Обухівські лікарі заступилися за звинувачених і звільнених колег

16/01/2018

yiXRclgzqJ3fbo1В грудні минулого року Хроніки повідомляли, що Департамент охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації прийняв рішення звільнити чотирьох обухівських медиків і відсторонити від роботи головних лікарів швидкої допомоги і районної лікарні, які не врятували пораненого на весіллі в ресторані нареченого в Обухівському районі.

Тоді ця історія  набула розголосу в ЗМІ, а рідні вже скаржилися на те, що двічі протягом години дзвонили для виклику швидкої допомоги, з диспетчером розмовляли чотири хвилини, але лікарі так і не виїхали. Івану Мандруку було 23 роки, в першу шлюбну ніч він посперечався з охоронцем ресторану, де гуляли весілля, і той встромив йому в ногу ніж.

 - Гості, не дочекавшись швидкої, самі повезли хлопця до лікарні Обухова, але там не виявилося ні крапельниць, ні катетера, а дії лікарів були неузгодженими. Пацієнт у лікарні прожив ще півгодини, чергові медики пояснюють, що його стан вже був критичним – тиск не визначався, шкіра потемніла, крововтрата була несумісна з життям, - розповіли тоді в сюжеті ТСН,  - однак чиновники не врахували виправдань медиків і звільнили всіх за невиконання професійних обов’язків. Ніхто з покараних лікарів своєї провини не визнає, а в справі тепер будуть розбиратися слідчі.

Вчора на елекронну адресу Хронік надійшов "Відкритий лист медичних працівниів Обухівської центральної районної лікарні до громади, представників засобів масової інформації, Департаменту охорони здоров’я КОДА, Міністерства охорони здоров’я, Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, Профспілки працівників охорони здоров'я України з приводу наслідків подій 26 листопада 2017 року на Київщині, що набули розголосу у ЗМІ під назвою «Криваве весілля».

Варто відзначити, що за інформацією авторів лист набрав 592 підписи. Власне тому (хоче, не лише)  ми вважаємо за потрібне опублікувати його без купюр і коментарів.

...Колектив Обухівської центральної районної лікарні та медична громадськість Обухівщини глибоко обурені безпідставними звинуваченнями наших колег у непрофесіоналізмі і халатності, їх відвертим цькуванням окремими ЗМІ та «громадськими активістами», а також діями посадовців Департаменту ОЗ КОДА, що під тиском ззовні змушені були вчинити відверту «розправу» над обухівськими медиками.

Ми щиро співчуваємо родині загиблого Івана Мандрука і розуміємо весь біль втрати, однак не можемо спокійно спостерігати за спробами зробити «крайніми» наших колег-лікарів Обухівської ЦРЛ.

Ми не будемо «тиснути на жалість» і акцентувати увагу на тому, що сьогодні працівники медичної галузі працюють у надскладних умовах, пов’язаних з певною специфікою, недостатністю фінансування галузі та незважаючи на рівень оплати праці, який є одним з найнижчих у світі. Усе це загальновідомо. Як і те, що в Україні медики закладів охорони здоров’я державної власності практично не мають юридичного захисту.

Нас глибоко непокоїть та обурює те, що комісія Департаменту ОЗ КОДА надала 21.12.17 адміністрації нашої лікарні  попередній Висновок виїзного засідання контрольно-експертної комісії, що проводилось 06.12.17р. у присутності мас-медіа, який не збігається з раніше озвученим висновком, згідно якого у діях медичного персоналу лікарні ПОРУШЕНЬ НЕ ВИЯВЛЕНО.

При цьому до розгляду комісією не було (і фізично не могло бути) долучено надважливих документів (зокрема, висновку судово-медичної експертизи про причину і час настання смерті), що б могли довести лише одне – смерть молодого чоловіка наступила ДО або НА ЕТАПІ його поступлення у Обухівську ЦРЛ.

Окрім цього, висновок КЕК містить цілу низку протиріч, а вказані заходи на рівні закладу ОЗ – «звільнення працівників за п.3 ст.40 КЗпП України» не відповідають ситуації та суперечать трудовому законодавству. Це вказує на те, що висновки та рішення комісії зроблені БЕЗПІДСТАВНО, ймовірніше, під тиском ззовні або за втручання інших факторів.

Ми не вважаємо себе та своїх колег безгрішними. Але звинувачувати та карати людей за НЕМОЖЛИВЕ – верх цинізму та аморальності.

 Нас також хвилює і те, що оприлюднені деякими ЗМІ, зокрема медіахолдингом «1+1 Media», перекручені факти стали ледь не основною причиною суспільного «вироку» нашим колегам. Репортажі каналу «1+1», що виходили в ефірі та у стрічці новин інтернет-ресурсу і висвітлювали дану подію, містили цілу низку упереджених, суб’єктивних та неперевірених тверджень про дії лікарів ОЦРЛ, що суперечить таким професійним принципам роботи з інформацією, як об’єктивність, правдивість, аргументованість, коректність.

Останнім часом у нашому суспільстві відбуваються тривожні явища: правий не той, на стороні якого правда, а той, хто голосніше за всіх кричить. Під впливом різноманітних ток-шоу із сумнівним змістом, якими наразі рясніє український медіа-простір, у свідомості пересічного громадянина сформувався образ медика-злочинця, що вже негативно позначилось на відносинах із Пацієнтом у щоденній роботі. З іншого боку, репортажів про реальну ситуацію та умови праці вітчизняних медиків, зокрема на периферії - одиниці.

Шановні журналісти!

Мусимо визнати: деякі ваші колеги, чи під чиєсь «замовлення», чи у гонитві за «гарячим» матеріалом, часто дозволяють собі подібні «однобокі» репортажі, розхитуючи і без того критичну ситуацію фахового забезпечення медичної галузі, що вже має негативні наслідки для країни!

На даний час наші колеги, імена яких були оприлюднені, вже зазнали серйозної моральної та матеріальної шкоди. Деякі з них пішли з лікарні ще ДО рішення Департаменту, бажаючи зберегти честь та спокій для себе та своїх сімей. Але попри це, вони до сих пір зазнають нападів та погроз з боку невідомих, а також деяких «представників» рідних загиблого, що намагаються свою відповідальність за смерть людини перекласти на інших.

Викладати факти на загальний розсуд, виправдовуватись та пояснювати очевидні речі ми не будемо. Проте захищати честь та гідність своїх колег ми просто зобов’язані і будемо це робити у встановлений законодавством спосіб. Сподіваємось на об’єктивне та неупереджене слідство, і коли істину буде встановлено (у чому немає ніякого сумніву, допоки у Державі діє верховенство Закону), вимагатимемо для наших колег публічних вибачень за нанесену глибоку образу.

І наостанок хотілось би додати наступне (перефразовуючи слова директора Національного інституту стратегічних досліджень В.Горбуліна): не можна досягати правди засліпленою боротьбою без правил, з порушенням законодавства, моралі і здорового глузду, бо тоді результати будуть протилежні задуманому.