Озеро із сміттєвого фільтрату - не "перлина" Обухівщини

03/08/2018

1363768567Полігон для сміття біля Києва один – у селі Підгірці в Обухівському районі.

 - Полігон функціонує вже понад 30 років і давно переповнений. Місцеві мешканці неодноразово зверталися до влади з вимогою закрити звалище. На ньому накопичилося близько 10 млн тонн побутових відходів. За роки експлуатації висота сміттєвого шару піднялася до 90 м, що дорівнює висоті 27-поверхового будинку, - йдеться у матеріалі на 112.

Згідно з ним, небезпечним є й озеро фільтрату (суміш отруйних рідин, які виділяє звалище, і дощової води). На сьогоднішній день в озері накопичилося близько 1 млн тонн фільтрату. Нещодавно депутати Ходосівської сільської ради направили звернення до Петра Пантелеєва, в якому попередили про загрозу переливання фільтрату через дамбу, що становить серйозну небезпеку для екології.

Депутати повідомили, що перевіркою було зафіксовано незначний витік фільтрату в навколишнє середовище в зв'язку з тим, що з ладу вийшло перекачувальне обладнання (насос).

 - Рівень фільтратного озера другої карти полігону в посушливу погоду знаходиться на позначці дамби, однак при випаданні опадів токсична рідина може перелитися за межі полігону і потрапити в землю та воду, - процитувало текст звернення видання "КиевVласть".

Відомо, що 27 жовтня 2016 року Київрада ухвалила рішення закрити полігон у Підгірцях з 1 жовтня 2018 року. "

 - Полігон № 5 буде закрито (рекультивовано) тоді, коли буде створено альтернативу, наприклад, побудовано сміттєпереробний завод. Зараз місто підготувало конкурсну документацію для залучення інвесторів та активно здійснює підготовку до цієї роботи, - повідомили 112.ua в прес-службі Пантелеєва.   

Також у прес-службі запевнили, що ситуація на полігоні контрольована: "Місто закупило обладнання для переробки фільтрату. Зараз потужності обладнання збільшуються".