Керівництво "картонажки" пояснило ріст ціни на "Обухів 65"

Керівництво "картонажки" пояснило ріст ціни на "Обухів 65"
10:39 12.11.2021
Керівництво "картонажки" пояснило ріст ціни на "Обухів 65"

Виробник популярного туалетного паперу радить зосередитися на повторній переробці та сортуванні паперових відходів не тільки на благо екології, а й для економічної вигоди – такі товари коштуватимуть дешевше.

Про це повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на ubr.ua.

Через недостатній збір макулатури в Україні вітчизняні паперові підприємства змушені продовжувати закуповувати її за кордоном.

Це неминуче позначається на галузі та вартості кінцевої продукції, розповіли UBR.ua на "Київському картонно-паперовому комбінаті" (ККПК).

Причина світової тенденції подорожчання макулатури пов'язана з кількома чинниками, наголошують тут.

  • По-перше, з диджиталізацією, що призвела до зменшення споживання паперової продукції, що є джерелом макулатурної сировини – наприклад, журналів та газет.
  • По-друге, пандемія коронавірусу, через яку виник суттєвий дисбаланс: збір вживаного паперу скоротився, а потреба в ньому за рахунок зростання електронної комерції та упаковки для неї – збільшилася.

Таким чином, особливий пік зростання цін на макулатуру у світі спостерігається з 2019 року.

Не секрет, що зараз вітчизняні підприємства, і ККПК у тому числі, змушені закуповувати макулатуру за кордоном, оскільки зібраного в Україні – недостатньо. А ціни на українському ринку і зараз продовжують зростати, і вже не поступаються світовим, – каже комерційний директор ККПК Олексій Катишев.

За його словами, подібна сировина використовується у виробництві тарних картонів, гофроупаковки, деяких видів туалетного паперу та паперових рушників.

З урахуванням попиту, що росте, на даний вид продукції, переробка та сортування паперових відходів стає не тільки питанням екології, а й економічно вигідним для сфери: товари з переробленої сировини коштують дешевше.

Ми прогнозуємо, що зростання цін на туалетний папір і картон продовжуватиметься й надалі. Однак воно пов'язане не лише із сировиною. Найбільшою передумовою для цього ми зараз бачимо у збільшенні цін на енергоносії, зокрема на газ: лише у період із серпня по листопад його вартість зросла на 77%", – зазначає Катишев.

Таким чином, кажуть у ККПК, через нестабільні та стрімко зростаючі тарифи на енергоносії та інші складові, спрогнозувати вартість паперової продукції складно.

На найбільш популярну позицію – туалетний папір "Обухів 65" – з початку року ціна зросла орієнтовно на 2 грн. і в роздріб на даний момент становить 6,9 грн./рулон, йдеться у повідомленні.