Карантин і свавілля з боку органів: як практично захистити свої права?

Карантин і свавілля з боку органів: як практично захистити свої права?
11:20 07.04.2020
Карантин і свавілля з боку органів: як практично захистити свої права?

Щоб запобігти посяганню на ваші права з боку правоохоронних органів, в першу чергу, вам самим не можна порушувати правила карантину.

Про це повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на Рубрику.

  • По-друге, важливо знати свої права та обов’язки, а також межі повноважень поліцейського. Так ви можете швидко орієнтуватися в ситуації і захищати себе від незаконних посягань на ваші права.
  • Ви також можете знімати на відео дії поліцейських. Якщо при цьому вони будуть посилатися на ст. 307 Цивільного Кодексу України або перешкоджати вам, повідомте, що згідно зі ст. 21 Закону “Про інформацію”, незаконні дії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також посадових і службових осіб не є інформацією з обмеженим доступом, отже, вести відеозйомку можна.
  • У разі, якщо поліцейський склав протокол про адміністративне порушення, з яким ви не згодні, або якщо він був складений з порушенням процесуальних норм, є 2 способи його оскаржити: в вищестоящий орган або в судовому порядку. У першому випадку вам необхідно написати заяву в Головне управління Нацполіціі, у другому — відправити в суд заяву про оскарження протоколу про адміністративне порушення.

Для складання відповідних заяв краще звернутися до юриста — він допоможе скласти його в правильній формі, пославшись на необхідні нормативно-правові акти.

Однак, найкращим способом захистити себе як від посягань, так і від вірусу — діяти в рамках закону і не порушувати встановлених правил.

Оскаржити дії поліцейського можна двома способами

Перший — звернутися з відповідною заявою до органу вищого рівня, в даному випадку — в управління Нацполіціі. У заяві необхідно послатися на ст. 55 Конституції України, ст. 4, 17 Закону України “Про звернення громадян”.

  • Зразок скарги можете завантажити за посиланням.
  • Також скарга може бути висловлена усно по телефону “102” або “0-800-50-02-02” (call-центр, куди можна повідомити про неправомірні дії поліції).

Другий спосіб — звернутися до суду.

  • До суду можна звертатися незалежно від того, чи зверталися ви до місцевого територіального вищестоящого органу.
  • При цьому в позовній заяві необхідно роз’яснити, які ваші права були порушені, пославшись при цьому на ст. ст. 5, 19, 160, 161 Кодексу Адміністративного судочинства України та Закон “Про Національну поліцію”.