Більше половини українців вважає владу непрофесійною і майже половина - корумпованою

Більше половини українців вважає владу непрофесійною і майже половина - корумпованою
17:01 20.04.2021
Більше половини українців вважає владу непрофесійною і майже половина - корумпованою

Негативні емоції домінують у громадян України стосовно влади, свідчать результати опитування, проведеного центром SOCIS з 8 до 12 квітня, напередодні другої річниці другого туру президентських виборів, які було оприлюднено у вівторок.

Розчарування відчувають 45% опитаних, тривогу і страх - 22%, ненависть - 6%. Надію зберігають 26%, симпатію - лише 4% і лише 1,5% - гордість, передають Хроніки Обухова з посиланням на Інтерфакс.

На запитання "Як би ви оцінили в цілому нинішню владу президента Володимира Зеленського" 57,1% опитаних назвали її непрофесійною і дилетантською, ще 16,3% вважають її популістською. Компетентною її назвали 12,1% опитаних.

  • Некомпетентність влади головною причиною економічної кризи вважають 27,8% опитаних, а 40,2% пов'язують кризу передусім із високим рівнем корупції.
  • 72,8% українців вважають економічну ситуацію в Україні поганою або дуже поганою, 21,7% - задовільною, 3,1% - доброю, 0,5% - дуже доброю.
  • Лише для 7,8% життя за останні два роки покращилося, а для 54,2% опитаних фінансове становище сім'ї за цей період погіршилося.
  • Більше ніж половина українців - 52% - вважають, що Зеленський провалив боротьбу з корупцією, водночас 35,8% бачать у боротьбі з корупцією певні успіхи, а 2,4% - навіть серйозні зрушення.

На запитання "Чи підтримуєте ви, щоб Володимир Зеленський балотувався на свій другий президентський термін на виборах у 2024 році?" більшість (52,1%) опитаних відповіли, що не підтримують, 26,2% підтримують, ще 15,9% вважають, що до наступних виборів ще багато часу.

Довідково:

У рамках розслідування було опитано 2 тисячі респондентів від 18 років в усіх підконтрольних українському уряду регіонах методом телефонне інтерв'ю CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) з використанням планшетів. Результати репрезентативні на рівні всієї країни за віком, статтю, типом поселення і поділом на області. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,4%.