Чому депутата від Обухова відправляють на вибори до Херсону: точка зору

Чому депутата від Обухова відправляють на вибори до Херсону: точка зору
10:46 28.02.2020
Чому депутата від Обухова відправляють на вибори до Херсону: точка зору

ЗМІ повідомили, що куратором від "слуг" за Херсонщиною під час місцевих виборів буде депутат від Обухова Олександр Дубінський. Він це підтвердив і вже провів там зустріч. Здавалося б, який стосунок він має до цього південного регіону?

Своєю версією поділився оглядач Depo.

... У списку відповідальних за кожну область нардепів, яких партія "Слуга народу" відрядила для організації виборчої кампанії на жовтневих місцевих виборах, можна зустріти й прізвище Олександра Дубінського. Відповідатиме він за вибори у Херсоні. На перший погляд, вельми несподіване рішення – де колишній київський телевізійник, і де той Херсон. Але пояснення варто пошукати там, де заховані більшість "скелетів у шафах" українських політиків, – у сфері бізнес-інтересів. Причому інтереси це не самого екскерівника програми "Гроші" на каналі Коломойського "1+1", а, видається, патрона з відомою всій країні сивою борідкою.

Одночасно з призначенням "зеленого" куратора Херсоном поповзли чутки про близьку відставку глави обласної державної адміністрації Юрія Гусєва, який обійняв посаду 13 липня 2019 року. За відгуками місцевих ЗМІ, ці розмови здивували не лише місцевих обивателів, але й самого керівника ОДА. Той каже, що нікуди наразі не збирається. У тому числі й у Міністерство оборони, куди Гусєва "відправив" анонімний автор "Темного лицаря", тональність меседжів якого дає підстави припускати, що цей Телеграм-канал не чужий інтересам того ж Ігоря Валерійовича і самого Дубінського. Назвав "Лицар" і "наступника" Гусєва – начебто ним має стати керівник Обухівської районної держадміністрації на Київщині Олександр Гомон. У місті поблизу столиці Гомон почав працювати зовсім недавно – із кінця січня 2020 року, здійнявшись у кадровому "Ліфті" - проекті з добору керівників, запровадженому командою Володимира Зеленського. Є в його біографії робота головою Бериславської РДА на Херсонщині з 2017 по 2019 р. Зараз Гомона називають протеже Дубінського. Також нагадаємо, що обрався до парламенту Олександр Дубінський саме від округу №94, на території якого розташований у тому числі й Обухів.

У своєму Телеграм-каналі депутат не забуває про главу Херсонської держадміністрації – пише про різноманітні начебто провали в його роботі, як-то діючі салони ігрових автоматів у регіоні тощо. Фейсбук-сторінка Гусєва, у свою чергу, розповідає позитив про роботу голови ОДА. Повідомлення про своє звільнення Гусєв називає фейком. Натякає на готовність співпрацювати з куратором від "слуг", над чим останній відверто потішається в соцмережах.

Так чи інакше, призначення Дубінського "смотрящим" за виборами означає, що в Херсоні з’явиться нова точка напруги між партією влади і очільником місцевої адміністрації. Може виникнуть двовладдя у сфері контролю за виборчими процесами: за неписаними вітчизняними правилами, саме глави ОДА, а не незрозумілі "куратори", відповідають перед президентським офісом за забезпечення "правильного" результату виборів. Тим більше коли йдеться про прикордонну область, де досить сильні позиції "Опозиційної платформи – За життя". І призначення колишнього журналіста може означати, що Гусєву або не довіряють на Банковій, або перед нардепом Дубінським стоятимуть якісь додаткові задачі, які вимагають його присутності в регіоні. Він уже взявся до роботи: поїхав у Херсон і провів там відкриту зустріч з місцевими мешканцями.

Вплинути на призначення депутата саме до цього регіону міг його "старший товариш" Коломойський. І ще хтозна, працюватиме Дубінський у південній області куратором від "слуг" чи "оком" олігарха? Для чого ж мільярдеру може бути потрібна довірена людина на півдні країни? Подейкували, що справа у відкритті ринку землі, яка начебто цікава цьому багатію. Утім група уважних до його думок депутатів із фракції "слуг" відверто прохолодно ставиться до продажу землі. Тож, схоже, справа не в ній.

Насправді, не обов’язково вкладатися у придбання гектарів, адже є об’єкти, контроль над якими дасть змогу "обхідним маневром" взяти під контроль аграрний комплекс області. Зокрема, це можна зробити через отримання контролю над каналами, якими південний регіон отримує дніпровську воду. Колишній нардеп від Блоку Петра Порошенка, мажоритарник від Херсонщини Сергій Хлань пише у Фейсбук: "Каховський Магістральний Канал і Північно-Кримський канал планують об'єднати в єдине публічне акціонерне товариство "Води Таврії". Це означає приватизацію двох магістральних каналів Херсонщини. Відповідне розпорядження вже лежить на столі прем'єра. Хочуть встигнути до поливного сезону".

В інтерв'ю Центру журналістських розслідувань Хлань повідомив деталі планів підпорядкування державних об'єктів приватній структурі, власника якої він не уточнив. За його словами, Каховський магістральний канал і Північно-Кримський канал передадуть в управління ВАТ "Води Таврії". Не змінюючи державної форми власності, пройде прихована приватизація державних активів. Начебто є попередня домовленість, що майбутній бенефіціар нової акціонерної компанії вкладе значну суму в модернізацію меліоративної системи.

Зауважимо, Сергій Хлань теж має інтереси в аграрній сфері – контролює низку сільгосппідприємств. Як нардеп він свого часу добився заборони приватизації Каховського Магістрального каналу через відповідний законопроєкт. Парламентські вибори 2019 року по своєму округу №185 кандидат Хлань програв.

Отримавши контроль над АТ "Води Таврії" (яке поки не створене), можна одночасно вирішити дві задачі. По-перше, Каховський магістральний канал – це контроль над системою меліорації регіону. Той, хто його контролюватиме, зможе тиснути на аграріїв за принципом "тому дам, а тому не дам", нав’язувати їм свої умови, а когось і вести до банкрутства. В разі реалізації такої схеми сільгосппідприємства стануть "керуючими на чужих полях", резюмує Хлань.

Ще одна вигода від корпоратизації (і вірогідно – наступної приватизації) меліоративної системи Херсонщини полягає в можливості контролю над Північно-Кримським каналом, який з'єднує головне русло Дніпра з анексованим Росією півостровом і будувався насамперед для подачі води до північного Криму. З російською анексією подача води каналом, яким надходило до 85 відсотків необхідної для Криму води, була припинена. Внаслідок чого окупований півострів переживає стрімке зневоднення. Останнім часом деякі українські політики з табору "слуг" заговорили про можливість дати воду в Крим в обмін на виведення російських військ із Донбасу. Так от, приватизація Північно-Кримського каналу значно спростить процедуру подачі води до Криму: домовлятися про це треба буде вже не з державою, а з приватним власником. Для якого в пріоритеті – прибуток, а не національний інтерес.

Крім того, контроль над стратегічною водною артерією – це гарна позиція у переговорах з владою і боротьбі за вплив. Зараз тема відновлення подачі води в Крим викликає різке несприйняття активної та патріотичної меншості українського суспільства. Та, судячи з динаміки розвитку стосунків офіційних Києва і Москви, це питання рано чи пізно постане на повний зріст. І тут для того, хто контролює канал, виникнуть, як-то кажуть, варіанти. Ексдепутат Хлань документального підтвердження цим словам не має – це його інсайдерська інформація. Але стверджує: особи, близькі до Офісу президента, зараз шукають можливості подачі води до Криму.

І якщо про зацікавленість Коломойського в отриманні контролю над херсонськими каналами поки говорять лише натяками – прямих доказів його причетності до окреслених планів немає, то інтерес мільярдера до теми нафтоперевалки сумнівам не підлягає.

В серпні 2019-го працівники СБУ заблокували роботу причалу Херсонського нафтоперевалочного комплексу, апелюючи до необхідності обшукати танкер. Херсонський міський суд визнав дії СБУ незаконними. Експерти ринку припускали, що ці дії могли бути покликані заблокувати роботу перевалочних підприємств півдня України з метою завантажити підприємство групи "Приват" в Одесі – величезний термінал на 100 тисяч тонн.

У листопаді 2019 року за 200 млн грн на аукціоні на майданчику СЕТАМ державною виконавчою службою був проданий Херсонський нафтоперевалочний комплекс. За інформацією фахівців ринку, новим власником НПК стала компанія "Галнафтогаз" Віталія Антонова, яка володіє мережею АЗС під брендом ОККО і десятьма нафтобазами. Втім, у прес-службі ОККО цю інформацію спростовують.

Майно Херсонського НПК, який належав структурам групи ВЕТЕК бізнесмена-втікача і "гаманця Януковичів" Сергія Курченка, було виставлено на торги для погашення заборгованості за кредитом рефінансування ПАТ Реал Банк. В процесі продажу стартову ціну об’єкту було знижено.

Здавалося б, до чого тут Коломойський. Але от 26 листопада народні депутати Олександр Дубінський і Андрій Деркач направили до президента і Генпрокуратури звернення з вимогою відкрити справу стосовно покупця Херсонського нафтоперевалочного комплексу. "Вимагаю перевірити в межах досудового розслідування і дати правову оцінку порядку проведення торгів по реалізації майнового комплексу Херсонської нафтоперевалки, причому приділити належну увагу покупцеві об'єкта і природі походження коштів, необхідних для оплати покупки", - йдеться у зверненні. Депутати звинувачують переможця в можливих зв'язках з "організованим злочинним угрупованням Януковича", а аукціон називають "легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом". Як додатковий аргумент Деркач і Дубінський згадують ім'я сина колишнього віцепрезидента США Гантера Байдена, робота якого на посаді члена ради директорів компанії Burisma нібито могла бути оплачена з коштів, отриманих ексміністром екології часів Януковича Миколою Злочевським від продажу нафтоперевалки в 2013 році структурам Сергія Курченка.

Ця ситуація поки не має подальшого розвитку. Але ЗМІ констатують: після зміни влади в Україні позиції Ігоря Коломойського на ринку нафтопродуктів посилилися. Міркування розвитку бізнесу могли продиктувати мільярдеру і бажання посилити свою присутність у Херсоні. Тож можна припустити, що політичну частину цієї місії виконуватиме Дубінський, чиїм завданням буде зробити більш зговірливими місцеві еліти. Ну і заодно посприяти "слугам" отримати своє представництво у місцевих радах цього регіону.