Кандидату на посаду директора НАБУ згадали "обухівське минуле"

Кандидату на посаду директора НАБУ згадали "обухівське минуле"
10:21 27.02.2023
Кандидату на посаду директора НАБУ згадали "обухівське минуле"

Цього тижня відбувся один з головних етапів конкурсу на посади директора НАБУ – співбесіда на доброчесність. 5 робочих днів члени конкурсної комісії слухали пояснення кандидатів щодо їхніх статків.

Один з них нинішній очільник ДІАМ Семен Кривонос, передають Хроніки Обухова з посиланням на Цензор.

Його часто називають одним з кандидатів від влади, згадуючи при цьому, що свою нинішню посаду він отримав через протекцію Міхеіла Саакашвілі у голови ОП Андрія Єрмака. Зараз Кривонос найчастіше піариться на тому, що його відомство здолало корупцію у будівельній сфері і видає дозволи без хабарів, але він і залишає цю установу, коли вона перестає бути суттєвим гравцем на ринку будівництва, йдеться у повідомленні.


Вперше про Кривоноса стало відомо завдяки розслідуванню Дмитра Гнапа. Тоді журналіст виявив, що юрист, який виграв конкурс на посаду директора Одеського теруправління НАБУ, не задекларував квартиру, ціною неспівмірну його заробіткам. У 2014 році було проведено обшук автомобіля Hyundai, на якому їздив кандидат. Обшук проводився в межах розслідування СБУ щодо можливих протиправних дій голови однієї із сільрад Обухівського району Київщини.

У 2017 Кривонос співпрацював з партією Саакашвілі, завдяки чому після 2019 опинився в його Офісі простих рішень, а на виборах 2019 допомагав кандидату від партії "Слуга народу". Вже під час війни Кривонос часто зявлявся на заходах разом з колишнім керівником Київської ОДА, нині заступником голови ОП, ставлеником Єрмака Олексієм Кулебою.

Всі ці епізоди зацікавили комісію з відбору нового директора НАБУ. Але цього разу було видно, що кандидат ретельно шукав відповідь на кожне питання.

За словами Кривоноса, згадана вище кримінальна справа була порушена у 2014 році, а вже у 2015 році закрита і нікому в ній не була вручена підозра. У версії нинішнього голови ДІАМ справу було порушено, коли він працював на одеській митниці, що це сталось через те, що були зупинені контрабандні потоки, до яких були причетні представники правоохоронних органів.

Через мою таку активну діяльність колишній заступник прокурора Київської області Ярослав Мельник… дістав справу з архіву, скасував постанову про її закриття і начебто почав її розслідувати… І ця справа була використана для дискредитації мене під час проведення конкурсу на посаду директора одеського територіального управління НАБУ, - заявив комісії Кривонос.

І додав, що сам тепер є викривачем корупції, коли йому як посадовій особі ДІАМ пропонували хабар.

Цікаво, що півтора року тому Цензор.НЕТ писав про можливий хабар Кривоносу, про який він сам розповів на публічному заході. Але коли автор статті спитала тоді, чи звернувся голова ДІАМ до правоохоронців, він відповів, що ні і що достатньо його публічної заяви.

Якщо іншим кандидатам члени комісії ставили питання по майну щодо кожного пункту окремо, то Кривоноса Микола Кучерявенко попросив у одному питанні пояснити походження автомобілів Subaru Tribeca та Mercedes Benz S200, а також квартири у Києві на 51.2 кв м, оформлених на його дружину.

Кривонос розповів, що Subaru була взята в кредит і продана у 2016 році, що частково створило грошову базу для купівлі Mercedes. "А щодо квартири, то це були кошти, отримані мною від продажу нерухомого майна. Я надав відповідні документи, там суми релевантні", - зазначив кандидат.

Йдеться про ділянку на 1,986 га в Обухівському районі Київщини, яку він продав за 4 мільйони у 2018, а купив за 316,7 тисяч гривень у 2011.

Різницю в ціні – зростання в понад 3 рази - Кривонос пояснив "ціновою кон’юнктурою". Але проблема цієї історії не в ціні, а в тому, що ділянка була частиною цілісного лісового масиву, де змінити цільове призначення можна лише через рішення Кабміну.

Кривонос заявив, що на момент придбання йому про ці обставини не було відомо, що ділянка була сільгосппризначення і що справа щодо неї досі розглядається у Верховному суді.

Але Катерина Бутко в матеріалі на УП зазначає, що, за даними сайту "Судова влада" Кривонос вказаний не як третя особа, а як відповідач. 26.04.2022 Касаційний цивільний суд остаточно скасував розпорядження Обухівської РДА, на підставі якого були видані державні акти на право власності на земельні ділянки. У тексті постанови Кривонос С.Ю. вказаний як ОСОБА_5. Новий власник земельної ділянки з регресним позовом до Кривоноса чомусь не звертався.

Але комісія не стала розвивати цю тему.

Кривоносу також поставили питання щодо майна сестри дружини, яка має будинок відпочинку сімейного типу на понад 150 кв.м..., а також автомобілі Audi Q5, Volkswagen Golf та Porsche Macan. Будинком користується і родина Кривоноса. Про це майно кандидат пояснив, що в будинок інвестувала мама дружини, а родині сестри допомагає мама чоловіка.

Ще одна сумнівна історія, про яку запитала комісія, це те, як дружина Кривоноса придбала право вимоги за кредитним договором на 26,9 млн грн за 24,3 тис. грн.

Як пояснив кандидат, у 2003 році батьки дружини придбали будинок у Броварах на 494,4 кв.м потім вони його заклали під імпотеку в "Кредитпромбанку" на суму 835 841 доларів. Фінансова криза послабила фінанси батьків і іпотеку вони платити не могли, що спричинило судові тяжби. Далі і сам банк вже ліквідували, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб передав право вимоги іншим фінансовим компаніям, у яких дружина Кривоноса викупила права власності.

Члени комісії дуже довго слухали цю історію, але ні в кого з них не виникло питання, а як взагалі можна викупити борг на майже 30 мільйонів гривень за 24 тисячі?

В принципі, про що б не говорив Кривонос – чи про майно родини, чи про стосунки з Кулебою, чи про роздачу грошей студентам, чи про поручительство міністра Федорова – у комісії не виникало уточнень, як це було з багатьма іншими кандидатами.