Обухівські активісти зняли відео про одне з найбільш визначних місць міста

20/08/2018

maxresdefaultОбухівські активісти з ГО "Асоціація розвитку Обухівщини" зняли відео про одне з найбільш визначних місць міста.

Про це йдеться на cторінці організації.

 -  У Тибеті це Кайлас, в Ізраїлі - Сіон, Греції – Олімп, Японії – Фудзіяма. Роль священної гори в Обухові грає Педина. Ми зняли невелике відео. В ньому - основні історичні відомості та сучасний стан Педини. Перспективи захисту і відновлення історичного серця Обухова, - відзначили вони.

ВІД ВЕРШИНИ ДО ПЕДИНИ

У Тибеті це Кайлас, в Ізраїлі   - Сіон, Греції – Олімп, Японії – Фудзіяма. Роль священної гори в Обухові грає Педина.

ДРАНА ГОРА І ПЕДИНА

Драна гора і Педина – два найвідоміших пагорби сучасного Обухова. З вершини першої видно хрест на Педині, а також понівечену кар’єром північну частину Гори, відому як урочище Підгородище. Можливо, колись на ній була фортеця.

ВХІД ДО ПОРТАЛУ

Гора складається з кількох частин. Одна з них – так зване «горло», закутий в чагарники містичний вхід до священної ділянки, в середньовіччі відомої як Вершина. Зараз на ній знаходиться курган з Хрестом.

В 30-х роках минулого століття в Обухові  зруйнували Свято-Воскресенську церкву, зрубали і спалили хреста на Педині.

В 1971 під час проведення земляних робіт на Горі було викопано труну. Всього там могло бути 3 могили: дорослі і дитячі.

В 1991 році місцеві рухівці відновили пам’ятку: на місці можливого поховання козака Педина насипали курган і на ньому поставили різьбленого дубового хреста.

ЧИЯ ГОРА? ПЕДИНА

За інформацією легендарного Юрія Домотенка  гора дістала назву від імені козака Педина. Після того, як у 1765 році Катерина II зліквідувала Січ, січовик Педин прибився до Обухова і оселився біля підніжжя Гори.

Частина обухівських краєзнавців вважає, що правильно вживати форму “ПИдина”. Мовляв, це відповідає особливостям місцевої вимови, а відтак канонічно. Ми переконані в неграмотності подібного твердження, позаяк виводимо назву гори під українського прізвища Педан. Чия гора – Педанова, ПедИна. Міняємо наголос і отримуємо ПЕдину. Крім того, в історії зафіксоване козацьке прізвище Педина.

МАЙБУТНЄ ГОРИ

Станом на сьогодні Педина  - найвища точка Обухова. З неї однаково добре видно як Старий так і Новий Обухови. Околиці Гори придатні для якісного відпочинку. Не вистачає лише облаштування території. Ми, ГО «Асоціація розвитку Обухівщини» переконані у помилковості депутатського рішення. Згідно з ним, власник місцевого цегельного заводу знищуватиме Гору і її околиці ще 12 років.

На нашу думку власне Педина має отримати заповідний статус. Її околиці – тераси урочища Підгородище та каньйон озера Фейхоа – рекреаційний.

Захист і облаштування Гори кемпінгом, а озера – піском, здатні відродити історичне серце Обухова. Наповнити його мешканців вірою у прогрес і покласти початок локальному туризму.

***

Люди і місця Обухівського краю – спецпроект видання «Хроніки Обухова» та ГО «Асоціація розвитку Обухівщини».