Фільм про легендарний монастир біля Обухова переміг на фестивалі православного кіно (відео)

Фільм про легендарний монастир біля Обухова переміг на фестивалі православного кіно (відео)
17:52 17.10.2019
Фільм про легендарний монастир біля Обухова переміг на фестивалі православного кіно (відео)

Фільм "Тишина" був відзначений нагородами на XVII Міжнародному фестивалі православного кіно "Покров".

Про це повідомив благочинний Спасо-Преображенського монастиря у Нещерові Обухівського району, Анастасій Корсанюк, - передають Хроніки Обухова з посиланням на його повідомлення на сторінці монастиря.

- Абсолютно несподівана для творців новина - на XVII Міжнародному фестивалі православного кіно "Покров" фільм "Тиша" відзначений дипломом за кращу операторську роботу і посів третє місце серед документальних фільмів, - зауважив він.

Преображенський чоловічий монастир — православний чоловічий монастир у селі Нещерів, Обухівський район, Київська область, Української православної церкви (Московського патріархату).

У 1794 році поміщик-благодійник (деякий час був Київським сотником і очільником дворянства Київського повіту) Іван Павлович Гудим-Левкович побудував у селі Преображенський храм, що є унікальним зразком переходу українського бароко до класицизму та має форму корабля (як символ того, що церква веде людину через бурхливе життєве море до тихої пристані).

  • Для побудови храму було виділено 36 десятин землі та велику суму грошей.
  • Також, крім основного приділу Преображення Господнього, храм мав декілька приділів в честь святителя Павла Ісповідника, святої равноапостольної первомучениці Фекли і Усікновення глави святого пророка Іоанна Предтечі.
  • Також у храмову будівлю вбудували дзвіницю з дерев’яними ставнями.
  • Пізніше на території храму поховали його фундатора Івана Павловича Гудиму-Левковича, його брата Максима Павловича та сина Іван Іванович, які опікувалися церквою. Крім знатних осіб у підземному склепі, що під храмом є поховання духовенства (на жаль розграбовані при радянській владі).
  • Відомо, що одним із перших настоятелів храму був протоієрей Петро Грибеновський (помер 1888 року). При храмі діяла церковно-приходська школа для дітей.