Будівництво кільцевої, яка проляже територією Обухівщини, подорожчало втричі

Будівництво кільцевої, яка проляже територією Обухівщини, подорожчало втричі
11:10 20.10.2021
Будівництво кільцевої, яка проляже територією Обухівщини, подорожчало втричі

В рамках проєкту “Велике будівництво” навколо Києва будується кільцева дорога. Через зміни у ДБН та зростання у ціні необхідних матеріалів будівництво подорожчало в три рази.

Довжина дороги становитиме 150 км, а на будівництво планують витратити 85 млрд гривень, пишуть Хроніки Обухова з посиланням на Погляд.

Окружні дороги необхідні в містах для об’їзду транзитного транспорту. За словами мера Віталія Кличка транзитний траспорт в столиці скаладає понад 40%, тому ця пробламе є давно назрілою для міста.

Представники Офісу президента, “Укравтодор” та народні депутати від “Слуги народу” презентували проєкт будівництва Київської обхідної дороги в серпні 2020 року. За словами Кирила Тимошенка заступника голови Офісу президента, будівництво ділянки між Варшавською та Львівською трасами розпочнуть в цьому році.

Переможцем тендеру на будівництво ділянки Великої Кільцевої, протяжністю у 2 км, стала компанія “Еко-Буд-Трейд”. Компанія пообіцяла побудувати відрізок Кільцевої за 325,91 млн гривень. У лютому 2020 року вартість робіт зросла більш ніж утричі – до 1,126 млрд гривень.

Збільшення кошторисної вартості пов’язане із значним зростанням цін на матеріально-технічні та трудові ресурси, змінами вимог державних будівельних норм, змінами діючих нормативів щодо визначення рівня прибутку і адміністративних витрат та виникненням додаткових обсягів робіт – повідомляє дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд.

Перелік додаткових обсягів робіт прописано у додатку до договору на сторінці тендеру в Prozorro. До початку будівництва дороги на її місці існувало стихійне звалище сміття, указав замовник будівництва. В експертизі повідомляється що обсяг будівельного сміття і побутових відходів в структурі ґрунтів становив до 75%.

Тож генеральний проєктувальник “Інститут “Київдормістпроект” включив до переліку робіт заміну слабких та заторфованих ґрунтів на пісок, в результаті чого кошторисна вартість об’єкта збільшилась на 800 млн гривень.