, рівень щебеню, дотримання технологій. З’явилися нові технологічні розробки з укладання асфальту. Тому надважливо (і є можливості) зробити проект якісно. Також необхідна гарантія підрядника мінімум на п’ять років, - зазначив депутат.

 - Ми хочемо зробити водовідвід, освітлення, сучасні переходи, - поділився сподіваннями Левченко, - а доріжки ми беремо на себе.

 - Друге питання, яке ми у наступному році обов’язково маємо вирішити, це – дорога Обухів-Українка за рахунок обласного бюджету, - зазначив Кононенко і пообіцяв вирішити всі бюрократичні зволікання.

Кононенко вишукує субсидії

Як батько трьох дітей, Ігор Віталійович добре знає наскільки важливий спорт у вихованні здорового покоління. Отож, один з провідних напрямків його зусиль – розвиток доступного масового спорту у регіоні. А для цього необхідно розбудовувати відповідну інфраструктуру.

Кононенко активно залучає Обухів до спільної державної програми “Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України”. Йдеться і про невеликі майданчики для міні-футболу і великі футбольні поля зі штучним покриттям останнього покоління, на яких можна бігати і в зимовий період також.

 - Схема така: громада визначає місце майбутнього майданчика (чи майданчиків), а також знаходить можливість сплатити 50 відсотків його вартості. Другу половину профінансує держава. Важливо те, що в будівництві застосовуються найсучасніші технології і матеріали, а майданчики відповідають стандартам ФФУ та УЕФА. Профінансуємо за рахунок соціальних субвенцій, якими для міста Обухів я особисто опікуюсь, - повідомив депутат.

До речі, 2 мільйони субвенцій на будівництво футбольних полів вже направлені в розпорядження мерії. За них Олександр Левченко подякував та прозвітував про укладання штучного покриття на футбольні поля шкіл №№ 3 та 5. А також анонсував аналогічні проекти у школах №№ 2, 1, 4 з проханням допомогти.

Ігор Віталійович пообіцяв, що футбольні майданчики цих шкіл також отримають необхідне обладнання. Більше того, мова зайшла про створення великого футбольного поля у мікрорайоні Яблуневий. І депутат запропонував місцевій владі розробити проект, а він, у свою чергу, візьметься за його втілення.

Мер також звітував, як використовуються субсидійні кошти на інші проекти, про надання яких подбав Кононенко.

 - До кінця року закінчуємо амбулаторію, зробимо пункт невідкладної допомоги. Вже встановлюємо альтанки в дитячому садочку «Дударик». Міняємо дах у школі №4. До кінця року завершимо і запросимо вас на спортивні змагання. Готуйте спортивну форму і будемо грати, - жартівливо звернувся Левченко до гостя.

 - Із задоволенням!, - відгукнувся депутат.

Зраділи представники громади звістці, що Кононенку вдалося віднайти фінансування ґрунтовного проекту санації дитячого садочку «Пролісок». А кошти необхідні чималі: більше 3,5 мільйона гривен. Ігор Віталійович цю суму пообіцяв забезпечити.

Регіони мають отримувати більше!

Мер пристоличного містечка також поскаржився на те, що більшість жителів Обухова працюють у Києві і прибутковий податок з громадян платять за місцем реєстрації підприємства. Кононенко сказав, що вважає таку ситуацію несправедливою.

 - Великі міста потрібно трохи «розкуркулити» на користь регіонів, - розповів про своє бачення депутат. - Вважаю, що в рамках децентралізації система розподілення коштів потребує перегляду на користь регіонів. По Києву перевиконання бюджету в цьому році вже 3,6 мільярда. Столиця має поділитися бюджетом з сусідніми районами за принципом справедливості. Питання ПДФО необхідно вирішувати на державному рівні на користь регіонів. Треба враховувати, що мери великих міст мають потужне лобі у парламенті. Але з точки зору держави така ситуація з ПДФО несправедлива. Вважаю, систему необхідно змінювати на законодавчому рівні. На першому етапі пропоную таке рішення: я особисто поставлю питання перед містом Києвом про співфінансування деяких програм у столичній області. Ви пропонуєте програми для Обухова. А я беруся довести їх необхідність депутатам Київради з тим, щоб такий рядок у київському бюджеті з’явився, - пообіцяв Кононенко.

Еліна Слободянюк для "Хронік Обухова",

фото by Олександр Довбиш