Сесія підтримала петицію щодо створення на озері Фейхоа зони відпочинку

Сесія підтримала петицію щодо створення на озері Фейхоа зони відпочинку
18:49 04.10.2021
Сесія підтримала петицію щодо створення на озері Фейхоа зони відпочинку

Остання сесія Обухівської міської ради підтримала петицію щодо створення зони відпочинку на озері Фейхоа в мікрорайоні Автошкола.

"ЗА" проголосували 23 депутати, передають Хроніки Обухова.

Довідково:

  • На території Обухова, на мікрорайоні Автошкола, поряд з горою Педина та ландшафтним заказником місцевого значення «Гора Педина» знаходиться мальовниче глибоководне озеро, утворене з місцевих джерел на місці непрацюючого кар’єру з видобутку глини. Площа озера бл. 1 га.
  • Вода в озері на місці глиняного кар’єру має унікальні властивості та зелений колір (звідси назва озера - Фейхоа), який у поєднанні з прилеглим зеленим схилом гори Педина надає цій території значного рекреаційного і туристичного потенціалу.
  • В літній період це озеро є місцем щоденного відпочинку багатьох обухівчан. Жителі мікрорайону Автошкола вже неодноразово зверталися до місцевої влади із проханням облаштувати тут громадську зону відпочинку.
  • Станом на зараз ця комунальна територія знаходиться в оренді ТОВ «Обухівське підприємство будівельних матеріалів» з цільовими призначеннями: 1)для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств під існуючі об'єкти товариства та 2) пов'язані з користуванням надрами під розробку кар'єра для видобування цегельної сировини (кадастрові номери: 3223110100:01:087:0096 та 3223110100:01:087:0097).
  • Протягом останніх років на території безпосередньо навколо озера підприємством не проводяться роботи з розробки кар’єру, тому обухівчани мають можливість тут безперешкодно відпочивати.
  • Фактично громадська зона відпочинку тут існує вже роками, тому вимагаємо від місцевої влади вжити заходів для її правового оформлення та забезпечення її благоустрою.
  • Для цього в тому числі пропонуємо провести переговори з орендарем території озера для прийняття рішень, які дозволять забезпечити запит обухівчан на створення біля озера громадської зони відпочинку.
  • Відповідно до ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування» до відання виконавчих органів міських рад належить здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян.

З огляду на вищесказане, активістами була сформована петиція, котра вимагала

1. Створити на прилеглій до озера території громадську зону відпочинку.
2. Провести благоустрій цієї території: облаштувати під’їзд та підхід до озера, упорядкувати піщаний пляж та береги озера, встановити кабінки для передягання та мобільні біотуалети, розмістити контейнери для побутових відходів.
3. Забезпечити функціонування на озері постійного рятувального посту.

Співавтори петиції (М.Чайковський, М. Горогоцький і депутат ОМР Б. Яцун) доклади зусиль, щоб петиція набрала 100 мінімально потрібних голосів підтримки.

До слова, виявилося, що у ТОВ «ОПБМ», котре риє котлован в кар'єрі обіруч озера Фейхоа в Обухові відсутній дозвіл на виконання відкритих гірничих робіт.

Втім, 14 сесія 8-го скликання Обухівської міської ради вирішила:

  • Електронну петицію щодо створення зони відпочинку на озері в районі Автошколи задовільнити.
  • Відділу охорони навколишнього середовища виконавчого комітету Обухівської міської ради розробити план заходів щодо можливості реалізації даної петиції.
  • Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Цельору В.В., та постійну комісію з питань земельних відносин, природокористування, планування території, охорони пам’яток та історичного середовища (голова комісії Малишев В.О).