Хто має більше шансів пережити Covid-19
12:17 20.04.2021
Хто має більше шансів пережити Covid-19

Люди, які ведуть пасивний спосіб життя, мають більший ризик госпіталізації і смерті від Covid-19, ніж активні.

Про це пишуть Хроніки Обухова з посиланням на Рубрику.

Пацієнти, які до початку хвороби не виконували фізичні вправи хоча б 10 хвилин на тиждень, мають більші ризики важкого перебігу коронавірусу.

Такі результати показало дослідження, опубліковане в журналі British Journal of Sports Medicine.

Для дослідження вчені зібрали дані майже 50 000 пацієнтів з COVID-19 із США. Зокрема, про відомі чинники ризику важкої форми коронавірусу у кожної людини: про їхній вік, куріння, вагу і наявність в анамнезі раку, діабету, трансплантації органів, проблем з нирками та інших серйозних станів.

Виявилося, що людей з найменш активної групи, які майже ніколи не займалися спортом, госпіталізували через коронавірус в два рази частіше, ніж людей в найбільш активній групі. Відповідно їхня ймовірність померти від коронавірусу була приблизно в два з половиною рази вища.

З інших поширених факторів ризику важкого захворювання тільки похилий вік і трансплантація органів збільшують ймовірність госпіталізації і смертності від коронавірусу більше, ніж бездіяльність.

Сидячий спосіб життя був найбільшим фактором ризику важкого захворювання, якщо тільки хтось не був літньою людиною або не отримував орган. І хоча ви нічого не можете вдіяти з іншими ризиками, ви можете займатися спортом, – каже доктор Роберт Салліс, лікар сімейної та спортивної медицини з медичного центру Kaiser Permanente Fontana, який проводив дослідження.

За словами доктора Салліса, дорослі повинні виконувати:

  • від 150 до 300 хвилин в тиждень вправ середньої інтенсивності;

або

  • від 75 до 150 хвилин в тиждень займатися аеробною фізичною активністю високої інтенсивності.

Водночас Салліс додав, що навіть базовового рівня фізичних вправ, як-от ходьби 30 хвилин в день, п'ять днів на тиждень, досить, щоб допомогти організму боротися з різними захворюваннями, зокрема з коронавірусом.

За його словами, прогулянка може бути особливо корисна для людей, які очікують своєї першої дози вакцини.

Я б ніколи не порадив тому, хто регулярно займається спортом, відмовитися від вакцинації. Але до тих пір, поки вони її не отримають, регулярні вправи – це найважливіше, що можна робити, щоб зменшити свій ризик, – запевняє доктор.