Депутат Київради згадав про сміттєзвалище на Обухівщині
11:12 12.05.2021
Депутат Київради згадав про сміттєзвалище на Обухівщині

Станом на 2020 рік кількість сміття, яке накопичив Київ, становить 12 млн 780 тисяч тонн. На полігон №5, який знаходиться в селі Підгірці в Обухівському районі, звозять більше половини всіх побутових відходів киян.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Сміття - одна з найнебезпечніших екологічних загроз столиці.

Уявіть собі, що Київ - це ті ж переповнені контейнери, у яких утворилася гора сміття. Але комунальники не приїжджають ні завтра, ні через місяць. Гора розростається і вже завалила собою половину двору. Приблизно так і виглядає сьогодні ситуація з відходами в Києві, - порівняв Яловий.

За словами ініціатора створення ЕкоСтратегіі, за рік столиця виробляє 689 тисяч тонн побутових відходів. Це - 69% від загальної кількості сміття. З них 30% спалюють, а решта потрапляє на полігони та сміттєзвалища Київської області, які давно перевантажені і не відповідають нормам екологічної безпеки.

Київ - це давно переповнений контейнер зі сміттям, - вважає депутат Київради.

Яловий додав, що зрозуміти масштаб проблеми можна, побувавши біля села Підгірці в Обухівському районі. Зараз на звалищі вже 6,5 млн тонн сміття. З 1 серпня 2019 полігон мав перестати приймати сміття столиці, але продовжує роботу.

Екологічна стратегія Києва 2030 пропонує владі столиці реальний алгоритм дій, щоб вирішити проблему зі сміттям у Києві, перетворити відходи в цінний ресурс, зробити місто чистим, без переповнених сміттєвих баків, - зазначив Костянтин Яловий.