Звільнився через підозру у розкраданні і купив маєток у Козині

18/10/2018

khata2

Кілька місяців тому на фоні скандалів з можливим розкраданням коштів на ДП "Спецтехноекспорт" з посади керівника ДП було звільнено Павла Барбула.

 - Одразу після цього на ім'я його матері було придбано великий будинок в Козині (Конча-Заспа),  - передає 24tv.ua з посиланням на  Bihus.Info.

Павло Барбул очолював ДП "Спецтехноекспорт" з початку 2015 і по літо 2018. Підприємство належить до складу держконцерну "Укроборонпро" і займається експортом зброї та товарів військового призначення.

Нагадаємо, минулої осені ГПУ спільно с ДФС почали розслідувати можливу розтрату службовими особами СТЕ 198 мільйонів гривень шляхом виведення коштів через фіктивне ТОВ "Картер Груп". Пізніше перелік "фіктарів", з якими співпрацював СТУ розширився ще кількома фірмами – ТОВ "Юнекс Мейн" і ТОВ "НПК Авіаремсервіс". Обшуки проводили і в офісі СТЕ , і особисто у Барбула вдома.

В СТЕ тоді заявили, що лише виконували комісійну угоду – обслуговували експорт приватної компанії. Яким чином ДП взагалі обслуговувало фіктивну компанію – в СТЕ не пояснювали. На цьому активні дії по справі, вочевидь, припинилися, слідів процесуальних дій у судовому реєстрі немає. Натомість ці ж компанії сплили у переліку фірм, якими в рамках свого окремого провадження по можливих махінаціях в СТЕ цікавилося НАБУ. Пізніше ті ж факти й компанії, якими займалися ГПУ з ДФС, почало розслідувати СБУ. За рік результатів розслідування в жодного з правоохоронних органів досі немає.

Влітку очільника СТЕ Павла Барбула звільнили. 17 липня 2018 року він подав декларацію перед звільненням. Уже 14 серпня його мати, Каріна Атанасян, за договором купівлі-продажу стала власницею будинку на в елітному селищі міського типу Козин під Києвом. Йдеться про будинок на 435 квадратних метрів на кількох земельних ділянках загалом в 14 соток, з господарськими спорудами і фонтаном.

 - Хоча будинок записаний на мати Барбула, журналісти Bihus.Info зафіксували, як вранці з кооперативу виїжджає Mercedes самого екс-очільника СТЕ. Окрім того, з різницею в кілька хвилин з того ж кооперативу виїхав і Range Rover, записаний на Олену Барбул, вочевидь екс-дружину. Будучи чиновником, Барбул подавав декларації за 2016 і 2017 роки, серед членів родини вказував лише сина – жодної дружини та відповідно її майна не вказував, - йдеться у новині.

Будинки такої площі в Козині, саме на цій вулиці на дамбі, продаються від 0,5 мільйонів доларів (без ремонту і неумебльовані) до 1,75 мільйона доларів (з ремонтом і мебльовані), ціна також варіюється залежно від розміру земельної ділянки.

У попередніх деклараціях Барбул вказував дві квартири (в Одесі та Києві) і одне авто – Mercedes-Benz GL 350 CDI 4 Matic. У 2016 році мав 1,72 мільйона гривень зарплатні від СТЕ та зберігав 1,48 мільйона гривень готівкою. У 2017 році задекларував 3 мільйони гривень зарплатні і на кінець року 4,63 мільйона гривень знову ж таки готівкою, без банківських рахунків – тобто так, ніби нічого заробленого за рік не витрачав.

В деклараціях про суттєві зміни за минулий рік також фігурували продаж нерухомості за 1 мільйонів гривень (паралельно з декларації зникла маленька квартира в Одесі та земельна ділянка під Києвом) та отримана від матері в подарунок квартира в Одесі. При звільненні в декларації Барбула вже значилося майже 6 мільйонів гривень готівкою – це близько 240 тисячі доларів.

Будинок знаходиться в закритому кооперативі, окрім Барбулів тут мають будинки, наприклад екс-міністр транспорту Євген Червоненко, син екс-мера Києва Леоніда Чорновецького Степан, а також родина Сергія Семочка – екс-очільника столичного СБУ, а нині першого замголови Служби зовнішньої розвідки.