Економно і цивілізовано: газ будуть рахувати у кіловат-годинах, а не кубометрах

Економно і цивілізовано: газ будуть рахувати у кіловат-годинах, а не кубометрах
11:16 19.06.2020
Економно і цивілізовано: газ будуть рахувати у кіловат-годинах, а не кубометрах

Верховна Рада України у першому читанні схвалила проєкт закону, що передбачає перехід на облік газу в кіловат-годинах замість звичних станом на сьогодні кубічних метрів,

Про це повідомляє Українська енергетика, передають Хроніки Обухова з посиланням на Хмарочос.

  • Саме в енергетичних одиницях (кіловат-годинах), а не одиницях об’єму (кубометрах) обраховують газ у країнах Євросоюзу.

Вже на сьогодні існують певні адміністративні труднощі при оформленні імпортованого природного газу із країн ЄС чи його закачуванні до газосховищ у режимі митного складу, оскільки газ з Європи заходить на митний кордон України в обсягах енергії (кВт-год), а потім, розрахунковим шляхом, визначається в кубічних метрах», – зазначають автори законопроєкту.

Вони запевняють, що облік у кубометрах не враховує якість газу й таким чином не дозволяє споживачеві сплачувати меншу вартість. Зараз споживач має сплатити за весь обсяг, який пройшов через лічильник, незалежно від якості газу.

Ключовий наслідок – можливість споживачів оплачувати за фактично надані послуги відповідно до характеристик газу, – прокоментував заступник міністра енергетики та захисту довкілля Юрій Бойко.

Автори законопроєкту також зазначають, що облік природного газу в енергетичних одиницях є об’єктивнішим, а відтак забезпечує коректніше та справедливіше ціноутворення. Аналіз ефективності використання газу стає прозорішим у порівнянні з іншими енергоносіями.