Факт: серіал "Спіймати Кайдаша" фільмували в селі Дерев'яна Обухівського району

Факт: серіал "Спіймати Кайдаша" фільмували в селі Дерев'яна Обухівського району
10:28 12.03.2020
Факт: серіал "Спіймати Кайдаша" фільмували в селі Дерев'яна Обухівського району

Серіал "Спіймати Кайдаша" фільмували в селі Дерев'яна Обухівського району на Київщині.

В цьому абсолютно впевнені в Газеті по-українськи, передають Хроніки Обухова.

— На вулиці люди зупиняли й дякували вже після перших двох серій. Значить побачили, прожили цю історію, — каже актор Віктор Жданов, 51 рік.

У серіалі "Спіймати Кайдаша" зіграв роль голови сім'ї. Фільм створили за мотивами повісті "Кайдашева сім'я" Івана Нечуя-Левицького 1878 року. Сценаристка Наталка Ворожбит перенесла дію в наші часи. Сюжет розгортається в 2005–2014 роках.

У селі під Києвом Омелько Кайдаш тримає СТО. Ремонтувати машини йому допомагає старший син Карпо. Бере у батька гроші на весілля. Принципово не хоче йти в прийми до заможних батьків дружини Мотрі. Живуть разом у старій тісній хаті Кайдашів. Свекруха з невісткою постійно гризуться. Мотря ніяк не може завагітніти й від цього страждає ще більше. Свою неповнолітню вагітну дружину в дім Омелька Кайдаша приводить і молодший син Лаврін. Крім побутових сварок, сім'ю розділяє Революція гідності. Карпо залишився прихильником старої влади, в окупації Криму і Донбасу звинувачує "майданутих". Лаврін іде на війну захищати Україну, за сюжетом.

12-серійну картину "Спіймати Кайдаша" показав канал СТБ.

Як змінився сучасний Омелько Кайдаш, порівняно із класичним? — запитую Віктора Жданова.

Розмовляємо в холі київського Театру на лівому березі, де працює актор.

— У Нечуя-Левицького він жорсткіший. Сучасний Омелько м'який алкоголік-філософ. За класикою, історія з сином закінчується більш драматично. В нашому серіалі у сім'ї Кайдаша теж багато негараздів, через невідповідальність, егоїзм, цинізм, небажання зрозуміти одне одного. При цьому в сценарії Ворожбит молодший син Лаврін не повторює помилок своїх батьків. Хоча обставини спонукають, усе одно намагається вирватися з цього кола. Він інакший. І це, сподіваюся, дійсно ознака нашого часу. Ми припинили плодити собі подібних.

Це я відчуваю по своїх доньці й сину, студентах. Молоді люди теперішньої України — енергійніші, цілеспрямованіші за покоління, що виховані СРСР.

Чому у великій сім'ї Кайдаша рідні люди не можуть порозумітися?

— Маруся Кайдашиха гнобить невісток, бо свого часу ходила за худобою, корячилася від роботи на свекруху, може, й удвічі більше. Таке життя виснажує, іноді хочеться нарешті просто перекинути цю важкість на когось. І не обов'язково тому, що вона таке стерво чи Омелько алкоголік.

Десь виникло непорозуміння з ріднею. А де, й неясно. Не на всі питання "Чого так учинив?" можемо дати відповіді. Кайдаш також не розуміє. Сидить у гаражі, п'є, плаче, розмовляє з куркою. Бо нема з ким поговорити про те, що йому соромно, образливо. Сказати це сину — не проста річ. Поплакатися жінці — теж. Бо одразу втрачаєш статус, ти ж у родині найголовніший!

Мабуть, наш фільм про це також. У повсякденні ми часто проживаємо епізод, наприклад сварки, наче нічого не відбулося. А над цим треба подумати. Чому так живеш, із ким, чи любиш цю людину, чи віриш їй?

Омелько Кайдаш усе життя ­відчуває біль. Коли був у армії, дружина зрадила з головою колгоспу.

Але чоловік навіть не знає, чи це правда. Просто плітки пішли селом — і Кайдаш із цим живе. Нікого не простив.

Кайдаш сповідується Карпові, що п'є через зраду жінки в молодості. А той лише каже: "Знайшов виправдання бухати все життя". Це ключовий епізод у стосунках Омелька зі старшим сином?

— Карпо зрозумів батька. Тільки не так висловився. Карпо вже сам зрілий чоловік, будує своє життя. Для нього така слабкість батька неприпустима. Табу. Має сталі принципи.

У мене був випадок у Донецькому театрі. Підійшла актриса, хотіла сказати щось приємне — і ми з нею розсварилися. Бо теж не могли підібрати правильні слова у спілкуванні.

Як цього можна навчитися?

— Треба споглядати світ. Дивитися на найкращі приклади вирішення життєвих ситуацій у інших людей, у книжках, кіно. Формувати за ними свою сім'ю. Це дуже кропітка праця над собою й близькими.

Вертаюсь до епізоду із Карпом та батьком. Син просто відкинув його від себе.

Омелька паралізувало від горілки. Лежить у комі — нічого не чує, не розуміє. Чому лише тоді рідні приходять розмовляти з ним?

— У тому ж і справа, що ми не говоримо за життя між собою. Лише коли якась біда трапляється із близькими, звертаємо на них увагу.

Омелько лежить, довкола нього усі крутяться, а йому це вже не потрібне.

Чоловікові такого тепла від рідних і бракувало — тому й пив. І сам інакшим із дітьми був би, потягнулися б до нього від початку.

Серіал "Спіймати Кайдаша" фільмували в селі Дерев'яна Обухівського району на Київщині.