Через 50 років клімат України буде таким як в Австралії?
09:52 02.08.2021
Через 50 років клімат України буде таким як в Австралії?

Нові звірі, рослини, явища та хвороби – все це принесуть зміни клімату в Україну.

І це не питання століть. Новий світ може настати за 50-100 років. Він вимагатиме нових підходів і швидких змін. Готуватись до цього українцям слід вже зараз, йдеться у великому аналітичному матеріалі ВВС News Україна, що вийшов 1 серпня 2021 року, передають Хроніки Обухова з посиланням Рубрику.

Високотемпературні, сухі повітряні маси будуть надходити з колишніх степів Прикаспію, які перетворюються на пустелі й напівпустелі. Поступове опустелювання повзтиме з південного сходу України на північний захід. Воно принесе спекотне, а головне сухе літо, – зазначається у статті.

Але радіти і готуватись висаджувати оливкові чи апельсинові гаї не варто, застерігає президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.

Зважаючи на більш континентальний клімат і досі холодні зими, він радить рівнятися на Австралію та технології, які вона використовує.

В Австралії йдеться про пшеницю, подекуди ще ячмінь та олійні, з цього треба виходити Україні, – каже експерт.

При цьому зміни клімату відбуваються в Україні навіть швидше, ніж прогнозували. Кількість опадів вже різко скоротилася, а ті, що є, випадають здебільшого взимку.

У 2020 році майже весь урожай на півдні знищила посуха, коли протягом 60 днів трималася спека – понад 30 градусів тепла.

Таким чином, фактично вся смуга знаменитих українських чорноземів потрапляє в зону "ризикованого землеробства".