Скандальний обухівський суддя може позбутися своєї посади

07/12/2017

24172266_10208952079273024_1309717586_n17 листопада 2017 р. у судовій справі, що стосується наслідків пожежі на нафтобазі БРСМ, відбулася зустріч заступника керівника секретаріату Вищої ради правосуддя Світлани Міщенко з позивачами-скаржниками Микола Жеребком, інвалідом війни ІІ групи, та Сергієм Кострубицьким, інвалідом І групи, та адвокатом постраждалих.

Про це йдеться у матеріалі на шпальтах "Трипільського краю".

Позивачі поскаржилися представникові Вищої ради правосуддя на суддю Обухівського міськрайсуду Олександра Зінченко, який систематично ухиляється від винесення судового рішення по даній справі.

За словами позивачів, цей суддя спочатку під різними надуманими приводами переносив судові засідання, спеціально об’єднав цю справу з іншими, що могло затягнути розгляд на багато місяців (довелося б ще раз допитати 49 осіб), а потім почав елементарно зривати судовий процес.

 - Коли сторона позивача разом з адвокатами 22 червня приїхала під стіни суду на спеціально орендованому автобусі, за який було сплачено 600 грн., суддя Зінченко став тікати й ховатися від нас. Судове засідання було призначене на 14:00, але судді не було на робочому місці з 14:00 по 18:00. А згідно нашого законодавства, якщо посадова особа не перебуває на робочому місці чотири і більше годин, то це класифікується як прогул. Показово, що секретар суду пояснила нам, начебто Зінченка викликали у Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Я зробив у цю комісію адвокатський запит, і мені відповіли, що ніхто його туди не викликав», – розповів цю майже детективну історію керівник адвокатської фірми Олександр Лупейко, який за підтримки швейцарського фонду «Скорочення ризиків» допомагає постраждалим людям домогтися виплати від БРСМ моральної компенсації.

Нагадаємо, що внаслідок пожежі на нафтобазі БРСМ місцеве населення постраждало від екологічної катастрофи.

Фахівці Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України підтвердили екологічну забрудненість території небезпечними хімічними сполуками в радіусі 15 км.  (Звіт:додаток-до-експертного-висновку-1) Крім того, звіт Урядової комісії вказав, що поруч з нафтобазою знаходився склад з авіаракетами, і якби стався вибух, якому запобігли лише героїчні дії пожежників, то утворився б вогняний смерч шириною від 500 м до 20 км, який би знищив кілька населених пунктів, включаючи місто Васильків.

Позивач Микола Жеребко покладає великі сподівання на рішення Вищої ради правосуддя стосовно поведінки судді Зінченка, який вже більше року навмисне ухиляється від винесення судового рішення.

 - Після пожежі на БРСМ у мене гірко погіршилося здоров’я. Десь узялася гіпертонічна хвороба, цукровий діабет і глаукома очей. На очах я вже переніс три операції, а це великі кошти. Тож сподіваюся, що завдяки справедливому судовому рішенню, яке передбачає виплату моральної компенсації, я хоч якось розрахуюся з боргами за лікування, – наголосив Микола Жеребко.

Незабаром скарга позивачів має розглядатися всім складом Вищої ради правосуддя, і постраждалі вже написали заяву, щоб бути учасниками цього дисциплінарного розгляду. Якщо буде підтверджено факт дисциплінарного порушення з боку Зінченка, то суддя може поплатитися навіть своєю посадою.

Адвокат вважає, що такі судді, як Олександр Зінченко паплюжать честь судової системи.

 - І це при тому, що він кваліфікований фаховий суддя, але не хоче ухвалювати жодного рішення лише через те, що досі не було прецедентів. Якщо одного такого суддю звільнять, то інші будуть поступати згідно закону, – сказав адвокат постраждалих.

Показово, що раніше позитивне рішення за аналогічним позовом ухвалив наймолодший з шести суддів Обухівського району, які вели справи по БРСМ – Валентин Болобан, проявивши громадянську позицію і суддівську мужність. Апеляційний суд Київської області не тільки підтвердив законність цього рішення суду першої інстанції, але й збільшив позовні вимоги з 43,5 тис. грн до 83-174 тис. грн.

До речі, в Англії після аналогічної пожежі на нафтобазі компанія-нафтовласник протягом місяця визнала свою провину і виплатила людям гідну моральну компенсацію, а також виділила кошти на дезактивацію забрудненої території.

 - Ми думали, що подібні стандарти будуть втілюватися і в Україні, оскільки наша держава задекларувала проєвропейський вектор розвитку. Однак вже пішов третій рік розгляду цієї справи, а закон передбачає, що цивільна справа має бути розглянута в 2-місячний термін, – наголосив Олександр Лупейко.